Kent Parklarının Kalite Kriterleri Açısından Değerlendirilmesi: Abu Dabi Umm Al Emarat Parkı Örneği
Evaluation of Urban Parks in Terms of Quality Criteria: The Case of Umm Al Emarat Park, Abu Dhabi
  1. Tez No: 1014535
  2. Yazar: SELCAN HACIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK HAKAN ALTINÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent parkı, park kalitesi, kullanıcı memnuniyeti, açık ve yeşil alanlar, Umm Al Emarat Parkı, Abu Dabi, Urban park, park quality, user satisfaction, open and green spaces, Umm Al Emarat Park, Abu Dhabi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Kent parkları, kullanıcıların rekreasyon, dinlenme, sosyalleşme ve doğa ile etkileşim gereksinimlerini karşılayan önemli açık ve yeşil alanlardır. Günümüzde kent parklarının değerlendirilmesinde fiziksel özelliklerin yanı sıra kullanıcı memnuniyeti ve kullanıcı beklentileri de önemli ölçütler arasında yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde yer alan Umm Al Emarat Parkı'nın kalite kriterleri açısından değerlendirilmesi ve kullanıcı memnuniyet düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmada literatür taraması, arazi araştırması ve anket yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında 18 yaş ve üzerindeki toplam 200 park kullanıcısı ile yüz yüze anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anket uygulamaları 6 Şubat 2026 tarihinde hafta içi, 7–8 Şubat 2026 tarihlerinde ise hafta sonu olmak üzere üç gün boyunca yürütülmüştür. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak frekans analizi, yüzde dağılımları, ki-kare analizi ve çapraz tablo yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda kullanıcıların Umm Al Emarat Parkı'nı genel olarak olumlu değerlendirdikleri belirlenmiştir. Parkın erişilebilirlik, aktivite çeşitliliği, konfor ve imaj, sosyallik ve genel memnuniyet kriterleri açısından yüksek performans gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca parkın farklı yaş ve kullanıcı gruplarına hitap eden çok işlevli yapısının kullanıcı memnuniyetini desteklediği belirlenmiştir. Sonuç olarak Umm Al Emarat Parkı'nın kullanıcı memnuniyeti, sürdürülebilir peyzaj uygulamaları ve çok işlevli yapısı ile başarılı bir kent parkı örneği oluşturduğu ve gelecekte planlanacak kent parklarına yönelik çalışmalara katkı sağlayabilecek nitelikte olduğu değerlendirilmiştir. Temmuz 2026 , 246 sayfa
Özet (Çeviri)
Urban parks are important open and green spaces that meet users' needs for recreation, relaxation, social interaction, and contact with nature. Today, in addition to physical characteristics, user satisfaction and user expectations are considered important criteria in the evaluation of urban parks. The aim of this study is to evaluate Umm Al Emarat Park, located in Abu Dhabi, United Arab Emirates, in terms of quality criteria and to determine user satisfaction levels. The study employed literature review, field survey, and questionnaire methods. Face-to-face questionnaires were conducted with a total of 200 park users aged 18 and above. The surveys were carried out over three days: on February 6, 2026 (weekday) and February 7–8, 2026 (weekend). The collected data were analyzed using SPSS statistical software. Frequency analysis, percentage distributions, chi-square analysis, and cross-tabulation methods were applied. The findings revealed that users generally evaluated Umm Al Emarat Park positively. The park demonstrated a high level of performance in terms of accessibility, activity diversity, comfort and image, sociability, and overall user satisfaction. Furthermore, the park's multifunctional structure, which appeals to different age and user groups, was found to contribute positively to user satisfaction. As a result, Umm Al Emarat Park can be considered a successful example of an urban park due to its high level of user satisfaction, sustainable landscape practices, and multifunctional structure. The study also suggests that the park may serve as a valuable reference for future urban park planning and design studies. Temmuz 2026, 246 pages