Akciğer kanseri tanılı bireylerde sarkopeni, dinapeni, fiziksel ve psikososyal parametrelerin incelenmesi
Investigation of sarcopenia, dynapenia, and physical and psychosocial parameters in individuals diagnosed with lung cancer
  1. Tez No: 1014516
  2. Yazar: GÖNÜL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ELÇİN DERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer, Kas kuvveti, Psikososyal sağlık, Lung, Muscle strength, Psychosocial health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, akciğer kanseri tanılı ve benign lezyonu bulunan bireylerde sarkopeni ve dinapeni varlığını belirlemek, bu durumların düşme riski, kırılganlık, yorgunluk, ağrı, fiziksel performans ve psikososyal parametrelerde oluşturduğu değişimleri incelemektir. Araştırmaya 183 malign, 132 benign akciğer lezyonlu ve 50 sağlıklı birey dahil edilmiştir. İskelet kas indeksi (SMI), bilgisayarlı tomografi görüntülerinde L3 vertebra düzeyindeki iskelet kası kesit alanları (SMA) üzerinden hesaplanmıştır. Kas kuvveti Jamar ve Lafayette Hand-Held dinamometre ile ölçülmüştür. Fiziksel performans; dört metre yürüme, zamanlı kalk ve yürü ve beş tekrarlı sandalyeden kalkma testleri ile değerlendirilmiştir. Ağrı şiddeti Numerik Ağrı Skalası, düşme riski Tinetti Denge ve Yürüme Testi, sarkopeni taraması SARC-F, kırılganlık Modifiye Fried Fiziksel Kırılganlık Fenotip Ölçeği, yorgunluk Yorgunluk Şiddet Ölçeği, anksiyete ve depresyon ise Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ile ölçülmüş; CRP düzeyleri kaydedilmiştir. Sarkopeni prevalansı malign grupta %84,15 (n=183), benign grupta %65,9 (n=87) bulunmuştur (p<0,001). SMI, malign grupta (35,64±9,45 cm²/m²) benign gruba (40,43,55±10,49 cm²/m²) göre anlamlı derecede daha düşüktür (p<0,001). Dinapeni oranı malign grupta %10,9 (n=20), benign grupta %26,5'tir (n=35). Benign grupla karşılaştırıldığında malign grubun 5 tekrarlı sandalyeden kalkma (17,65±4,03 sn), 4 metre yürüme (6,79±1,5 sn) ve zamanlı kalk-yürü (12,97±3,12 sn) süreleri daha uzundur (sırasıyla 16,55±2,47sn;4,58±0,81 sn;10,85±1,54 sn; p<0,001). Malign grupta yorgunluk, kırılganlık, anksiyete ve depresyon skorları benign ve sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksektir (p<0,001). Sonuç olarak, benign tümörlü bireylerde sarkopeni gelişme riski ile fiziksel ve psikososyal parametrelerdeki etkilenimlerin malign olgulara benzerdir. Bu nedenle, histopatolojik alt tipten bağımsız olarak, malign ve benign akciğer lezyonu bulunan bireyler sarkopeni ve dinapeni açısından koruyucu egzersiz programlarına dahil edilmelidir. Sarkopeni ve dinapeniye yönelik koruyucu rehabilitasyon yaklaşımları, fiziksel performans, psikososyal durum ve yaşam kalitesi üzerinde etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the presence of sarcopenia and dynapenia in individuals diagnosed with lung cancer and in those with benign pulmonary lesions, and to examine the changes these conditions produce in fall risk, frailty, fatigue, pain, physical performance, and psychosocial parameters. A total of 183 individuals with malignant lesions, 132 with benign lung lesions, and 50 healthy individuals were included in the study. Skeletal muscle index (SMI) was calculated from skeletal muscle cross-sectional areas (SMA) at the L3 vertebral level on computed tomography images. Muscle strength was measured using Jamar and Lafayette hand-held dynamometers. Physical performance was assessed using the 4MWT, TUG, 5xSTS, pain intensity was measured with the NRS, fall risk with the Tinetti Balance and Gait Test, sarcopenia screening with the SARC-F questionnaire, frailty with the MFPFPS, fatigue with the Fatigue Severity Scale, and anxiety and depression with the HADS; CRP levels were also recorded.The prevalence of sarcopenia was 84.15% (n=183) in the malignant group and 65.9% (n=87) in the benign group (p<0.001). SMI was significantly lower in the malignant group (35.64±9.45 cm²/m²) than in the benign group (40.43±10.49 cm²/m²) (p<0.001). The rate of dynapenia was 10.9% (n=20) in the malignant group and 26.5% (n=35) in the benign group. Compared with the benign group, the malignant group had longer times in the five-times sit-to-stand test (17.65±4.03 s;16.55±2.47 s), the 4-meter walk test (6.79±1.5 s; 4.58±0.81 s), and the timed up and go test (12.97±3.12s ;10.85±1.54 s) (p<0.001). In the malignant group, fatigue, frailty, anxiety, and depression scores were significantly higher than in the benign and healthy control groups (p<0.001).In conclusion, the risk of developing sarcopenia and the impairment in physical and psychosocial parameters in individuals with benign tumors are similar to those seen in malignant cases. Therefore, regardless of histopathological subtype, individuals with malignant and benign lung lesions should be included in preventive exercise programs for sarcopenia and dynapenia. Preventive rehabilitation approaches targeting sarcopenia and dynapenia may have positive effects on physical performance, psychosocial status, and quality of life.