Üst ekstremite esansiyel tremoru olan hastalarda medikal tedavi ile medikal tedavi ve kombine rehabilitasyon tekniklerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of medical treatment versus medical treatment combined with rehabilitation techniques in patients with upper extremity essential tremor
  1. Tez No: 1014508
  2. Yazar: MEVLÜT ÜZÜMCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAYGUTALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, elektrik stimülasyonu, fizik tedavi, tremor, yaşam kalitesi, Exercise, electrical stimulation, physical therapy, tremor, quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Üst Ekstremite Esansiyel Tremoru Olan Hastalarda Medikal Tedavi İle Medikal Tedavi ve Kombine Rehabilitasyon Tekniklerinin Etkinliğinin Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, üst ekstremite esansiyel tremoru (ET) olan hastalarda yalnızca medikal tedavi ile medikal tedaviye eklenen kombine rehabilitasyon programının tremor şiddeti ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Prospektif ve randomize çalışmaya 18-70 yaş aralığında, ET tanısı almış toplam 70 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı: Birinci gruba medikal tedaviye ek olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon programı (n=35), ikinci gruba yalnızca medikal tedavi (n=35) uygulandı. Her iki gruba medikal tedavide propranolol 80 mg/gün verildi. Kombine rehabilitasyon programı 4 hafta boyunca haftada 5 gün, toplam 20 seans olarak uygulandı. Rehabilitasyon programında; nöromüsküler elektrik stimülasyonu (NMES), kontrast banyo, üst ekstremiteye yönelik kuvvetlendirme egzersizleri ile aktif ve direnç egzersizleri uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve tedavi başlangıcından 1 ay sonra Esansiyel Tremor Yaşam Kalitesi Ölçeği (QUEST) ve Fahn-Tolosa-Marin (FTM) Tremor Derecelendirme Ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen iki grup yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi açısından benzer özelliklerdeydi (her üç parametre için p>0,05). Yalnız medikal tedavi uygulaması QUEST ve FTM skorlarını anlamlı şekilde iyileştirdi (QUEST skorunda azalma 3,20 (ortalama) birim, FTM skorunda azalma 1,91 (medyan) birim, her iki parametre için p<0,001). Aynı şekilde kombine rehabilitasyon tedavisi de QUEST yaşam kalitesi skorlarında ve FTM tremor skorlarında anlamlı iyileşme sağladı (QUEST skorunda azalma 4,48 (ortalama) birim, FTM skorunda azalma 3 birim (medyan), her iki parametre için p<0,001). İki farklı tedavinin birbirlerine olan üstünlükleri değerlendirildiğinde, kombine rehabilitasyon tedavisinin QUEST skorunu 4,48±2,17 birim, medikal tedavinin 3,19±2,02 birim azalttığı ve QUEST skorunu iyileştirmede kombine tedavinin daha üstün olduğu görülmüştür (p<0,013). Yine FTM skorlarını iyileştirmede kombine rehabilitasyon tedavisinin FTM skorunu 3 (medyan) birim, medikal tedavinin 2 (medyan) birim azalttığı ve FTM skorunu iyileştirmede de kombine tedavinin yalnız medikal tedaviden daha üstün olduğu görülmüştür (p<0,001). Sonuç: Medikal tedaviye eklenen kombine fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, ET hastalarında tremor şiddetinin azaltılması ve yaşam kalitesinin artırılması açısından yalnızca medikal tedaviye göre daha etkili bulunmuştur. Bu bulgular, ET tedavisinde medikal tedaviye fiziksel tedavi ve rehabilitasyon uygulanmalarının da eklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effectiveness of Medical Treatment Versus Medical Treatment Combined with Rehabilitation Techniques in Patients with Upper Extremity Essential Tremor Objective: The aim of this study is to compare the effects of medical treatment alone and medical treatment combined with a rehabilitation program on tremor severity and quality of life in patients with upper extremity essential tremor (ET). Methods: A total of 70 patients aged between 18–70 years, diagnosed with ET, were included in this prospective and randomized study. The patients were randomly divided into two groups: The first group received a physical therapy and rehabilitation program in addition to medical treatment (n=35), while the second group received only medical treatment (n=35). Both groups were administered propranolol 80 mg/day as medical treatment. The combined rehabilitation program was applied for 4 weeks, 5 days per week, totaling 20 sessions. The rehabilitation program included neuromuscular electrical stimulation (NMES), contrast bath, strengthening exercises for the upper extremity, as well as active and resistance exercises. Patients were evaluated before treatment and 1 month after the initiation of treatment using the Essential Tremor Quality of Life Questionnaire (QUEST) and the Fahn-Tolosa-Marin (FTM) Tremor Rating Scale. Results: The two groups included in the study were similar in terms of age, gender, and body mass index (p>0.05 for all three parameters). Medical treatment alone significantly improved QUEST and FTM scores (mean decrease of 3.20 units in QUEST score, median decrease of 1.91 units in FTM score; p<0.001 for both parameters). Similarly, combined rehabilitation treatment also resulted in significant improvement in QUEST quality of life scores and FTM tremor scores (mean decrease of 4.48 units in QUEST score, median decrease of 3 units in FTM score; p<0.001 for both parameters). When the superiority of the two treatments was evaluated, it was observed that combined rehabilitation treatment reduced the QUEST score by 4.48±2.17 units, whereas medical treatment reduced it by 3.19±2.02 units, indicating that combined treatment was more effective in improving QUEST scores (p<0.013). Likewise, in improving FTM scores, combined rehabilitation treatment reduced the FTM score by 3 (median) units, while medical treatment reduced it by 2 (median) units, demonstrating that combined treatment was also superior to medical treatment alone (p<0.001). Conclusion: Combined physical therapy and rehabilitation applications added to medical treatment were found to be more effective than medical treatment alone in reducing tremor severity and improving quality of life in patients with ET. These findings indicate that physical therapy and rehabilitation should be included alongside medical treatment in the management of ET.