Farklı yaş grubu çocuklarda diş macunu seçiminde ebeveyn tutumunun değerlendirilmesi
Evaluation of parental attitudes in toothpaste selection for children of different age groups
- Tez No: 1014589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ÖZMEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş macunu, Ebeveyn tutumu, Koruyucu Diş Hekimliği, Pedodonti, Florür, Toothpaste, Parental attitude, Preventive Dentistry, Pediatric Dentistry, Fluoride
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışması; ebeveynlerin çocukları için diş macunu seçiminde etkili olan faktörleri, kullanılan diş macunlarının çocuğun yaşına uygunluğunu, ebeveynlerin çocuklara kazandırdığı ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi kontrolü alışkanlıklarını ve florür konusundaki bilgi düzeylerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya, 6 ay-13 yaş arası çocukları bulunan 896 veli dâhil edilmiştir. Velilere çocuklarının diş fırçalama alışkanlıkları, diş hekimine başvuru davranışları ve kullandıkları diş macunu gibi konularda 33 soruluk bir anket uygulanmıştır. Hazırlanan anketin kapsam geçerliliği yeterli bulunmuştur. Yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanan veriler SPSS 31.0 programında χ² ve Fisher's Exact testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Çocukların diş fırçalama alışkanlıklarının çoğunlukla günde bir kez ve 3-5 yaşlarında başladığı, diş hekimine başvuruların genellikle şikâyet ve çürük nedeniyle yapıldığı, diş macunu seçiminde ebeveynlerin belirleyici olduğu ve çürükten koruma ile doğal içerik kriterlerinin ön planda olduğu bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca ebeveynlerin florür ve florürlü diş macunları konusundaki bilgi düzeylerinin düşük olduğu ve florür uygulamalarına yönelik farkındalığın sınırlı kaldığı saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Bu tez çalışması, ebeveynlerin çocukları için diş macunu seçimi ve ağız hijyeni uygulamalarının büyük ölçüde alışkanlıklar, algılar ve marka yönelimleriyle şekillendiğini; florür içeriği, yaşa uygun kullanım ve koruyucu diş hekimliği ilkelerinin ise uygulamada yeterince dikkate alınmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis study aims to evaluate the factors influencing parents' choice of toothpaste for their children, the suitability of the toothpastes used for the child's age, the oral hygiene and regular dental check-up habits instilled by parents in their children, and their level of knowledge about fluoride. Materials and Methods: This study included 896 parents with children aged 6 months to 13 years. Parents were administered a 33-question survey on topics such as their children's toothbrushing habits, dental visit behaviors, and the toothpaste they use. The content validity of the prepared questionnaire was found to be adequate. Data collected through face-to-face interviews were analyzed using χ² and Fisher's Exact tests in the SPSS 31.0 program. A significance level of p<0.05 was accepted. Results: It was found that children's toothbrushing habits mostly started once a day and at the age of 3-5, visits to the dentist were usually due to complaints and cavities, parents were decisive in toothpaste selection, and cavity protection and natural content criteria were at the forefront (p<0.05). It was also determined that parents' knowledge level regarding fluoride and fluoride toothpastes was low and awareness of fluoride applications was limited (p<0.05). Conclusion: Conclusion: This thesis study demonstrates that parents' choices of toothpaste for their children and oral hygiene practices are largely shaped by habits, perceptions, and brand preferences; while fluoride content, age-appropriate use, and preventive dentistry principles are not sufficiently considered in practice.