Rekreatif amaçlı futbol oynayan lise öğrencilerini motive eden unsurlar ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relation between factors motivating high school students who are playing football for recreative purpose and conceit respect
  1. Tez No: 484845
  2. Yazar: FATİH DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MİHRİ BARIŞ KARAVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Rekreatif, Futbol, Motivasyon, Boş Zaman, Self Respect, Recreative, Football, Motivation, Leisure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı Rekreatif amaçlı futbol oynayan lise öğrencilerini motive eden unsurlar ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi elde edilen bulguların değerlendirilmesidir. Çalışma evrenini Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrenim gören 9-10-11.ve 12. Sınıf lise öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmaya öğrencilerden rastgele örneklem metodu kullanılarak belirlenen gönüllü 346 erkek öğrenci ve 304 kız öğrenci olmak üzere toplam 650 öğrenci katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların kişisel bilgilerinin belirlenmesi için kişisel bilgi formu yer almaktadır. İkinci bölümde ise Stanley Coopersmith tarafından 1986'da geliştirilen Coopersmith benlik saygısı ölçeği yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise Gill, Gross ve Huddleston tarafından 1983 yılında geliştirilen Spora Katılım Motivasyonu Ölçeği yer almaktadır. Araştırmada elde edilen bulguları analiz etmek için SPSS 20 paket programı kullanılmıştır. Katılımcıların kişisel bilgilerinin dağılımlarını belirlemek için yüzde, frekans ve çapraz tabloluma yöntemleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki farkı belirlemek için t testi uygulandı. Anlamlı farklılığı belirlemede tek yönlü varyans analizi, ikinci derece testi olarak ise Tukey's HSD çoklu karşılaştırma testi uygulandı.. Çalışmada anlamlılık düzeyi P0,05). Sonuç olarak Katılımcı bireyler arasında benlik saygısı ve motivasyon düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study The research of the relationship between elements that motivate high school students playing soccer for recreational purposes and self-esteem is the evaluation of the findings. The study constitutes 9-10-11 and 12th grade high school students studying in the schools affiliated to the Ministry of National Education. A total of 650 students including 346 volunteer male students and 304 female students participated in the study by using the random sampling method. The survey used as a data collection tool in the study consists of 3 parts. In the first part, a personal information form is used to identify the participants' personal information. In the second part, Coopersmith self esteem scale developed by Stanley Coopersmith in 1986 is included. The third part is included the Sports Participation Motivation Scale developed by Gill, Gross and Huddleston in 1983. SPSS 20 package program was used to analyze the findings obtained in the study. Percentage, frequency and cross-tabulation methods were used to determine the distributions of personal information of the participants. T test was used to determine the difference between the variables. Tukey's HSD multiple comparison test was used as the second-degree test, while one-way anova was used to determine meaningful difference. The level of significance in the study was taken as P 0,05). As a result, there was no significant difference between self-esteem and motivation levels among participating individuals.