Erken başlangıçlı şizofreni hastalarında glutamat yolağındansorumlu genlerin promotor bölgelerindeki metilasyon değişikliklerinin araştırılması
Investigation of Methylation Changes in Promotor Regions of Genes Responsible for the glutamate Pathway in Patients with Early-Onset Schizophrenia
- Tez No: 1014557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR UCUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Çok Erken Başlangıçlı Şizofreni, Epigenetik, Erken Başlangıçlı Şizofreni, GLS, GLUL, GRM2, GRM5, GRM8, Metilasyon, Epigenez-genetik, Glutamat, Şizofreni, Very Early Onset Schizophrenia, Epigenetics, Early Onset Schizophrenia, GLS, GLUL, GRM2, GRM5, GRM8, Methylation, Epigenesis-genetic, Glutamates, Schizophrenia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
Özet
2. ÖZET Erken Başlangıçlı Şizofreni Hastalarında Glutamat Yolağından Sorumlu Genlerin Promotor Bölgelerindeki Metilasyon Değişikliklerinin Araştırılması Amaç: Erken Başlangıçlı Şizofreni ve Çok Erken Başlangıçlı Şizofreni kişinin algı, duygu, düşünce ve davranış alanlarında önemli değişikliklerin olduğu kronik seyirli ciddi psikiyatrik bozukluklardır. Etyopatogenezlerinde genetik ve çevresel birçok faktör sorumlu tutulmaktadır. Son yıllarda EBŞ VE ÇEBŞ etiyopatogenezinde epigenetik regülasyonların kritik rolünün olabileceği vurgulanmaktadır. Bu çalışmada EBŞ ve ÇEBŞ tanısı almış hastalarda glutamat yolağından sorumlu genlerin promotor bölgelerindeki metilasyon değişikliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya DSM-5 tanı kriterlerine göre yapılandırılmış klinik görüşmeler sonucunda EBŞ ve ÇEBŞ tanısı ile takip ve tedavisi yapılan 12-18 yaş arası 17 hasta ve hasta grubu ile eşleştirilmiş 17 sağlıklı ergen dahil edilmiştir. Hastalara SANS ve SAPS ölçekleri uygulanmış, ayrıca SDVF doldurulmuştur. Hasta ve kontrol gruplarından alınan kan örneklerinden Glutamat Metabotropik Reseptörleri 2,5,8'e ait genler (GRM2, GRM5, GRM8) ile Glutamin Sentetaz (GLUL) enzimine ait genin promotor bölgelerine ait metilasyon değişikliklerinin analizi yapılmıştır. Bulgular: Yapılan genetik analizler neticesinde EBŞ ve ÇEBŞ tanılı hasta grubumuzda sağlıklı kontrol grubumuza göre GRM-8 geninin hem delta CT ön verilerinde anlamlı fark saptanmış, hem de GRM-8 Geninin promotor bölgesinde ortalama 0,525 kat hipometilasyon saptanmıştır ve bu fark da istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. GRM-5 geninin delta CT ön verileri açısından aradaki fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmasa da, bu genin promotor bölgesinde ortalama 2,536 kat hipermetilasyon saptanmış ve bu fark iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. EBŞ ve ÇEBŞ tanılı hasta grubunda GRM-5 Geninin promotor bölgesindeki metilasyon artışı ile SAPS ölçeğinin sanrı alt başlığı puanları arasında ve GRM-8 Geninin promotor bölgesindeki metilasyon azalması ile SAPS ölçeğinin dezorganize davranış alt başlığı puanları arasında pozitif bir korelasyon gözlemlenmiştir. GLUL Genine yönelik yapılan analizlerde ise hasta grubumuzla kontrol grubumuz arasında epigenetik değişiklikler açısından fark saptanmamıştır. GRM-2 geninde ise hem hasta hem de kontrol grubunda herhangi bir metilasyon artışı ya da azalması tespit edilememiştir. Sonuç: Bu çalışmada EBŞ ve ÇEBŞ tanılı hastalarda sağlıklı kontrol grubundaki ergenlere kıyasla GRM-5 Geninin promotor bölgesinde hipermetilasyon, GRM-8 Geninin promotor bölgesindeyse hipometilasyon tespit edilmiştir. Ayrıca EBŞ ve ÇEBŞ tanılı hasta grubunda GRM-5 Geninin promotor bölgesindeki metilasyon artışı ile SAPS ölçeğinin sanrı alt başlığı puanları arasında ve GRM-8 Geninin promotor bölgesindeki metilasyon azalması ile SAPS ölçeğinin dezorganize davranış alt başlığı puanları arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Ancak bu bulguların desteklenmesi için çok daha geniş örneklemli hasta ve kontrol gruplarıyla çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Methylation Changes in Promotor Regions of Genes Responsible for the Glutamate Pathway in Patients with Early-Onset Schizophrenia Aim: Early Onset Schizophrenia and Very Early Onset Schizophrenia are serious psychiatric disorders with a chronic course in which there are significant changes in the perception, emotion, thought and behavior of the person.Many genetic and environmental factors are held responsible for their etiopathogenesis.In recent years, it has been emphasized that epigenetic regulation may play a critical role in the etiopathogenesis of EOS and VEOS.In this study, it was aimed to investigate the methylation changes in the promoter regions of the genes responsible for the glutamate pathway in patients diagnosed with EOS and VEOS. Method: The study included 17 patients aged 12-18 years, who were diagnosed with EOS and VEOS as a result of clinical interviews structured according to DSM-5 diagnostic criteria, and who were followed up and treated with this diagnosis, and 17 healthy adolescents matched with the patient group.SANS and SAPS scales were applied to the patient group by the Child and Adolescent Psychiatry physician. In addition, the SDDF is filled in with the parents.The genes belonging to Glutamate Metabotropic Receptors 2,5,8 (GRM2, GRM5, GRM8) and the genes belonging to the Glutamine Synthetase (GLUL) enzyme from the blood samples taken from the patient and control groups were analyzed of the methylation changes of the promoter regions. Results: As a result of genetic analysis, a significant difference was found in the delta CT preliminary data in our patient group diagnosed with EOS and VEOS compared to our healthy control group, and an average of 0.525-fold hypomethylation in the promoter region of the GRM-8 gene was found, and this difference was also found statistically significant. Although the difference in terms of delta CT preliminary data of the GRM-5 gene did not reach statistical significance, an average of 2,536 times hypermethylation was detected in the promoter region of this gene, and this difference was statistically significant between the two groups. A positive correlation was observed between the increase in methylation in the promoter region of the GRM-5 Gene and the delusional subheading scores of the SAPS scale, and between the decrease in methylation in the promoter region of the GRM-8 Gene and the disorganized behavior subheading scores of the SAPS scale in the patient group with EOS and VEOS. In the analyzes performed for the GLUL gene, no difference was found between our patient group and the control group in terms of epigenetic changes.In the GRM-2 gene, no increase or decrease in methylation was detected in both the patient and control groups. Conclusion: In this study, hypermethylation in the promoter region of the GRM5 Gene and hypomethylation in the promoter region of the GRM8 Gene were detected in patients with EOS and VEOS compared to the adolescents in the healthy control group.In addition, a positive correlation was found between the increase in methylation in the promoter region of the GRM-5 Gene and the delusional subheading scores of the SAPS scale, and the decrease in methylation in the promoter region of the GRM8 Gene and the disorganized behavior subheading scores of the SAPS scale in the patient group diagnosed with EOS and VEOS.However, studies with larger sampled patient and control groups are needed to support these findings.