Üç farklı kapaklı ortodontik braket sisteminin sınıf ı anterior çapraşıklık olgularında kısa dönem etkinliklerinin değerlendirilmesi
The assessment short term effects of three different type self-ligating brackets in the class i malocclusion moderate anterior crowding
- Tez No: 536496
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN KUTALMIŞ BÜYÜK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kapaklı braketler, anterior çapraşıklık, sefalometrik analiz, Self ligating brackets, anterior crowding, cephalometric analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üç farklı kapaklı ortodontik braketin maksiller ve mandibular dişlerin transversal mesafeleri, çapraşıklık, dentofasiyal yapılar, periodontal yapılar ve ağrı hissi üzerine etkilerinin kısa dönem sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu klinik çalışma üç farklı kapaklı ortodontik braket grubunda toplam 47 birey üzerinde yürütülmüştür. Bireylerden tedavi öncesi, tedavi başladıktan 2 ay ve 4 ay sonra alt ve üst çene çalışma modelleri, periodontal indeks ölçümleri ve ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar, tedavi öncesi ve tedavi başladıktan 4 ay sonra lateral sefalometrik radyografiler ve tedavi başında ağrı skalası kayıtları alınmıştır. Dental modeller taranarak üç boyutlu (3D) dijital modeller elde edilmiş ve 3D yazılım programı ile interdental ölçümler yapılmıştır. Bulgular: Sefalometrik analiz sonuçlarına göre alt ve üst çeneye ait iskeletsel değerlerde her üç grupta da istatistiksel bir değişim olmamıştır. Alt ve üst kesici dişler ile alt ve üst dudak protrüze olmuştur. Dental model ölçümlerinde interpremolar genişlikler alt ve üst çenede her üç braket sisteminde artmıştır. Alt ve üst interkanin mesafeler hiçbir braket sisteminde değişmemiştir. İntermolar genişlik değerlendirildiğinde alt ve üst çenede farklı değişiklikler meydana gelmiştir. Kanama ve gingival indeks skorları değişmezken, plak indeksi skorları önce artıp sonra azalmıştır. Periodontal cep derinliği bütün gruplarda istatistiksel olarak artmıştır. Ağrı hissi bütün braket gruplarında 24. saat civarında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Sonuç: Her üç braket sistemi de kısa dönemde çapraşıklığı azaltma konusunda oldukça etkin bulunmuştur. 4 aylık ortodontik tedavi sürecinde, kapaklı braket gruplarının bazı parametre değerlerinde farklılıklar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the short-term effects of three different self-ligating orthodontic brackets of transversal distances on maxillary and mandibular teeth, crowding, dentofacial structures, periodontal structures, and pain sensations. Material and Method: This clinical study was performed on a total of 47 individuals in three different self-ligating orthodontic bracket groups. Maxillary and mandibular study models, periodontal index measurements, and intraoral and extraoral photographs were recorded for all subjects before treatment, 2 months and 4 months after starting treatment. Lateral cephalometric radiography recordings were taken before treatment and 4 months after starting treatment. Pain scale recordings were recorded when the treatment was started. Three dimensional (3D) digital dental study models were obtained by scanning dental models and interdental measurements were performed by using 3D software program. Results: According to the cephalometric analysis, there were no statistically significant changes in any self-ligating groups in the maxillary and mandibular skeletal values. The upper and lower incisors and upper lip and lower lip were protruded. All lower and upper interpremolar distances increased in all the self-ligating bracket groups. All the lower and upper intercanine distances did not change in any of the self-ligating bracket groups. There are some differences in the maxillary and mandibular dental arches related to intermolar distance changes. There are no differences in the gingival index and bleeding on probing scores between pretreatment and 4 months after treatment. Plaque index scores for the first appointment increased and than decreased in the second appointment. Periodontal probing depth increased at 4 months after treatment for the all self-ligating bracket groups. In all the bracket groups, the highest pain scores occurred at around 24 hours after treatment. Conclusions: All three types of self-ligating orthodontic brackets efficiently reduce crowding in the short term. After 4 months orthodontic treatment progress, there were differences in some parameter values of the self-ligating orthodontic bracket groups.