Pediatrik hastalarda bilgisayar destekli lokal anestezi ve konvansiyonel lokal anestezi tekniklerinin stres üzerine etkisininincelenmesi
Evaluation of the effects of computer-assisted and conventional local anesthesia techniques on stress in pediatric patients
- Tez No: 1014590
- Danışmanlar: PROF. DR. MERVE ERKMEN ALMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lokal anestezi, Tükürük kortizolü, Alfa-amilaz, Psikolojik stres, Dental anksiyete, Ağrı algısı, Bilgisayar destekli lokal anestezi, Anesthesia Local, Salivary cortisol, Alpha-Amylases, Stress Psychologic, Dental Anxiety, Pain Perception, Computer-controlled local anesthetic delivery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, pedodonti kliniğinde rutin olarak uygulanan konvansiyonel lokal anestezi ve bilgisayar destekli lokal anestezi sistemlerinin stres üzerindeki etkilerini, vital parametreler ile stres biyobelirteçleri olan tükürük kortizol ve alfa-amilaz düzeyleri üzerinden karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na başvuran, 6–12 yaş aralığında ve mandibulanın sağ ve sol bölgelerinde dental işlem planlanan, mandibular anestezi gereksinimi bulunan 20 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara üç seanstan oluşan bir tedavi protokolü uygulanmıştır. İlk seansta klinik muayene gerçekleştirilmiş ve hastalara davranış yönlendirme teknikleri uygulanmıştır. İkinci ve üçüncü seanslarda ise konvansiyonel lokal anestezi tekniği ve bilgisayar destekli lokal anestezi tekniği kullanılarak dental tedaviler gerçekleştirilmiştir. Anestezi uygulamasından önce ve sonra hastaların vital parametreleri ölçülmüş ve tükürük örnekleri alınmıştır. Elde edilen veriler karşılaştırılarak kullanılan lokal anestezi tekniklerinin stres üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, bilgisayar destekli lokal anestezi tekniğinin özellikle kortizol düzeylerindeki değişim üzerinden değerlendirildiğinde konvansiyonel tekniğe kıyasla daha düşük biyokimyasal stres yanıtı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Alfa-amilaz düzeylerinde her iki teknikte de artış eğilimi izlenmiş, ancak bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,072). Vital parametreler açısından teknikler arasında belirgin bir fark saptanmamış olup, nabız değişkeni taşıyıcı etkisi nedeniyle sınırlı olarak yorumlanmıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda, bilgisayar destekli lokal anestezi uygulamasının hastalarda işlem sırasında ortaya çıkan stresin fizyolojik yansımalarını azaltmada etkili olabileceği ve stres yanıtının dengelenmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of conventional local anesthesia and computer-assisted local anesthesia systems, which are routinely used in pediatric dentistry clinics, on stress by assessing vital parameters and stress Materials and Methods: The study included 20 patients aged 6–12 years who presented to the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Kırıkkale University, and required mandibular anesthesia for dental procedures planned in both the right and left mandibular regions. A treatment protocol consisting of three sessions was applied to all participants. During the first session, a clinical examination was performed and behavior management techniques were applied. In the second and third sessions, dental treatments were performed under local anesthesia using the conventional technique and the computer-assisted local anesthesia technique. Vital parameters were recorded and saliva samples were collected before and after the anesthesia procedure. The obtained data were compared to evaluate the effects of the local anesthesia techniques on stress. Results: The findings of this study indicated that the computer-assisted local anesthesia technique was associated with a lower biochemical stress response compared with the conventional technique, particularly when evaluated based on changes in cortisol levels. Alpha-amylase levels showed an increasing trend in both techniques; however, this increase was not statistically significant (p = 0.072). No significant differences were observed between the techniques in terms of vital parameters, and heart rate was interpreted with caution due to its confounding effect. Conclusion: The findings of this study suggest that computer-assisted local anesthesia may be effective in reducing the physiological manifestations of stress during dental procedures and may contribute to the regulation of the stress response in patients.