Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde çalışan cerrahi ve dahili bilimler asistan doktorlarının yetişkin aşılamasına yönelik bilgi, tutum ve yaklaşımlarının karşılaştırılması
Comparison of knowledge, attitudes, and approaches toward adult vaccination among surgical and internal medicine resident physicians working at Ataturk University Research Hospital
- Tez No: 1014837
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT SİNCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Asistan doktor, erişkin aşılaması, bilgi düzeyi, aşı tutumu, koruyucu hekimlik, Resident physician, adult vaccination, knowledge level, vaccine attitude, preventive medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde Çalışan Cerrahi ve Dahili Bilimler Asistan Doktorlarının Yetişkin Aşılamasına Yönelik Bilgi, Tutum ve Yaklaşımlarının Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde görev yapan cerrahi ve dahili bilimler asistan doktorlarının erişkin aşılamasına yönelik bilgi düzeylerini, tutumlarını ve aşılanma davranışlarını değerlendirerek bu iki grup arasındaki farklılıkları karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki bu araştırmaya 139 cerrahi ve 196 dahili bilimler olmak üzere toplam 335 asistan hekim dâhil edilmiştir. Veriler, 1 Ekim 2025 - 1 Aralık 2025 tarihleri arasında“Sosyodemografik Özellikler Bilgi Formu”,“Bilgi Düzeyi Formu”ve“Yetişkin Aşılamasına Yönelik Tutum Ölçeği (YAYTÖ)”kullanılarak çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22.0 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %51,6'sı erkek, %48,4'ü kadın olup yaş ortalaması 30,05±3,16 olarak saptanmıştır. Dahili bilimler asistanlarının erişkin aşılaması konusunda eğitim alma oranları (%86,2), cerrahi bilimler asistanlarına (%76,3) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir (p=0,019). Dahili bilimler grubunun YAYTÖ toplam puanı (41,34±4,35) ve Bilgi Düzeyi Anketi toplam puanı (17,35±3,03), cerrahi gruptan (sırasıyla 39,82±3,99 ve 16,11±2,78) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Dahili grupta influenza, Hepatit A, suçiçeği, KKK ve HPV aşılarını yaptırma oranları cerrahi gruptan daha yüksek izlenirken; cerrahi grupta ise kadın hekimlerin bilgi ve tutum puanları erkek meslektaşlarından anlamlı seviyede yüksek saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca her iki branşta da Td/Tdap (%85,4) ve COVID-19 (%89,3) dışındaki spesifik erişkin aşılarının (influenza, pnömokok, Hepatit B, Hepatit A, HPV vb.) uygulanma oranlarının oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Dahili bilimler asistanları, uzmanlık eğitim müfredatlarının da pozitif etkisiyle erişkin aşılamasına yönelik cerrahi asistanlarına göre daha yüksek bilgi düzeyine ve daha olumlu tutumlara sahiptir. Buna karşın, hekimlerin spesifik erişkin aşılarını kendi üzerlerinde uygulama oranları genel olarak hedeflenen düzeyin altındadır. Erişkin bağışıklaması eğitimlerinin cerrahi branşları da kapsayacak şekilde standardize edilmesi ve sağlık profesyonellerinin aşılanmasını teşvik edecek kurumsal mekanizmaların geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Knowledge, Attitudes, and Approaches Toward Adult Vaccination Among Surgical and Internal Medicine Resident Physicians Working at Ataturk University Research Hospital Objective: The aim of this study is to evaluate and compare the knowledge levels, attitudes, and vaccination behaviors regarding adult immunization among surgical and internal medicine resident physicians working at Ataturk University Research Hospital. Materials and Methods: This cross-sectional, descriptive study included a total of 335 resident physicians (139 surgical and 196 internal medicine). Data were collected via an online survey between October 1, 2025, and December 1, 2025, using a“Sociodemographic Characteristics Information Form,”a“Knowledge Level Form,”and the“Attitude Towards Adult Vaccination (ATAVAC) Scale”. Statistical analysis of the data was performed using the SPSS 22.0 software. Results: Of the participants, 51.6% were male and 48.4% were female, with a mean age of 30.05±3.16 years. The rate of receiving training on adult vaccination was significantly higher in internal medicine residents (86.2%) compared to surgical residents (76.3%) (p=0.019). The total ATAVAC score (41.34±4.35) and Knowledge Level Questionnaire score (17.35±3.03) of the internal medicine group were statistically significantly higher than those of the surgical group (39.82±3.99 and 16.11±2.78, respectively) (p<0.05). Vaccination rates for influenza, Hepatitis A, varicella, MMR, and HPV were higher in the internal medicine group; whereas, in the surgical group, the knowledge and attitude scores of female physicians were significantly higher than their male colleagues (p<0.05). Furthermore, in both groups, the administration rates of specific adult vaccines (influenza, pneumococcal, Hepatitis B, Hepatitis A, HPV, etc.) other than Td/Tdap (85.4%) and COVID-19 (89.3%) were found to be remarkably low. Conclusion: Internal medicine residents have higher knowledge levels and more positive attitudes toward adult vaccination compared to surgical residents, a finding positively influenced by their residency training curriculum. However, the rates of physicians receiving specific adult vaccines for themselves are generally below the targeted levels. Adult immunization training should be standardized to comprehensively include surgical branches, and institutional mechanisms should be developed to encourage the vaccination of healthcare professionals.