Aile hekimliğinde kullanılan hastalık yönetim platformu (HYP) uygulamasının Diyabetes mellitus hastalığının kontrolü üzerine etkisi
  1. Tez No: 1014460
  2. Yazar: MAHİR ÖZÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA GÜNVAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, birinci basamak sağlık hizmetleri, dijital sağlık, klinik karar destek sistemleri, HbA1c, Diabetes mellitus, primary care, digital health, clinical decision support systems, HbA1c
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, bir Aile Sağlığı Merkezi'nde izlenen Tip 2 diyabetes mellitus hastalarında Hastalık Yönetim Platformu (HYP) kullanımının glisemik kontrol üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif olgu-kontrol çalışmasına, İzmir ili Buca ilçesinde bulunan Buca 7 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı Tip 2 diyabetes mellitus tanılı 160 hasta dâhil edilmiştir. Hastalar HbA1c düzeylerine göre kontrollü (olgu) (HbA1c <7) ve kontrolsüz (kontrol) (HbA1c ≥7) olarak sınıflandırılmıştır. HYP kullanım durumu, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi, Hastalık Yönetim Platformu ve Laboratuvar Bilgi Sistemi kayıtları üzerinden değerlendirilmiştir. Verilerin analizi SPSS 24.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada HYP kapsamında izlenen hastalarda HbA1c düzeylerinin daha düşük olduğu ve HbA1c <7 hedeflerine ulaşma oranının HYP kullanılmayan hastalara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, yaş, cinsiyet ve beden kitle indeksi gibi değişkenler kontrol edildiğinde HYP kullanımının glisemik kontrolün bağımsız bir belirleyicisi olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, Hastalık Yönetim Platformu kullanımının Tip 2 diyabetes mellitus hastalarında glisemik kontrol ile anlamlı ilişkili olduğunu göstermektedir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde dijital karar destek sistemlerinin etkin kullanımı, diyabet yönetiminin iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of the Disease Management Platform (Hastalık Yönetim Platformu, HYP) on glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus followed in a primary care setting. Materials and Methods: This retrospective case-control study included 160 patients with type 2 diabetes mellitus registered at Buca No. 7 Family Health Center in İzmir, Türkiye. Patients were classified as controlled (HbA1c <7) or uncontrolled (HbA1c ≥7) according to their HbA1c levels. HYP usage was assessed using records from the Family Medicine Information System, Disease Management Platform, and Laboratory Information System. Statistical analyses were performed using SPSS version 24.0. Results: Patients followed within the scope of HYP had significantly lower HbA1c levels and a higher rate of achieving glycemic control compared to those not followed by HYP (p<0,001). In multivariate logistic regression analysis, HYP usage remained an independent predictor of glycemic control after adjusting for age, sex, and body mass index. Conclusion: The findings of this study indicate that the use of the Disease Management Platform is significantly associated with improved glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus. Effective use of digital clinical decision support systems in primary care may contribute to better diabetes management.