Turist Rehberlerinin Polikronisite Eğilimleri, İş Stresleri ve İş Performansları Arasındaki İlişki
The Relationship Between Polychronicity Tendencies, Job Stress and Job Performance of Tourist Guides
- Tez No: 1014682
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY TETİK DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Polikronisite, İş Stresi, İş Performansı, Turist Rehberi, Turizm, Polychronicity, Job Stress, Job Performance, Tourist Guide, Tourism, Tourist guides
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
Özet
Hizmet sektörünün en yoğun iş gücüne dayalı kollarından biri olan turizmde, turist rehberlerinin psikometrik özellikleri ve iş performansı, hizmet kalitesinin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Rehberlerin çalışma ortamlarında karşılaştıkları zaman baskısı ve rol çatışmaları, iş stresini tetikleyen temel unsurlar arasında yer alırken; bireylerin çoklu görev (multi-tasking) yürütme eğilimleri olarak tanımlanan polikronisite, bu stres faktörleriyle başa çıkmada ve performansı korumada stratejik bir örgütsel davranış değişkeni olarak öne çıkmaktadır. Bu yapısal dinamiklerden hareketle bu çalışma; turist rehberlerinin polikronisite eğilimleri, iş stresleri ve iş performansları arasındaki ilişkileri ampirik olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nedensel ve ilişkisel bağları ortaya koyabilmek adına nicel araştırma yöntemi benimsenmiş; veri toplama aracı olarak ise anket formu kullanılmıştır. Araştırma evrenini temsil eden profesyonel turist rehberlerine uygulanan anketler neticesinde elde edilen veriler, yapısal analizlere tabi tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre, turist rehberlerinin polikronisite eğilimleri ile iş stresleri arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Benzer şekilde, iş performansı ile iş stresi arasında da negatif yönlü bir ilişki olduğu; stres düzeyi arttıkça performansın düştüğü saptanmıştır. Diğer taraftan, rehberlerin polikronisite eğilimleri ile iş performansları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu bulgular, polikronisite eğiliminin rehberlerin iş stresini azaltmada önemli bir kalkan olduğunu, ancak bu eğilimin iş performansına doğrudan yansımadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In tourism -one of the service sectors most heavily reliant on human labor- the psychometric characteristics and job performance of tourist guides are of great importance for the sustainability of service quality. While time pressure and role conflicts encountered in their work environments are among the primary factors triggering job stress, polychronicity-defined as an individual's tendency toward multi-tasking- emerges as a strategic organizational behavior variable in coping with these stressors and maintaining performance. Based on these structural dynamics, this study aims to empirically examine the relationships among tourist guides' polychronicity tendencies, job stress, and job performance. A quantitative research design was adopted to reveal causal and relational links, and a questionnaire was used as the data collection instrument. The data obtained from questionnaires administered to professional tourist guides-representing the research population- were subjected to structural analysis. According to the analysis results, a significant negative relationship was identified between the polychronicity tendencies of tourist guides and their job stress. Similarly, a negative relationship was found between job performance and job stress; it was determined that performance declines as stress levels rise. On the other hand, no statistically significant relationship was found between the guides' polychronicity tendencies and their job performance. These findings indicate that the tendency toward polychronicity serves as a significant buffer in reducing the guides' job stress, yet this tendency does not directly translate into job performance.