Rekreatif amaçlı mobil oyun oynayan üniversite öğrencilerinde motivasyon kaynakları ve bağımlılık ilişkisinin incelenmesi
An examination of motivation sources and their relationship with addiction among university students who engage in recreational mobile gaming
  1. Tez No: 1014738
  2. Yazar: SEZER AKBABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil oyun, Rekreasyon, Motivasyon, Dijital oyun bağımlılığı, Üniversite öğrencileri, Mobile game, Recreation, Motivation, Digital game addiction, University students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, rekreatif amaçlı mobil oyun oynayan üniversite öğrencilerinin mobil oyun oynama motivasyon kaynakları ile dijital oyun bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Günümüzde mobil oyunlar, üniversite öğrencilerinin boş zaman değerlendirme alışkanlıkları içerisinde önemli bir yere sahip olmakta; eğlence, sosyalleşme, rekabet, başarı ve gerçek yaşamdan kaçış gibi çeşitli motivasyonlarla tercih edilmektedir. Ancak mobil oyun kullanımının kontrolsüz hâle gelmesi, bireylerde dijital oyun bağımlılığı riskini artırabilmektedir. Bu doğrultuda araştırmada, öğrencilerin mobil oyun oynama motivasyonlarının bağımlılık düzeyi üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini, Selçuk Üniversitesinde 2025-2026 eğitim öğretim döneminde öğrenim gören ve düzenli olarak mobil oyun oynadığını belirten üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Mobil Oyun Motivasyon Ölçeği ve Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiş; değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin mobil oyun oynama motivasyonları ile dijital oyun bağımlılığı arasında anlamlı ilişkiler bulunduğu tespit edilmiştir. Özellikle kaçış ve sosyalleşme motivasyonlarının bağımlılık düzeyiyle pozitif yönlü ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında günlük oyun oynama süresi arttıkça dijital oyun bağımlılığı düzeyinin yükseldiği görülmüştür. Cinsiyet ve oynanan oyun türü gibi değişkenlerin de bağımlılık düzeyinde anlamlı farklılıklar oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, rekreatif amaçlı mobil oyun kullanımının belirli motivasyon kaynakları doğrultusunda bağımlılığa dönüşebileceği anlaşılmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulguların, üniversite öğrencilerine yönelik dijital farkındalık çalışmalarına, bağımlılığı önleyici programlara ve rekreasyon alanındaki akademik çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the motivational sources for playing mobile games and digital game addiction among university students who play mobile games for recreational purposes. Today, mobile games occupy an important place in university students' leisure-time activities and are preferred for various motivations such as entertainment, socialization, competition, achievement, and escape from real life. However, uncontrolled use of mobile games may increase the risk of digital game addiction among individuals. In this context, the study evaluates the effect of students' motivations for playing mobile games on their levels of addiction. The study was conducted using a quantitative research method. The sample of the study consists of university students studying at Selçuk University during the 2025–2026 academic year who stated that they regularly play mobile games. As data collection tools, a personal information form, the Mobile Game Motivation Scale, and the Digital Game Addiction Scale were used. The obtained data were analyzed through statistical analysis methods, and the relationships between variables were examined using correlation analysis. The findings revealed that there were significant relationships between university students' motivations for playing mobile games and their levels of digital game addiction. In particular, escape and socialization motivations were found to be positively associated with addiction levels. In addition, it was observed that as the daily duration of game playing increased, the level of digital game addiction also increased. Variables such as gender and the type of games played were also found to create significant differences in addiction levels. As a result, it can be understood that recreational mobile game use may turn into addiction depending on certain motivational sources. It is believed that the findings obtained from this study will contribute to digital awareness studies aimed at university students, addiction prevention programs, and academic studies in the field of recreation.