Turist rehberlerinin kültürlerarası iletişim yeterlilikleri: Alman, İngiliz ve Rus turistlerin algılamaları
Intercultural communication efficiencies of tourist guides: The perceptions of German, English and Russian tourists
  1. Tez No: 308735
  2. Yazar: SEDA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET AVCIKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turist Rehberi, Kültür, İletişim, Kültürlerarası İletişim, Turizm, Tourist Guide, Culture, Communication, Intercultural Communication, Tourism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
Turizm, dünyada boş zamanın artması ve ekonomik refah düzeyinin yükselmesi ile beraber her geçen gün büyüyen bir sektör halini almaktadır. Diğer yandan turizm farklı kültürlerin bir araya gelip iletişim ve etkileşim içerisine girdiği en önemli sektörlerden biridir. Çünkü turizm, turistlere ziyaret ettikleri ülkenin dilini, tarihini, kültürünü ve doğasını daha yakından tanıma fırsatı tanırken, yerel halkın da turistlerin dilini ve kültürünü daha yakından tanıma olanağını arttırmaktadır. Bu noktada en önemli görevlerden biri ülkelerinin birer temsilcisi konumunda olan turist rehberlerine düşmektedir. Bu nedenle turist rehberinin yeterli bilgi ve donanıma sahip olmak dışında bu bilgiyi aktarabilecek gerekli iletişim donanımına da sahip olması gerekmektedir. Bu çalışmada; turistlerin, rehberin iletişim yeterliliklerine verdikleri önem, rehberin iletişim performansına yönelik görüşleri ile turistlerin seyahatlerine ve turist rehberlerine yönelik görüşlerinin faklı milliyetlere sahip turistler açısından nasıl algılandığı ve kültürlere göre ne şekilde farklılaştığı ortaya konulmuştur. Bu amaçla yapılan araştırma sonucunda, turistlerin görüşlerini etkileyen en önemli faktörün milliyet bir başka deyişle kültür olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan diğer önemli bir bulgu ise İngiliz turistlerin Alman ve Rus turistlere göre rehberin iletişim yeterliliklerine daha fazla önem verdiği ve rehberin iletişim performansını daha yeterli gördüğüdür. Çalışma beş temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde, araştırma problemi, araştırmanın amacı, önemi, varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlar belirtilmiştir.İkinci bölüm altı alt başlıktan oluşturulmuştur. Birinci alt başlıkta, turist rehberliği ve nitelikleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra kültür ile ilgili temel kavramlar ve kültürel farklılıklara ilişkin teorilere yer verilmiştir. İletişim ve nitelikleri ile ilgili kavram ve özelliklere bu bölümde yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca kültürlerarası iletişim ve turist rehberlerinin kültürlerarası iletişimdeki rolü incelenmiştir. Son bölümde ise ilgili araştırmalara yer verilmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde alan araştırmasının detayları hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın modeli, evren ve örneklem, veri toplama aracı ve tekniği ile araştırma verilerinin analizine ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur.Çalışmanın dördüncü bölümünde, alan araştırması sonucu elde edilen veriler değişik istatistik analiz yöntemleri ile test edilmiş, bulgular ve yorumları yapılmıştır. Son olarak beşinci bölümde ise araştırma bulgularından hareketle sonuçlar değerlendirilmiş ve öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism is a developing sector day by day together with increasing leisure times around the world and raising the level of economic prosperity. On the other hand, tourism is one of the important sectors in which different cultures come together to communicate and to influence with each other. Because tourism gives opportunity to the tourists to be closely acquainted with the language, the history, the culture and the nature of the countries they visit, and it also enhances the local community?s acknowledgement of tourists? language and culture. At this point one of the most important roles is tourist guides? duty to act as a representative of their country. Therefore, tourist guides must have not only the knowledge and skills in order to introduce their countries to the tourists efficiently, but also they must have the communication skills to transmit this knowledge. In this study, an investigation was made in order to determine the differences of the tourists? perceptions about the importance of tourist guides? communication competence and performance, and also the perceptions of tourists about their travel and tourist guide. As a result of this study, `nationality? in other words `culture? came out as the most important factor which influences tourist opinion. Another important finding as a result of this study is that English tourists give more importance to tourist guides? communication sufficiency than German and Russian tourists and they find tourist guides? communication performance more sufficient. The study consists of five parts. The first part includes the survey problem, the aim of the survey, its importance, hypothesis, limitations and definitions. The second part is formed of six sub-headings. Tourist guiding and its qualifications were examined in the first chapter. Furthermore, basic concepts of culture and theories concerning cultural differences were given. Concepts and features of communication and qualifications were included in this part. In this part, intercultural communications and the role of tourist guides in intercultural communications were also examined. Previous studies were evaluated in the last part.In the third part of the study, information on details of field research was given. The research model, sample and universe, data collection tool and technique, and assessments related to the analysis of the research data were made. In the fourth part of the study, data obtained by field survey were tested through various statistical analysis methods; findings and interpretations were made. In the last part of the study, considering the findings, the results were evaluated and recommendations were attempted to be developed.