İn vitro fertilizasyon hastalarında serum estradiol düzeyi ile oosit toplama sonrası postoperatif derlenme kalitesi arasındaki ilişki: Prospektif gözlemsel çalışma
The relationship between serum estradiol levels and postoperative recovery quality after oocyte recruitment in in vitro fertilization patients: A prospective observational study
- Tez No: 1014676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAMİ TUTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Estradiol, in vitro fertilizasyon, oosit toplama, postoperatif derlenme, QoR-15, Estradiol, ın vitro fertilization, oocyte retrieval, postoperative recovery, QoR-15
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, in vitro fertilizasyon (IVF) tedavisi sırasında kontrollü overyan hiperstimülasyon (KOH) sonucu gelişen suprafizyolojik serum estradiol (E2) düzeyleri ile genel anestezi altında gerçekleştirilen transvajinal oosit toplama (OPU) işlemi sonrası postoperatif derlenme kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, prospektif ve gözlemsel kohort çalışmaya, IVF tedavisi kapsamında KOH uygulanarak genel anestezi altında OPU işlemi planlanan, 18–45 yaş arası ASA I–II 100 kadın hasta dâhil edildi. OPU öncesi serum estradiol düzeyi ≥350 pg/mL olan hastalar çalışmaya alındı. Postoperatif derlenme kalitesi, taburculuk sonrası 24. ve 72. saatlerde Quality of Recovery-15 (QoR-15) ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Serum estradiol düzeyi ile QoR-15 skorları arasındaki ilişkiler korelasyon ve çok değişkenli lineer regresyon analizleri ile incelendi. Bulgular: Nihai analizlere 98 hasta dahil edildi. OPU öncesi serum estradiol düzeyi medyanı 2641 pg/mL (1364–3000) idi. Ortalama toplam QoR-15 skoru postoperatif 24. saatte 123,9 ± 7,17, 72. saatte ise 128,1 ± 5,79 olarak bulundu. Serum estradiol düzeyi ile postoperatif 24. saat toplam QoR-15 skoru arasında orta düzeyde ve ters yönlü bir korelasyon saptandı (r = −0,456; p < 0,001). Çok değişkenli analizde, hem log-dönüştürülmüş serum estradiol düzeyi (B = −5,191; %95 GA, −7,501 ile −2,881; p < 0,001) hem de folikül sayısı (B = −0,509; %95 GA, −0,664 ile −0,354; p < 0,001), postoperatif 24. saat toplam QoR-15 skoru ile bağımsız olarak ilişkili bulundu. Bu korelasyonun postoperatif 72. saatte daha zayıf olduğu görüldü (r = −0,215; p = 0,033). Sonuç: IVF hastalarında suprafizyolojik serum estradiol düzeyleri, OPU sonrası erken postoperatif dönemde daha düşük hasta tarafından bildirilen derlenme kalitesi ile ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, IVF popülasyonunda hormonal yükün postoperatif hasta odaklı sonuçlar üzerindeki etkilerinin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between supraphysiological serum estradiol (E2) levels resulting from controlled ovarian hyperstimulation during in vitro fertilization (IVF) treatment and the quality of postoperative recovery following transvaginal oocyte pickup (OPU) performed under general anesthesia. Materials and Methods: This single-center, prospective, observational cohort study included 100 female patients aged 18–45 years with ASA physical status I–II who were scheduled for OPU under general anesthesia following COH as part of IVF treatment. Patients with a preoperative serum estradiol level ≥350 pg/mL were enrolled. Postoperative recovery quality was assessed using the Quality of Recovery-15 (QoR-15) questionnaire at 24 and 72 hours after discharge. The relationships between serum estradiol levels and QoR-15 scores were analyzed using correlation analysis and multivariable linear regression models. Results: Final analyses included 98 patients. The median preoperative serum estradiol level was 2641 pg/mL (1364–3000). Mean total QoR-15 scores were 123.9 ± 7.17 at 24 hours and 128.1 ± 5.79 at 72 hours postoperatively. Serum estradiol level was moderately and inversely correlated with the 24-hour postoperative total QoR-15 score (r = −0.456; p < 0.001). On multivariable analysis, both log-transformed serum estradiol level (B = −5.191; 95% CI, −7.501 to −2.881; p < 0.001) and follicle count (B = −0.509; 95% CI, −0.664 to −0.354; p < 0.001) were independently associated with the 24-hour postoperative total QoR-15 score. This correlation was weaker at 72 hours postoperatively (r = −0.215; p = 0.033). Conclusion: In IVF patients, supraphysiological serum estradiol levels were associated with lower patient-reported quality of recovery in the early postoperative period following OPU. These findings highlight the importance of considering the impact of hormonal burden on postoperative patient-centered outcomes in the IVF population.