Akut renal enfarktüsün klinik, etyolojik ve renal sonlanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical, etiological, and renal outcomes of acute renal infarction
  1. Tez No: 1014580
  2. Yazar: SEDA AŞILIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN ÖZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut renal enfarktüs, akut böbrek hasarı, bilgisayarlı tomografi, etyoloji, kronik böbrek hastalığı, Acute renal infarction, acute kidney injury, computed tomography, etiology, chronic kidney disease
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Akut renal enfarktüs, nadir görülmesine rağmen tanıda gecikme durumunda akut böbrek hasarı (ABH), kronik böbrek hastalığı (KBH) ve mortalite açısından ciddi sonuçlara yol açabilen önemli bir klinik tablodur. Bu çalışmada kontrastlı bilgisayarlı tomografi ile akut renal enfarktüs tanısı alan hastaların klinik, etiyolojik ve radyolojik özellikleri ile ABH gelişimi ve renal sonlanımlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne 2010–2022 yılları arasında başvuran ve akut renal enfarktüs tanısı konulan 88 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi ve hastalar ABH varlığına göre iki gruba ayrılarak karşılaştırıldı. Hastaların yaş medyanı 66 yıl olup semptom başlangıcı ile tanı arasındaki süre medyanı 2 gün olarak saptandı. En sık başvuru semptomları karın ağrısı ve yan ağrısı iken oligüri ABH gelişen hastalarda daha sık izlendi. ABH gelişen hastalarda başvuru kreatinin değerleri daha yüksek ve eGFR (Estimated glomerular filtration rate) daha düşük bulunurken, inflamatuvar belirteçlerden CRP (C-reaktif protein) düzeyinin de daha yüksek olduğu görüldü. Renal tutulum paterni açısından olguların önemli bir kısmında multifokal tutulum saptandı. Takipte hastaların bir bölümünde KBH gelişimi izlenirken, ABH gelişen grupta renal replasman tedavisi ihtiyacı daha yüksek bulundu. Sağkalım analizinde ABH gelişen hastalarda sağkalım süresinin daha kısa olduğu görüldü. Akut renal enfarktüs olgularında ABH gelişimi daha ağır klinik seyir, artmış müdahale gereksinimi ve olumsuz uzun dönem prognoz ile ilişkili görünmektedir. Bu nedenle klinik şüphe düzeyinin yüksek tutulması ve erken dönemde tanı ile uygun izlem stratejilerinin planlanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Acute renal infarction is a rare but clinically significant condition that may lead to acute kidney injury (AKI), chronic kidney disease (CKD), and increased mortality, particularly when diagnosis is delayed. This study evaluated the clinical, etiological, and radiological characteristics of patients diagnosed with acute renal infarction and investigated the association between AKI development and renal outcomes. A retrospective analysis was performed on 88 patients diagnosed with acute renal infarction by contrast-enhanced computed tomography who were admitted to the Emergency Department of Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine between 2010 and 2022, and patients were compared according to the presence of AKI. The median age was 66 years and the median symptom-to-diagnosis interval was 2 days. Abdominal pain and flank pain were the most common presenting symptoms, while oliguria was more frequent among patients with AKI. Patients with AKI had higher creatinine levels and lower eGFR at presentation, along with higher CRP levels indicating an increased inflammatory burden. Multifocal renal involvement was common on imaging. During follow-up, a proportion of patients developed CKD, and the need for renal replacement therapy was higher in the AKI group. Survival analysis demonstrated shorter survival among patients with AKI. Overall, AKI in acute renal infarction appears to be associated with a more severe clinical course, increased need for interventions, and worse long-term prognosis. Maintaining a high index of suspicion and ensuring early diagnosis with timely follow-up strategies may improve renal outcomes in acute renal infarction.