Hormon reseptörü pozitif meme kanseri hastalarında CİRS-7/MİR7/HOXB1 yolağının ve HOXB13/IL17BR Meme Kanser İndeksinin değerlendirilmesi
Evaluation of the circS-7/miR-7/HOXB13 Pathway and the HOXB13/IL17BR Breast Cancer Index in Patients with Hormone Receptor–Positive Breast Cancer
  1. Tez No: 1014607
  2. Yazar: DİLARA AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YÜCE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Genetik, Oncology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: HOXB13, meme kanseri, gen ekspresyonu, IL17BR, miR-7, ciRS-7, HOXB13, Breast cancer, Gene expression, IL17BR, miR-7, ciRS-7
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Kadınlar arasında en yaygın kanser türü olan meme kanseri, kansere bağlı mortalitenin başlıca nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Meme kanseri, farklı moleküler alt tipler, genetik ve epigenetik değişiklikler ile karakterize heterojen bir hastalık olup, bu moleküler, genetik ve epigenetik özellikler tümör biyolojisinin anlaşılmasında ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin belirlenmesinde temel rol oynamaktadır. Bu çalışmamızda, meme kanserli hastalardan alınan kanser dokusu ve sağlıklı komşu dokuda HOXB13, IL17BR miR-7 ve ciRS-7 genlerinin ekspresyon düzeyleri ve etkileşimleri değerlendirilmiştir. Gereç-Yöntem: Genel Cerrahi Kliniği'ne meme kanseri tanısı ile başvuran 45 hasta çalışmaya dâhil edilmiş; cerrahi sırasında bu hastalardan elde edilen tümör dokuları ile cerrahi sınırları negatif sağlıklı komşu doku örneklerinden total RNA izole edilmiştir. İzole edilen RNA'lar kullanılarak hedef genlerin ekspresyon düzeyleri kantitatif gerçek zamanlı PCR (qPCR) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Tümör dokusunda sağlıklı dokuya kıyasla ciRS-7 ve HOXB13 ekspresyonunun arttığını gözlemlenmiştir (p < 0,001). Buna karşın, miR-7 ve IL17BR ekspresyonlarında dokular arasında anlamlı bir değişim saptanmamıştır. Ayrıca tümör grubunda yapılan korelasyon analizinde, HOXB13 ile ciRS-7 (r = 0,55; p < 0,001) ciRS-7 ile IL17BR (r = 0,56; p < 0,001) ve IL17BR ile HOXB13 (r = 0,34; p = 0,022) ekspresyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif korelasyon belirlenmiştir. Buna karşın, miR-7/HOXB13, miR-7/ciRS-7, miR-7/IL17BR ve ciRS-7/IL17BR ekspresyonları arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışmamız sirküler RNA–miRNA–mRNA ekspresyonlarının ve etkileşimlerinin meme kanserindeki rolünü vurgulanması açısından önemlidir. Daha önce meme kanserinde çalışılmamış olan bu aksa dair çalışmamızın literatüre katkı sunacağına inanmaktayız. İleride bu yolağın daha fazla çalışılması elde edilen bulguların ve hastalığın patofizyalojisini aydınlatması açısından önem teşkil etmektedir. miR-7/ciRS-7/HOXB13 aksının altında yatan moleküler mekanizmaların ayrıntılı biçimde ortaya konulabilmesi amacıyla daha geniş çaplı ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Gelecekte bu moleküler etkileşimlerin daha iyi anlaşılması, miR-7, ciRS-7, HOXB13 ve IL17BR'nin tanısal, prognostik ya da terapötik hedefler olarak klinik uygulamalarda kullanılabilmelerine ve meme kanseri hastalarında surveyin arttırılmasına öncü olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction–Aim: Breast cancer, the most common malignancy among women, is considered one of the leading causes of cancer-related mortality. It is a heterogeneous disease characterized by distinct molecular subtypes as well as genetic and epigenetic alterations. These molecular, genetic, and epigenetic features play a fundamental role in understanding tumor biology and in the development of personalized treatment strategies. In this study, the expression levels and interactions of HOXB13, IL17BR, miR-7 and ciRS-7 were evaluated in tumor tissues and matched adjacent normal tissues obtained from patients with breast cancer. Materials and Methods: A total of 45 patients diagnosed with breast cancer and admitted to the Department of General Surgery were included in the study. During surgery, tumor tissues and adjacent normal tissue samples with negative surgical margins were obtained from these patients, and total RNA was isolated from all samples. Using the isolated RNA, the expression levels of the target genes were evaluated by quantitative real-time polymerase chain reaction (qPCR). Results: Increased expression levels of ciRS-7 and HOXB13 were observed in tumor tissue compared with healthy tissue (p < 0.001). In contrast, no statistically significant differences were detected in miR-7 and IL17BR expression levels between the tissues. Furthermore, correlation analysis performed in the tumor group revealed statistically significant positive correlations between HOXB13 and ciRS-7 (r = 0.55; p < 0.001), ciRS-7 and IL17BR (r = 0.56; p < 0.001), and IL17BR and HOXB13 (r = 0.34; p = 0.022). However, the relationships between miR-7/HOXB13, miR-7/ciRS-7, miR-7/IL17BR and ciRS-7/IL17BR expression levels were not statistically significant. Conclusion: This study is important in that it highlights the role of circular RNA–miRNA–mRNA expression patterns and their interactions in breast cancer. We believe that our investigation of this axis, which has not previously been studied in breast cancer, will contribute to the existing literature. Further studies focusing on this pathway are warranted to better elucidate the obtained findings and the pathophysiology of the disease. Larger-scale and more comprehensive studies are needed to clarify in detail the molecular mechanisms underlying the miR-7/ciRS-7/HOXB13 axis. A deeper understanding of these molecular interactions in the future may pave the way for the clinical application of miR-7, ciRS-7, HOXB13 and IL17BR as diagnostic, prognostic, or therapeutic targets, and may contribute to improved survival in patients with breast cancer.