Jinekolojik kanseri olan kadınlarda yalnızlık, uyku kalitesi ve travma sonrası stres düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between loneliness, sleep quality, and post-traumatic stress levels in women with gynecological cancer
  1. Tez No: 1014550
  2. Yazar: EMİNE HANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Jinekolojik kanser, yalnızlık, uyku kalitesi, travma sonrası stres, Jinekoloji, Travma şiddeti göstergeleri, Gynecological cancer, loneliness, sleep quality, post-traumatic stress, Gynecology, Trauma severity indices, Quality of sleep
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, jinekolojik kanser tanısı alan kadınlarda yalnızlık, uyku kalitesi ve travma sonrası stres belirtileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma, tanımlayıcı tiptedir. Araştırma, Temmuz 2024-Mayıs 2026 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Polikliniğine başvuran ve Prof. Dr Mustafa Samur Kemoterapi Ünitesi'nde kemoterapi tedavisi alan 202 kadınla yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Kanser Yalnızlık Ölçeği (KYÖ), Pitsburg Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKÖ) ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu-Kısa Ölçeği (TSSB-KÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar arası t testi, varyans analizi (F testi) ve pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada katılımcıların %66.3'ünün 54 yaş ve üzeri, %65.4'ünün ilköğretim mezunu, %69.8'inin ev hanımı ve %80.7'sinin gelirinin giderine eşit olduğu belirlenmiştir. KYÖ, TSSB-KÖ ve PUKÖ ortalama puanları sırasıyla 14.87±5.36, 17.94±8.03 ve 1.44±2.97 olarak bulunmuştur. PUKÖ toplam puanı ile KYÖ ve TSSB-KÖ arasında düşük düzeyde, alt boyutları ile ise orta ve yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sonuç: Jinekolojik kanserli kadınlarda yalnızlık ve travma sonrası stres belirtileri orta düzeyde, uyku kalitesi ise iyi olarak belirlendi.Yalnızlık ve TSSB'nin bazı klinik ve tedavi özelliklerine göre değiştiği, uyku kalitesinin ise sosyodemografik değişkenlerden etkilenmediği saptanmıştır. Bu doğrultuda riskli gruplara yönelik psikososyal desteklerin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the relationship between loneliness, sleep quality, and post-traumatic stress symptoms in women diagnosed with gynecological cancer. Method: This study is descriptive in nature. The research was conducted with 202 women who applied to the Gynecological Oncology Outpatient Clinic of Akdeniz University Hospital between July 2024 and May 2026 and received chemotherapy treatment at the Prof. Dr. Mustafa Samur Chemotherapy Unit. The Personal Information Form, Cancer Loneliness Scale (CLS), Pittsburgh Sleep Quality Scale (PSQS), and Post-Traumatic Stress Disorder-Short Scale (PTSD-SS) were used as data collection tools. Independent samples t-test, analysis of variance (F-test), and Pearson correlation analysis were performed to analyze the data. Results:The study revealed that 66.3% of participants were 54 years and older, 65.4% had completed primary education, 69.8% were housewives, and 80.7% had income equal to their expenses. The mean scores for the KYÖ, PTSD-KÖ, and PUKÖ were found to be 14.87±5.36, 17.94±8.03, and 1.44±2.97, respectively. Low-level significant correlations were found between the total PUKÖ score and the KYÖ and PTSD-KÖ scores, while moderate and high-level significant correlations were found between the PUKÖ total score and the sub-dimensions. Conclusion: In women with gynecological cancers, symptoms of loneliness and post-traumatic stress disorder (PTSD) were found to be moderate, while sleep quality was good. It was determined that loneliness and PTSD varied according to certain clinical and treatment characteristics, while sleep quality was not affected by sociodemographic variables. Accordingly, it is recommended that psychosocial support for at-risk groups be increased.