Alt çene büyük azı dişlerinde direkt ve indirekt onley restorasyon uygulamalarının kırılma dayanıklılıklarının karşılaştırılması
Comparison of fracture strength of direct and indirect onlay restorations applications in mandibular molar teeth
  1. Tez No: 695104
  2. Yazar: SERCAN SUNGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Kırılma Dayanıklılığı, Kısa Fiber Kompozit, Onley, CAD/CAM, Fracture strength, Onlay, Short fiber composite
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüz diş hekimliği kliniğinde, aşırı kron harabiyetine sahip dişlerin restore edilmesi için birçok yöntem olmasına karşın, bu vakaların tedavi seçenekleri hala zorlayıcı ve tartışmalıdır. Dişin kron kısmındaki harabiyet miktarına göre, geriye kalan sağlam diş dokusunun korunması için adeziv teknik ile bağlanan, seramik ve seramik benzeri materyallerden üretilen onley-overlay restorasyonlar alternatif tedavi seçeneğidir. Aşırı kron harabiyetine sahip dişlere uygulanacak restorasyonlarda doğal diş yapısını taklit edecek şekilde dişlerin dentin benzeri materyal ile desteklenmesi gerekmektedir. Kısa fiberle güçlendirilmiş kompozit (KFGK), üzerine gelen çiğneme kuvvetlerine bağlı olası çatlak yayılmasının engellenmesi ve mekanik değerlerinin artmasını sağlar. Çalışmamızın amacı farklı kalınlıklarda uygulanan KFGK materyali üzerine uygulanan direkt ve indirekt yöntemlerle elde edilen restorasyonların kırılma dayanımı ve kırık çeşitlerinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 90 adet sağlam alt çene büyükazı dişine palatinal tüberkülleri de kapsayacak şekilde MOD kaviteler oluşturuldu. Beş grup dişe (n = 10) farklı kalınlıklarda (0, 1, 2, 3, 4 mm) KFGK kor (everX Flow, GC, Tokyo, Japonya) uygulandı ve üzerine kompozit rezin restoratif materyal (KRRM) kullanılarak (G-aenial Anterior, GC, Tokyo, Japonya) toplam 5 mm kalınlığında ikili yapılı onley restorasyonlar elde edildi. Dört indirekt restorasyon grubundan iki gruba 2 mm kalınlığında KFGK kor uygulandı. Dişlere uygulanacak onley restorasyonları iki farklı CAD/CAM materyali (Cerasmart 270 ve IPS e-max CAD) kullanılarak tamamlandı ve adeziv simantasyonlar gerçekleştirildi. 10 adet sağlam diş kontrol grubu olarak kullanıldı. Restorasyonların kırılma dayanımı, universal test cihazı kullanılarak, dişlere kırık oluşuncaya dek statik kuvvet uygulandı. Kırık şekilleri görsel olarak analiz edildi. Kırılma dayanımı değerleri tek yönlü ANOVA (p= 0,05) kullanılarak analiz edildi. Çalışmamızın sonuçlarına göre 2 mm KFGK kor altyapı uygulanan direkt ve indirekt restorasyonlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark (p > 0,05) gözlenmedi. Farklı kalınlıklarda oluşturulan KFGK kor altyapı üzerine yapılan direkt restorasyonlarda ise 4 mm kor altyapı uygulanan restorasyon grubu diğer restorasyonlardan anlamlı derecede yüksek kırılma dayanıklılığı değeri gösterdi (p < 0,05). Çalışmamızın sonuçlarına göre direkt ve indirekt onley restorasyonların altında KFGK kor materyali kullanımı, direkt ve indirekt restorasyonların kırılma davranışları üzerinde olumlu etki sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Fracture Strength of Direct and Indirect Onlay Restorations Applications in Mandibular Molar Teeth Several treatment options are available to restore posterior teeth with severe coronal damages, representing a daily challenge in clinical practice. Depending on the amount of damage to the crown of the tooth, onlay-overlay restorations made of ceramic or ceramic-like materials with adhesive technique cemented to protect the remaining healthy tooth tissue are alternative treatment options. In restorations to be applied to teeth with excessive crown destruction, the teeth should be supported with dentin-like material to mimic the natural tooth structure. Short fiber reinforced composite (SFRC) prevents possible crack propagation due to chewing forces and increases its mechanical values. The aim of our study is to evaluate the fracture strength and fracture types of restorations obtained by direct and indirect methods applied on SFRC material applied in different thicknesses. In our study, MOD cavities with removed palatal cusps were prepared on 90 intact mandibular molar teeth. SFRC core (everX Flow, GC, Tokyo, Japan) of different thicknesses (0, 1, 2, 3, 4 mm) was applied to five groups of teeth (n = 10) and using composite resin restorative material (G-aenial Anterior, GC, Tokyo, Japan) bi-structured onlay restorations with a total thickness of 5 mm were obtained. 2 mm thick SFRC core was applied to two groups out of four indirect restoration groups. Onlay restorations to be applied to the teeth were completed using two different CAD/CAM materials (Cerasmart 270 and IPS e-max CAD) and adhesive cementations were performed. Ten intact teeth were used as the control group. Restorations were statically loaded until fracture with universal test machine (Lloyd model LRX, Lloyd Instruments Ltd, Fareham, UK). Fracture patterns were analyzed visually. Fracture strength values were analyzed using one-way ANOVA (p= 0.05). According to the results of our study, no statistically significant difference (p > 0.05) were observed in load-bearing capacities between direct and indirect restorations with 2 mm SFRC core. In the direct restorations made on the SFRC core of different thicknesses, the restoration group applied to the 4 mm SFRC core had significantly higher load-bearing capacities than the other restoration groups tested.(p < 0.05). According to the results of this study, the use of SFRC core under direct and indirect onlay restorations has a positive effect on the fracture behavior of the materials.