Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılı adolesanlarda gece yeme belirtileri ile dürtüsellik ve inhibitör kontrol arasındaki ilişki
The relationship between night eating symptoms, impulsivity, and inhibitory control in adolescents with attention deficit/ hyperactivity disorder
- Tez No: 1014558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR UCUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, Gece yeme belirtileri, Dürtüsellik, İnhibitör kontrol, Antisakkad, Adolesan, Attention-deficit/hyperactivity disorder, Night eating symptoms, Impulsivity, Inhibitory control, Antisaccade, Adolescent
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı bulunan adolesanlarda gece yeme belirtilerinin yaygınlığının ve düzeyinin belirlenmesi, bu belirtilerin dürtüsellik ve inhibitör kontrol ile ilişkisinin incelenmesi ve elde edilen bulguların sağlıklı akranlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 11–18 yaş aralığında toplam 166 adolesan dahil edilmiştir. Katılımcıların 82'si DEHB tanılı olgulardan, 84'ü ise sağlıklı kontrol grubundan oluşmuştur. Tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Gece Yeme Anketi (GYA), Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği Kısa Formu (EDE-Q-13), Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BIS-11-KF), Conners Anne-Baba Derecelendirme Ölçeği-48 (CADÖ-48) ve Revize Edilmiş Çocuk Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (ÇADÖ-Y) uygulanmıştır. İnhibitör kontrol işlevleri Gazepoint GP3 göz izleme sistemi kullanılarak uygulanan antisakkad ve No-Go/fiksasyon görevi ile değerlendirilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: DEHB grubunda gece yeme belirtilerinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,007). Gece Yeme Anketi puanı 25 ve üzerinde olan katılımcıların daha büyük bölümünün DEHB grubunda yer aldığı belirlenmiştir (p=0,027). DEHB grubunda dürtüsellik, DEHB belirtileri, yeme bozukluğu belirtileri ve anksiyete-depresyon belirtileri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (tüm p<0,05). Antisakkad performansında ise DEHB grubunda doğru antisakkad sayısının ve doğru fiksasyon sayısının daha düşük, yön hataları, ihmal hataları ve komisyon hatalarının daha yüksek olduğu saptanmıştır (tüm p<0,05). Korelasyon analizlerinde gece yeme belirtilerinin dürtüsellik ve anksiyete-depresyon belirtileri ile pozitif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Çoklu doğrusal regresyon analizinde yalnızca anksiyete ve depresyon belirtilerinin gece yeme belirtilerini bağımsız olarak yordadığı gösterilmiştir (p=0,038). Dürtüsellik ve emosyonel belirtilerin alt boyutlarının birlikte değerlendirildiği ikinci regresyon modelinde ise yalnızca majör depresyon belirtilerinin gece yeme belirtilerinin bağımsız yordayıcısı olduğu saptanmıştır (p<0,001). Antisakkad performans parametrelerinin gece yeme belirtileri üzerinde bağımsız bir etkisi bulunmamıştır. Sonuç: Araştırma bulguları, gece yeme belirtilerinin DEHB tanılı adolesanlarda sağlıklı akranlara kıyasla daha yaygın olduğunu ortaya koymuştur. Gece yeme belirtileri dürtüsellik ve emosyonel belirtiler ile ilişkili bulunurken, göz izleme yöntemi ile değerlendirilen inhibitör kontrol göstergeleri ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Çok değişkenli analizlerde özellikle depresif belirtilerin gece yeme davranışları üzerinde belirgin bir etkisinin bulunduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, DEHB'li adolesanlarda gece yeme davranışlarının değerlendirilmesi sırasında emosyonel süreçlerin göz önünde bulundurulmasının önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the prevalence and severity of night eating symptoms in adolescents diagnosed with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD), to examine the associations between night eating symptoms, impulsivity, and inhibitory control, and to compare these characteristics with those of healthy peers. Material and Methods: A total of 166 adolescents aged 11–18 years were included in the study. Eighty-two participants were diagnosed with ADHD, while 84 healthy adolescents constituted the control group. All participants completed the Sociodemographic Data Form, Night Eating Questionnaire (NEQ), Eating Disorder Examination Questionnaire-13 (EDE-Q-13), Barratt Impulsiveness Scale-11 Short Form (BIS-11-SF), Conners Parent Rating Scale-48 (CPRS-48), and Revised Child Anxiety and Depression Scale (RCADS). Inhibitory control functions were assessed using the antisaccade task and the No-Go/fixation task administered with the Gazepoint GP3 eye-tracking system. Group comparisons, correlation analyses, and multiple linear regression analyses were performed. Results: Night eating symptoms were significantly higher in the ADHD group compared with the control group (p=0.007). Participants with NEQ scores of 25 or higher were more likely to belong to the ADHD group (p=0.027). Adolescents with ADHD demonstrated significantly higher levels of impulsivity, ADHD symptoms, eating disorder symptoms, and anxiety-depression symptoms than healthy controls (all p<0.05). In the antisaccade task, the ADHD group showed lower numbers of correct antisaccades and correct fixations, whereas direction errors, omission errors, and commission errors were significantly higher (all p<0.05). Correlation analyses revealed that night eating symptoms were positively associated with impulsivity and anxiety-depression symptoms. Multiple linear regression analysis demonstrated that only anxiety-depression symptoms independently predicted night eating symptoms (p=0.038). In a second regression model including impulsivity and emotional symptom subscales, only major depressive symptoms remained a significant independent predictor of night eating symptoms (p<0.001). Antisaccade performance parameters did not independently predict night eating symptoms. Conclusions: The findings of this study indicate that night eating symptoms are more prevalent among adolescents with ADHD compared to healthy peers. Although night eating symptoms were associated with impulsivity and emotional symptoms, no significant relationship was identified with objective indicators of inhibitory control obtained through eye-tracking measures. Multivariable analyses further demonstrated that depressive symptoms were the strongest independent predictors of night eating symptoms. These findings emphasize the importance of considering emotional factors and emotion regulation processes when evaluating night eating behaviors in adolescents with ADHD.