Çocukluk çağı travmaları, psikolojik esneklik ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relati̇onshi̇p between chi̇ldhood traumas, psychologi̇cal flexibility, and psychologi̇cal well-bei̇ng
- Tez No: 1014801
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HALİL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik esneklik, Psikolojik iyi oluş, Çocukluk çağı travmaları, Psychological flexibility, Psychological well being, Childhood traumas
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada çocukluk çağı travmaları, psikolojik esneklik ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 18 yaş ve üstü 221'i kadın (%55) ve 181'i erkek (%45) olmak üzere toplam 402 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılara bilgilendirilmiş onam, demografik bilgi formu, çocukluk çağı travmaları ölçeği, psikolojik esneklik ölçeği ve psikolojik iyi oluş ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics programı kullanılmış; normallik varsayımının sağlanmaması nedeniyle parametrik olmayan istatistiksel yöntemler tercih edilmiştir. Bu kapsamda Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis H testi, Spearman korelasyon analizi ile regresyon temelli PROCESS makrosu ve Bootstrap tekniğinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre çocukluk çağı travmalarının psikolojik esnekliği negatif yönde anlamlı olarak yordadığı, psikolojik esnekliğin ise psikolojik iyi oluşu pozitif yönde anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Çocukluk çağı travmalarının psikolojik iyi oluş üzerinde doğrudan ve toplam etkisinin negatif yönde ve anlamlı olduğu belirlenmiştir. Aracılık analizleri, psikolojik esnekliğin çocukluk çağı travmaları ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Buna karşın, yapılan düzenleyici etki analizlerinde psikolojik esnekliğin düzenleyici rolü istatistiksel olarak desteklenmemiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar alanyazın ışığında tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationships among childhood trauma, psychological flexibility, and psychological well-being. The study group consisted of a total of 402 participants aged 18 and over, including 221 females (55%) and 181 males (45%). Participants were administered an informed consent form, a demographic information form, the Childhood Trauma Scale, the Psychological Flexibility Scale, and the Psychological Well-Being Scale. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics. Since the assumption of normality was not met, non-parametric statistical methods were preferred. In this context, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis H test, Spearman correlation analysis, and regression-based PROCESS macro with the Bootstrap technique were employed. The results indicated that childhood trauma significantly and negatively predicted psychological flexibility, whereas psychological flexibility significantly and positively predicted psychological well-being. Additionally, childhood trauma had both direct and total negative and significant effects on psychological well-being. Mediation analyses revealed that psychological flexibility played a partial mediating role in the relationship between childhood trauma and psychological well-being. However, moderation analyses showed that the moderating role of psychological flexibility was not statistically supported. The findings were discussed in light of the relevant literature, and several practical implications were presented.