Kuadriseps ve hamstring otogreftleri kullanılan ön çapraz bağ rekonstrüksiyonlarında fiziksel ve fonksiyonel karşılaştırma
- Tez No: 1014724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MESUT ÇELEBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, Kuadriseps tendonu, Hamstring tendonu, Propriosepsiyon, İzokinetik kas kuvveti, Donör alan morbiditesi, Anterior cruciate ligament reconstruction, Quadriceps tendon, Hamstring tendon, Proprioception, Isokinetic muscle strength, Donor site morbidity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonunda kuadriseps tendonu (KT) ve hamstring tendonu (HT) otogreftlerinin ameliyat sonrası klinik, fonksiyonel, proprioseptif ve biyomekanik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya ÖÇB rekonstrüksiyonu uygulanan toplam 38 hasta (19 KT, 19 HT) dahil edilmiştir. Hastalar ameliyat sonrası 4., 8. ve 12. aylarda prospektif olarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme parametreleri olarak; Görsel Analog Skalası (VAS), Lysholm diz skoru, eklem hareket açıklığı (ROM), diz laksitesi (15 lb ve 20 lb), izokinetik kas kuvveti (kuadriseps ve hamstring, 60°/sn ve 180°/sn) ve eklem propriosepsiyonu (15°, 45°, 75°) kullanılmıştır. Gruplar ve zaman arasındaki değişimi incelemek için İki Yönlü Tekrarlı Ölçümlü Karma (Mixed) ANOVA testi uygulanmıştır. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi gibi demografik veriler açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Karma ANOVA analizinde, KT grubunda genel ameliyat sonrası ağrı (VAS) skorlarının HT grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük olduğu bulunmuştur (p=0,025). Fonksiyonel değerlendirmede (Lysholm) her iki grupta zamanla anlamlı iyileşme (p<0,001) görülürken, gruplar arası fark saptanmamıştır (p=0,175). Diz laksitesi ve izokinetik kuadriseps/hamstring kas kuvveti ölçümlerinde gruplar arasında genel bir fark bulunmamış olup (p>0,05), her iki greft grubu da zaman içinde benzer kuvvet kazanımı göstermiştir. Birincil ölçütümüz olan propriosepsiyon (15°) değerlendirmesinde, KT grubu lehine sayısal olarak daha başarılı hata skorları izlense de bu durum istatistiksel sınırda kalmıştır (p=0,086). Aktif diz ekstansiyon eklem hareket açıklığında ise grupların zamana bağlı iyileşme süreçleri farklı (etkileşim p=0,044) bulunmuş ancak 12. ayın sonunda her iki grup da benzer ektansiyon değerlerine ulaşmıştır. Sonuç: ÖÇB rekonstrüksiyonunda KT otogrefti, fonksiyonel iyileşme, eklem stabilitesi ve izokinetik kas kuvvetinin toparlanması açısından altın standart kabul edilen HT otogreftine benzer ve güvenilir sonuçlar vermektedir. Bununla birlikte, KT otogreftinin erken dönem rehabilitasyon sürecinde belirgin şekilde daha az donör alan morbiditesi sağlaması, bu grefti hasta konforu açısından oldukça avantajlı bir alternatif haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the postoperative clinical, functional, proprioceptive, and biomechanical outcomes of quadriceps tendon (QT) and hamstring tendon (HT) autografts in anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction. Materials and Methods: A total of 38 patients (19 QT, 19 HT) who underwent ACL reconstruction were included in the study. Patients were evaluated prospectively at 4, 8, and 12 months postoperatively. The evaluation parameters used were the Visual Analog Scale (VAS), Lysholm knee score, range of motion (ROM), knee laxity (15 lb and 20 lb), isokinetic muscle strength (quadriceps and hamstring, 60°/sec and 180°/sec), and joint proprioception (15°, 45°, 75°). A Two-Way Mixed Analysis of Variance (ANOVA) with repeated measures was used to analyze the changes between the groups over time. Results: No significant differences were found between the groups regarding demographic data such as age, gender, and body mass index (p>0.05). The Mixed ANOVA analysis revealed that the overall postoperative pain (VAS) scores in the QT group were statistically significantly lower than those in the HT group (p=0.025). In the functional evaluation (Lysholm score), significant improvement was observed over time in both groups (p<0.001), while no significant difference was detected between the groups (p=0.175). There was no overall difference between the groups regarding knee laxity and isokinetic quadriceps/hamstring muscle strength measurements (p>0.05), with both graft groups demonstrating similar strength gains over time. In the evaluation of our primary outcome measure, proprioception (15°), although numerically more successful error scores were observed in favor of the QT group, this finding only approached statistical significance (p=0.086). Regarding active knee extension range of motion, the time-dependent recovery processes of the groups were found to be different (interaction p=0.044); however, both groups reached similar extension values at the end of the 12th month. Conclusion: In ACL reconstruction, the QT autograft yields reliable results similar to the HT autograft—which is considered the gold standard—in terms of functional recovery, joint stability, and the restoration of isokinetic muscle strength. Furthermore, the significantly lower donor site morbidity provided by the QT autograft during the early rehabilitation process makes it a highly advantageous alternative in terms of patient comfort.