Sentetik nörosteroid ganaksolonun nöropatik ağrı fare modelinde termal hiperaljezi ve mekanik allodini üzerine etkileri
The effects of the synthetic neurosteroid ganaxolone on thermal hyperalgesia and mechanical allodynia in a mouse model of neuropathic pain
- Tez No: 1014484
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler-farmakolojik, Siyatik ağrısı, Biomarkers-pharmacological, Sciatica
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, BALB/c farelerde parsiyel siyatik sinir ligasyonu ile oluşturulan nöropatik ağrı modelinde ganaksolonun akut ve subakut dönemde mekanik allodini ve termal hiperaljezi üzerindeki etkileri ile L4-L6 dorsal spinal kord dokusunda santral sensitizasyonla ilişkili fosforile N-metil-D-aspartat reseptör alt birimi 1 ve nörokinin 1 reseptör düzeyleri değerlendirildi. Mekanik pençe çekme eşiği dynamic plantar aesthesiometer ile, termal pençe çekme latansı hot plate testi ile ölçüldü. Ganaksolon 1, 3 ve 10 mg/kg dozlarında intraperitoneal uygulandı. Biyokimyasal belirteçler enzim bağlı immünosorbent analiz yöntemiyle incelendi. Parsiyel siyatik sinir ligasyonu, sham grubuna göre mekanik pençe çekme eşiğini azaltmış ve termal pençe çekme latansını kısaltmıştır (p<0,0001). Ganaksolon uygulaması, özellikle 10 mg/kg dozunda mekanik allodini ve termal hiperaljezi üzerinde akut ve subakut dönemde anlamlı etki göstermiştir (sırasıyla p<0,001, p<0,0001). Nöropatik ağrı grubunda fosforile N-metil-D-aspartat reseptör alt birimi 1 ve nörokinin 1 reseptör düzeyleri sham grubuna göre anlamlı bir şekilde artmıştır (p<0,05). Ganaksolon, fosforile N-metil-D-aspartat reseptör alt birimi 1 düzeylerini özellikle 3 ve 10 mg/kg dozlarında anlamlı olarak azaltmış (sırasıyla p<0,01 ve p<0,001); nörokinin 1 reseptör düzeylerini ise yalnızca 10 mg/kg dozunda anlamlı olarak azaltmıştır (p<0,01). Bu bulgular, ganaksolonun nöropatik ağrı davranışları üzerinde antiallodinik ve antihiperaljezik etki gösterebileceğini ve subakut dönemdeki etkilerin santral sensitizasyon belirteçlerindeki azalmayla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of ganaxolone on mechanical allodynia and thermal hyperalgesia in the acute and subacute periods were evaluated in a neuropathic pain model induced by partial sciatic nerve ligation in BALB/c mice. In addition, phosphorylated N-Methyl-D-aspartate receptor subunit 1 and neurokinin 1 receptor levels were examined in L4-L6 dorsal spinal cord tissue. Mechanical paw withdrawal threshold was measured using a dynamic plantar aesthesiometer, and thermal paw withdrawal latency was evaluated using hot plate test. Ganaxolone was administered intraperitoneally at doses of 1, 3, and 10 mg/kg. Biochemical markers were analyzed using the enzyme-linked immunosorbent assay method. Partial sciatic nerve ligation deceased mechanical paw withdrawal threshold and shortened thermal paw withdrawal latency compared with the sham group (p<0.0001). Ganaxolone treatment, particularly at 10 mg/kg, produced significant effects on mechanical allodynia and thermal hyperalgesia in the acute and subacute periods (p<0.05). In the neuropathic pain group, phosphorylated N-Methyl-D-aspartate receptor subunit 1 and neurokinin 1 receptor levels were significantly increased compared with the sham group (p<0.05). Ganaxolone, significantly reduced phosphorylated N-Methyl-D-aspartate receptor subunit 1 levels, particularly at 3 and 10 mg/kg doses (p<0.01 and p<0.001, respectively), whereas neurokinin 1 receptor levels were significantly reduced only at 10 mg/kg (p<0.01). These findings suggest that ganaxolone may exert antiallodynic and antihyperalgesic effects in neuropathic pain and that its subacute effects may be associated with reduced central sensitization markers.