Alt anterior dişlerde retreatment olgularında kullanılan farklı Ni-Ti eğelerin kalan periservikal dentin üzerine etkisi
Effect of different NiTi retreatment files on remaining pericervical dentin in mandibular anterior teeth
- Tez No: 1014743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN SARIYILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜYA SESSİZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, periservikal dentin, retreatment, Kök kanal tedavisi, cone-beam computed tomography, pericervical dentin, retreatment, Root canal therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı retreatment eğeleri kullanılarak yapılan retreatment işlemi sırasında alt anterior dişlerde periservikal bölgede kaldırılan dentin miktarı üzerine etkisini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile karşılaştırmaktır. Yöntem: 64 adet alt anterior diş seçildi. Dişler TruNatomy döner eğe sisteminin prime eğeleri ile şekillendirildi. Kök kanalları rezin esaslı kök kanal patı kullanılarak soğuk lateral kondensasyon tekniği ile dolduruldu. Örnekler kanal dolgu maddelerini uzaklaştıracak eğe sistemlerine göre rastgele 4 ana gruba ayrıldı (n=16) ProTaper Universal Retreatment (PTUR), FKG XP endoRise Retreatment (XPERR), VDW ROTATE Retreatment (RR) ve Fanta Dental Retreatment Kit (FRK) sistemlerinin kullanıldığı 4 grup oluşturuldu. Örneklerin kök kanal dolgu maddelerinin uzaklaştırılmasından önce ve sonra KIBT görüntüleri alındı. Mine-sement sınırından 2 ve 4 mm de mezial, distal, bukkal, lingual bölgelerdeki dentin miktarı hesaplandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için Genelleştirilmiş Doğrusal Modeller kullanılmıştır. Farkı yaratan grup ya da grupların ortaya çıkartılması için Post Hoc Düzeltilmiş Bonferroni testleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p=0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Retreatment sonrası mine-sement sınırından apikal 4 mm'de bazı gruplarda farklı miktarlarda dentin uzaklaştırıldığı gözlendi. Distal bölgede FRK sisteminin PTUR sistemine göre anlamlı derecede daha fazla dentin uzaklaştırdığı belirlendi. Lingual bölgede ise RR sisteminin XPERR sistemine göre anlamlı derecede daha fazla dentin kaybına neden olduğu saptandı. RR grubunda lingual bölgedeki ölçüm değerlerinin diğer bölgelere kıyasla daha yüksek olduğu görüldü. XPERR ve FRK gruplarında ölçüm yapılan bölgeler arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Farklı NiTi retreatment eğe sistemleri, alt anterior dişlerde periservikal dentin(PSD) kaybı üzerinde farklı etkiler göstermiştir. FRK sistemi distal bölgede, RR sistemi ise lingual bölgede daha fazla dentin uzaklaştırmıştır. Bu nedenle retreatment işlemlerinde kanal dolgu materyalinin uzaklaştırılma etkinliğinin yanı sıra PSD'nin korunması da dikkate alınmalı; özellikle ince kök yapısına sahip alt anterior dişlerde eğe sistemi seçimi dikkatli yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this in vitro study was to compare, using cone-beam computed tomography, the effects of retreatment procedures performed with different retreatment file systems on dentin loss in the pericervical region of mandibular anterior teeth. Methods: Sixty-four mandibular anterior teeth were selected. The teeth were instrumented using the prime files of the TruNatomy rotary file system. Root canals were filled with a resin-based root canal sealer using the cold lateral condensation technique. The specimens were randomly divided into 4 main groups according to the file systems used for removal of the root canal filling material (n = 16): ProTaper Universal Retreatment (PTUR), FKG XP endoRise Retreatment (XPERR), VDW ROTATE Retreatment (RR), and Fanta Dental Retreatment Kit (FRK). CBCT images of the specimens were obtained before and after removal of the root canal filling material. The amount of dentin in the mesial, distal, buccal, and lingual regions at 2 and 4 mm from the cementoenamel junction was calculated. Generalized Linear Models were used for the statistical analysis of the obtained data. Post hoc Bonferroni-adjusted tests were used to identify the group or groups responsible for the differences. The level of significance was set at p = 0.05. Results: After retreatment, varying amounts of dentin were removed from the pericervical dentin region in all groups. In the distal region, the FRK system removed significantly more dentin than the PTUR system (p < 0.05). In the lingual region, the RR system caused significantly greater dentin loss than the XPERR system (p < 0.05). In the RR group, dentin loss in the lingual region was greater than in the other regions. No significant difference was found among the measured regions in the XPERR and FRK groups (p > 0.05). Conclusion: Different NiTi retreatment file systems exhibited different effects on pericervical dentin loss in mandibular anterior teeth. The FRK system removed more dentin in the distal region, whereas the RR system removed more dentin in the lingual region. Therefore, in retreatment procedures, preservation of pericervical dentin should be taken into consideration in addition to the effectiveness of root canal filling material removal; particular care should be taken when selecting a file system, especially for mandibular anterior teeth with thin root structure.