Kolonoskopi işlemi sırasında müzik eşliğinde stres topu kullanımının ağrı, anksiyete ve işlemin algılanmasına etkisi
The effect of using A stress ball accompanied by music during the colonoscopy procedure on pain, anxiety and perception of the procedure
- Tez No: 1014581
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP PARLAR KILIÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAT DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Alternatif müzik, Gevşeme, Karın ağrısı, Kolorektal neoplazmlar, Sağlık anksiyetesi, Alternative music, Relaxation, Abdominal pain, Colorectal neoplasms, Health anxiety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kolonoskopi işlemi sırasında müzik eşliğinde stres topu kullanımının ağrı, anksiyete ve işlemin algılanmasına etkisini değerlendirmektir.Ön test son test düzeninde randomize kontrollü deneysel tasarlanan bu araştırma Ağustos 2024–Ağustos 2025 arasında Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endoskopi Kolonoskopi ERCP ünitesinde yürütülmüştür. Araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 100 hasta randomizasyonla müdahale (n=50) ve kontrol (n=50) grubuna atandı. Müdahale grubuna, işlemin 10 dakika öncesinden başlayarak kolonoskopi boyunca hafif müzik dinletildi ve stres topu verildi; kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmadı. Veriler Hasta Tanıtım Formu, Vizüel Analog Skala, Durumluk Süreklilik Kaygı Ölçeği, işlem algı formu ve memnuniyet formu ile toplandı; uygun istatistiksel testlerle analiz edildi.İşlem öncesinde gruplar arasında ağrı ve kaygı düzeyleri bakımından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). İşlem sonrasında müdahale grubunda ağrı ve kaygı düzeyleri anlamlı biçimde azalırken, kontrol grubunda ise artış gözlendi (p<0,001). Müdahale grubundaki katılımcılar işlemi daha kısa ve daha tolere edilebilir olarak değerlendirirken, kontrol grubunda işlemin daha zor ve daha tahammül edilemez algılandığı belirlendi (p<0,01). Katılımcıların yaklaşık %96'sı uygulamadan memnun olduğunu bildirdi.Kolonoskopi sırasında müzik eşliğinde stres topu kullanımının; ağrı ve kaygıyı azalttığı, işlemin algısını olumlu yönde etkilediği ve hasta memnuniyetini artırdığı belirlendi. Bu uygulamanın hemşirelik bakımına entegre edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the effect of using a stress ball accompanied by music during a colonoscopy procedure on pain, anxiety, and perception of the procedure.This research, designed as a randomized controlled experimental study in a pre-test post-test design, was conducted in the Endoscopy Colonoscopy ERCP unit of Malatya Education and Research Hospital between August 2024 and August 2025. One hundred patients who met the inclusion criteria for the study were randomly assigned to the intervention (n=50) and control (n=50) groups. The intervention group was given light music and a stress ball throughout the colonoscopy, starting 10 minutes before the procedure, and the control group was not given any intervention. Data were collected with the Patient Identification Form, Visual Analogue Scale, State Trait Anxiety Scale, Procedure Perception Form and Satisfaction Form; and analyzed with appropriate statistical tests.There was no significant difference between the groups in terms of pain and anxiety levels before the procedure (p>0.05). After the procedure, pain and anxiety levels decreased significantly in the intervention group, while they increased in the control group (p<0.001). While the participants in the intervention group evaluated the procedure as shorter and more tolerable, it was determined that the procedure was perceived as more difficult and less tolerable in the control group (p<0.01). Approximately 96% of the participants reported that they were satisfied with the application.The use of a stress ball with music during colonoscopy has been determined to reduce pain and anxiety, positively affect the perception of the procedure and increase patient satisfaction. It is recommended that this practice be integrated into nursing care.