4D BT görüntülemeleri sırasında verilen yüksek doz radyokontrast maddelerin tiroid fonksiyonları üzerine etkisi
Effect of high-dose radiocontrast agents administered during 4D CT imaging on thyroid functions
  1. Tez No: 1014619
  2. Yazar: ERCÜMENT KAYHAN ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASENA GÖKÇAY CANPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İyot, Radyokontrast Madde, Tiroid Fonksiyon Testleri, Primer Hiperparatiroidi, Üriner İyot Konsantrasyonu, Iodine, Radiocontrast Agent, Thyroid Function Tests, Primary Hyperparathyroidism, Urinary Iodine Concentration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İyot ihtiva eden radyokontrast maddelerin kullanımı ile tiroid fonksiyon bozuklukları izlenebilmektedir. Tek bir görüntüleme yöntemi ile benzer doz iyot maruziyetinin etkisinin değerlendirilmesi için primer hiperparatiroidi (PHPT) tanısı olan operasyon öncesi preoperatif lokalizasyon belirlemek amacı ile dört boyutlu bilgisayarlı tomografi (4D BT) görüntülemesi yapılan hastalarda kontrast maruziyeti ile tiroid fonksiyon testlerinin (TFT) etkilenme durumunun ve üriner iyot konsantrasyonu ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İkincil sonlanım olarak tiroid fonksiyonlarının etkilenmesinin tiroid nodül varlığı ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, prospektif, gözlemsel bir çalışmadır. PHPT tanısı ile operasyon planlanan, bilinen tiroid hastalığı ve buna yönelik ilaç kullanımı bulunmayan 27 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların görüntüleme öncesi, bir ve üç ay sonrası olmak üzere tiroid uyarıcı hormon (TSH), serbest tiroksin (sT4), serbest triiyodotironin (sT3), spot idrarda üriner iyot konsantrasyonu tetkikleri çalışılmıştır. Hastaların tiroid ultrasonografileri yapılmış ve tiroid antikorları da çalışma kapsamında bakılmıştır. Bulgular: Bazal TSH değeri ve kontrast verilmesinden bir ay sonraki TSH değerleri 21 hastada karşılaştırıldı. Kontrast maruziyeti sonrası birinci ay TSH değerlerinde, bazal değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı değişiklik izlendi (p=0.030). Bazal ve kontrast maruziyeti bir ay sonrası TSH ölçümleri arasındaki farkın nodül varlığı ile ilişkisi değerlendirildiğinde de nodülü olan ve olmayan gruplar arasında bazal TSH ve kontrast maruziyeti birinci ay TSH değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı değişim izlendi (p=0,017). Sonuç: Yüksek ve standart doz intravenöz kontrast madde maruziyeti sonrası bir ay gibi kısa bir dönemde TSH baskılanması görülse dahi, bu durumun geçici olduğu, kalıcı tiroid disfonksiyonu riskini artırmadığı izlenmiştir. Türkiye gibi iyot yetersiz, sınırda yeterli kabul edilebilecek bir ülkede dahi bu ve benzeri tetkikler nodüler hastalığı olan hastalarda dahi güvenle yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroid dysfunctions can be observed following the use of iodine-containing radiocontrast agents. This study aims to evaluate the impact of contrast exposure on thyroid function tests (TFT) and its relationship with urinary iodine concentration in patients diagnosed with primary hyperparathyroidism (PHPT) who underwent four-dimensional computed tomography (4D CT) for preoperative localization. By using a single imaging modality, the study evaluates the effect of a similar dose of iodine exposure. The secondary endpoint is to assess the relationship between thyroid nodules and the impact on thyroid functions. Materials and Methods: This is a single-center, prospective, observational study. Twenty-seven patients planned for surgery with a diagnosis of PHPT, who had no known thyroid disease or related medication use, were included. Thyroid-stimulating hormone (TSH), free thyroxine (fT4), free triiodothyronine (fT3), and spot urinary iodine concentration were measured before imaging, and at one and three months post-imaging. Thyroid ultrasonography was performed, and thyroid antibodies were also analyzed within the scope of the study. Results: Baseline TSH values and TSH values one month after contrast administration were compared in 21 patients. A statistically significant change was observed in TSH levels at the first month following contrast exposure compared to baseline values (p=0.030). When the relationship between the difference in baseline and one-month post-contrast TSH measurements and the presence of nodules was evaluated, a statistically significant change was observed between baseline TSH and first-month post-contrast TSH values in both the group with nodules and the group without nodules (p=0.017). Conclusion: Although TSH suppression is observed in a short period such as one month following exposure to high and standard doses of intravenous contrast media, it has been observed that this condition is temporary and does not increase the risk of permanent thyroid dysfunction. Even in a country like Turkey, which can be considered iodine-deficient or borderline-sufficient, these and similar procedures can be safely performed, even in patients with nodular disease.