Tooth size and arch parameters affecting maxillary buccal displaced canine
Maksiller bukkal konumlu kanini etkileyen diş boyutu ve ark parametreleri
  1. Tez No: 861931
  2. Yazar: HANEEN H Z HARARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bukkal konumlu kanin, ektopik sürme, diş boyutu, interpremolar genişlik, intermolar genişlik, dijital analiz, Buccal displaced canine, ectopic eruption, teeth size, interpremolar width, intermolar width, digital analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, maksiller ve mandibular dişlerin mezio-distal kron genişliklerini karşılaştırmak ve kanini bukkalde sürmüş hastalar ile normal sürmüş hastalar arasındaki maksiller ark boyutunu ve cinsiyet farklılıklarını analiz etmek ve Türk toplumunda iki taraflı ve tek taraflı bukkalde sürmüş kanin vakalarında diş ve ark boyutlarını incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada kullanılan toplam tedavi öncesi çalışma modeli örneği 120'dir; bunların 60'ı bukkalde sürmüş kanin vakası ve 60'ı normal bir şekilde sürmüş kanin vakasıdır. Tüm hastalar, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden seçilmiştir ve yaşları 14 ile 23 arasında değişmektedir. Alçı modeller intraoral tarayıcı kullanılarak taranmıştır. Taranan veriler, dijital model üzerinde üst ve alt mesiodistal diş genişliklerini, üst premolar, üst molar arası mesafeyi, palatal uzunluğu, anterior segment uzunluğu ve posterior segment uzunluğunu ölçmek için 3D-tool yazılımıyla işlenmiş ve görüntülenmiştir. Bulgular: Bukkalde sürmüş kanin bulunan grup ile kontrol grubu arasında diş boyutu ve ark boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur, her iki cinsiyet de kontrol grubu ile karşılaştırıldığında daha büyük dişlere sahip olduğu görülmüştür. Bilateral bukkal konumlu kanin bulunan grup ile tek taraflı bukkal konumlu kanin bulunan grup arasında sağ üst molar diş dışında diş boyutu ve ark boyutu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sağ ve sol tek taraflı bukkal konumlu kaninler arasında ön ve arka segment uzunluğu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Sonuç: Türk toplumunda bukkal konumlu kanin vakalarında, kanin diş boyutu normalden büyük olma eğilimindeyken, ark boyu normalden küçük olma eğilimindedir. Her iki cinsiyette de dişlerin daha büyük olduğu görülmüş ve ayrıca iki taraflı ve tek taraflı bukkal konumlu kanin vakalarında diş boyutu ve ark boyutunda benzerlikler vardır. Tek taraflı bukkalde konumlu kanin vakalarında, kaninin sağa veya sola doğru yer değiştirdiği tarafta anterior segment uzunluğu ve posterior segment uzunluğu daha küçük olma eğilimindedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the mesio-distal crown width of the maxillary and mandibular teeth and to analyze the maxillary arch dimension and gender differences between buccally displaced canine patients and normally erupted canine patients and further investigate the teeth widths and arch dimension in cases of bilateral and unilateral buccal canine displacement in Turkish population. Material And Methods: A total sample of 120 pretreatment study models, consisted of 60 buccal displaced canine cases and 60 normally erupted canine cases that has been utilized in this study. all patient were selected from Turkish population from İstanbul Yeni Yüzyıl University, Faculty of Dentistry and range in age from 14 to 23. The casts were scanned using intra oral scanner. The scanned data were processed and viewed with the 3D-tool software to measure the upper and lower mesiodistal widths of teeth, upper interpremolar, upper intermolar, palatal length, anterior segmental length and posterior segmental length on the digital model. Results: There was statistically significant difference between buccally displaced canine group and the control group in the teeth size and arch dimension, both genders exhibited larger teeth when compared to the control group. There was no statistically significant difference between bilateral buccal displaced group and unilateral displaced group in the teeth size and arch dimension except for upper right molar tooth. There was statistically significant difference between right and left unilateral buccal displaced canine in the anterior and posterior segmental length. Conclusion: In Turkish population, the teeth size tends to be bigger than normal in case of BDC while the arch dimension tends to be smaller than normal in cases of buccal displaced canine (BDC). Both genders exhibited larger teeth and additionally, there are similarity in teeth size and arch dimension in cases of bilateral and unilateral BDC. In cases of unilateral BDC, the side which have the displaced canine whether right or left tend to have smaller ASL and PSL.