Normal kilolu, fazla kilolu ve obez kadınlarda genital hijyen, tuvalet davranışı, vücut farkındalığı ve alt üriner sistem semptomlarının incelenmesi
Investigation of genital hygiene, toileting behaviour, body awareness and lower urinary tract symptoms in normal, overweight and obese women
- Tez No: 1014509
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÖZKUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Alt Üriner Sistem Semptomları, Genital Hijyen Davranışı, Obezite, Tuvalet Davranışı, Vücut Farkındalığı, Genital hijyen, Body Awareness, Genital Hygiene Behaviours, Lower Urinary Tract Symptoms, Obesity, Toileting Behaviour, Genital hygiene
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamız; normal kilolu, fazla kilolu ve obez kadınlarda genital hijyen, tuvalet davranışı, vücut farkındalığı ve alt üriner sistem semptomlarını (AÜSS) karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Yaşları 18-45 arasında olan 216 kadın; Vücut Kütle İndeksi (VKİ) değerlerine göre normal kilolu (18,5–24,9 kg/m²) fazla kilolu (25-29,9 kg/m²) ve obez (≥30 kg/m²) olarak üç gruba ayrıldı. Katılımcılar; Genital Hijyen Davranışları Ölçeği (GHDÖ), Tuvalet Davranışı-Kadınların Boşaltım Davranış Skalası (TDKBDS), Vücut Farkındalığı Anketi (VFA) ve Bristol Kadın Alt Üriner Sistem Semptomları İndeksi (BKAÜSSİ) ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 216 kadın katılmış olup; bunların 72'si normal kilolu, 74'ü fazla kilolu ve 70'i obezdir. Demografik ve obstetrik özellikler açısından tüm gruplar benzerdir. Genital hijyen davranışları ve vücut farkındalık düzeyleri gruplar arasında benzerdir (p>0,05). Tuvalet davranışları açısından yapılan analizlerde; TD-KBDS Erken İşeme (p=0,033), TD-KBDS İşemede Zorlanma (p=0,034) ve TD-KBDS Toplam (p=0,033) puanlarında obez gruptaki kadınlarla normal kilolu gruptaki akranları arasında anlamlı farklılıklar saptandı (p<0,05). AÜSS incelendiğinde; BKAÜSSİ-Depolama (p = 0,010), BKAÜSSİ-İnkontinans (p = 0,005), BKAÜSSİ-Yaşam Kalitesi (p = 0,006) alt boyutları ve BKAÜSSİ-Toplam (p<0,001) puanlarında gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptandı. İkili karşılaştırmalar, obez grubundaki kadınların tüm bu parametrelerde normal kilolu gruba göre anlamlı derecede daha yüksek semptom skorlarına sahip olduğunu gösterdi (p<0,05). Tüm gruplarda TD-KBDS-Toplam ve TD-KBDS İşemede Zorlanma alt boyutu ile AÜSS toplam arasında pozitif bir ilişki bulundu. Sonuç: Obez gruptaki kadınlarda sağlıksız tuvalet davranışları daha çok ve AÜSS daha kötü olduğundan, bu kadınların doğru işeme alışkanlıkları konusunda eğitilmeleri, AÜSS yönünden rutin olarak değerlendirilmeleri önerilmektedir. Ayrıca, obezite yönetiminde yalnızca kilo vermeye odaklanılmamalı; üriner semptom ve işeme alışkanlıklarının düzeltilmesini de hedefleyen multidisipliner bir yaklaşım benimsenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study compared genital hygiene, toileting behaviors, body awareness, and lower urinary tract symptoms (LUTS) among normal weight, overweight, and obese women. Materials and Methods: A total of 216 women participated (n=70 obese, n=74 overweight, n=72 normal weight). Data were collected via the Genital Hygiene Behavior Scale (GHBS), Toilet Behavior-Women's Elimination Behavior Scale (TBWEBS), Body Awareness Questionnaire (BAQ), and Bristol Female Lower Urinary Tract Symptoms Index (BFLUTSI). Results: A total of 216 women (72 normal-weight, 74 overweight, 70 obese) participated. All groups were similar in terms of demographic and obstetric characteristics. The groups showed similar genital hygiene behaviors and body awareness levels (p>0.05). Regarding toileting behaviors, significant differences emerged in TB-WEBS Premature Voiding (p=0.033), TB-WEBS Straining Voiding (p=0.034), and TB-WEBS Total (p=0.033) scores, with the obese group scoring significantly higher than the normal-weight group (p<0.05). Significant differences were found in BFLUTSI-Storage (p=0.010), BFLUTSI-Incontinence (p=0.005), BFLUTSI-Quality of Life (p=0.006), and BFLUTSI-Total (p<0.001) scores; pairwise comparisons showed the obese group had significantly higher symptom scores than the normal-weight group (p<0.05). A positive association was found between TBWEBS Total score and TB-WEBS Straining Voiding subscale and LUTS total in all groups. Conclusion: Since women in the obese group exhibit more unhealthy toileting behaviors and have more severe LUTS, it is recommended that these women be educated on proper urination habits and routinely evaluated for LUTS. Furthermore, obesity management should not focus solely on weight loss; instead, a multidisciplinary approach that also aims to correct urinary symptoms and urination habits should be adopted.