Rat epigastrik arter perforatör flebinde pentoksifilin ve milrinon kullanımının flep sağkalımına etkilerinin kıyaslanması
Comparison of the effects of pentoxifylline and milrinone use on flap survival in a rat epigastric artery perforator flap
  1. Tez No: 1014699
  2. Yazar: İBRAHİM AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN ZEYNEP SEVİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi flepler, Histopatoloji, Nekroz, Pentoksifilin, Surgical flaps, Histopathology, Necrosis, Pentoxifylline
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada rat epigastrik arter perforatör flep modelinde pentoksifilin ve milrinon uygulamalarının flep canlılığı üzerine etkilerinin klinik değerlendirme, lazer Doppler flowmetri (LDF) ve histopatolojik parametrelerle karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Toplam 24 rat dört gruba ayrıldı (Grup 1 kontrol, Grup 2 serum fizyolojik, Grup 3 pentoksifilin, Grup 4 milrinon; her grupta n=6). Postoperatif 10. günde standart fotoğraflar üzerinden ImageJ ile toplam flep alanı, nekrotik alan ve canlı alan ölçülerek nekroz yüzdesi hesaplandı. LDF ölçümleri postoperatif 0. ve 10. günlerde üç noktadan (L1: sağlam cilt, L2: distal bölge, L3: proksimal/orta bölge) kaydedildi. Histopatolojik değerlendirme için postoperatif 10. günde sakrifikasyon sonrası flebin pediküle en uzak bölgesini temsil eden distal 1/3'lük kısımdan tam kat biyopsiler alındı; nekroz, nötrofil (PMNL) infiltrasyonu, ödem, kollajen yoğunluğu, vasküler yoğunluk ve fibroblast proliferasyonu parametreleri 0–3 arasında yarı- kantitatif olarak skorlandı. Bulgular: ImageJ analizinde pentoksifilin grubunda canlılık yüzdesinin daha yüksek, nekroz yüzdesinin ise daha düşük seyrettiği izlendi. LDF ölçümlerinde zaman içinde perfüzyon değerlerinde artış eğilimi gözlendi; en belirgin değişiklikler distal ölçüm noktasında izlendi. Histopatolojik skorlar gruplar arasında belirgin bir ayrışma göstermemekle birlikte bazı parametrelerde gruplar arasında farklılık eğilimleri gözlendi. Sonuç: Rat epigastrik arter perforatör flep modelinde pentoksifilin uygulaması klinik olarak flep canlılığı açısından daha olumlu bir seyir ile ilişkilidir. Milrinon grubunda da olumlu eğilimler izlenmekle birlikte klinik, perfüzyon ve histopatolojik değerlendirmelerde gruplar arasında net bir ayrışma her parametrede gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the effects of pentoxifylline and milrinone on flap viability in a rat epigastric artery perforator flap model using clinical assessment, laser Doppler flowmetry (LDF), and histopathological parameters. Materials and Methods: Twenty-four rats were allocated into four groups (Group 1 control, Group 2 saline, Group 3 pentoxifylline, Group 4 milrinone; n=6 each). On postoperative day 10, standardized photographs were analyzed with ImageJ to measure total flap area, necrotic area, and viable area, and the necrosis percentage was calculated. LDF perfusion values were recorded on postoperative days 0 and 10 at three measurement points (L1: intact skin reference, L2: distal region, L3: proximal/mid region). For histopathology, full-thickness biopsies were obtained from the distal one-third of the flap (the farthest region from the pedicle) and semi- quantitatively scored (0–3) for necrosis, neutrophil (PMNL) infiltration, edema, collagen density, vascular density, and fibroblast proliferation. Results: ImageJ analysis showed a trend toward higher viability and lower necrosis in the pentoxifylline group. LDF measurements indicated an overall increase in perfusion over time, with the most noticeable changes observed at the distal point. Histopathological scores did not show a clear separation among groups, although trend-level differences were observed in some parameters. Conclusion: In this rat epigastric artery perforator flap model, pentoxifylline was associated with a more favorable clinical course of flap viability. Although milrinone showed favorable trends, clear separation across all outcomes could not be demonstrated consistently.