Rekreatif amaçlı basketbol oynayan gençlerin değer değişimlerine yönelik anne-baba görüşleri
Value change of young people playing basketball for recreational purposes
  1. Tez No: 558963
  2. Yazar: OSMAN BARDAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreatif etkinlik, basketbol, genç, değer değişimi, anne-baba, Recreational activity, basketball, young, value change, parents
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı rekreatif amaçlı basketbol oynayan gençlerin değer değişimlerine yönelik anne-baba görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden Kültür Analizi (Etnografi) yaklaşımı benimsenmiş ve nitel araştırmalarda en sık kullanılan görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemine göre 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında Konya il merkezinde çeşitli basketbol kulüplerinde oynayan 12-16 yaş gençlerin velileri (10 Anne, 13 Baba) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırma kapsamında araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ve yarı yapılandırılmış“Görüşme Formu”kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, rekreatif amaçlı basketbol oynayan gençlerde sorumluluk, yardımseverlik, özgüven, disiplin, paylaşma, düzenli olma, sportmenlik, başarı, saygı, liderlik, dayanışma, sağlık, boş zamanları değerlendirme, hedef koyma, empati, çaba, iş birliği, stres yönetimi, centilmenlik ve dürüstlük gibi değerlerin olumlu yönde değiştiği ve geliştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the parents' views on the changes in the value of young people who are playing basketball. In the study, the Culture Analysis (Ethnography) approach was adopted from qualitative research designs and the most commonly used interview method was used in qualitative research. According to purposive sampling method, the study group consists of the parents (10 mothers, 13 fathers) of 12-16 aged youngsters who play in various basketball clubs in the city center of Konya in 2018-2019 Academic Year. In the research, Personal Information Form and semi-structured Interview Form which were developed by the researcher were used as data collection tools. Data were evaluated with content analysis method. At the end of the research, it was determined that values, such as responsibility, benevolence, self-confidence, discipline, sharing, regularity, sportsmanship, success, respect, leadership, solidarity, health, leisure time, goal setting, empathy, effort, cooperation, stress management, fairness, honesty, have changed and improved for young people who play basketball for recreational purposes in a positive way.