Zinnie Harris's This Restless house trilogy as a rewriting of aeschylus's oresteia
Aeschylus'un Oresteia'sının bir yenidenyazımı olarak Zinnie Harris'in This Restless House üçlemesi
- Tez No: 1014848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SILA ŞENLEN GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, English Language and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeniden yazım, öz-anlatı, travma, metinlerarasılık, Aeschylus, Zinnie Harris, Britanya tiyatrosu, Postmodernite, Postmodernizm, İngiliz tiyatrosu, Rewriting, self-narration, trauma, intertextuality, Aeschylus, Zinnie Harris, British Drama, Postmodernity, Postmodernism, British theater
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez yeniden yazma eylemini ve Zinnie Harris'in Aeschylus'un Oresteia'sını yeniden yazımını inceleyerek, yeniden yazmanın edebiyat ve toplumdaki baskın güç mücadelelerini nasıl ortaya çıkarıp altüst edebileceğine odaklanıyor. İlk bölüm, teorik kavramlarla birlikte, egemen söylemi alt üst edebilecek birkaç yeniden yazma örneğini ortaya koyuyor. İkinci bölüm, Aeschylus'un Agamemnon ve Harris'in Agamemnon's Return isimli oyunlarını incelemektedir. Bu bölüm özellikle üçlemedeki modernize edilmiş unsurların yanı sıra hayaletlerin ve musallatların ortaya çıkışına odaklanmaktadır. Üçüncü bölüm, Aeschylus'un The Libation Bearers ve Harris'in The Bough Breaks adlı ikinci oyunları inceliyor. Bu bölümde, Kristeva'nın bakış açısı ve diğer feminist yaklaşımlarla birlikte, hayaletlerin ve lanetlerin önemine odaklanılıyor. Tezin dördüncü bölümü, Aeschylus'un The Eumenides ve Harris'in Electra and Her Shadow adlı oyunlarına odaklanmaktadır. Kristeva'nın The Eumenides hakkındaki yorumları vurgulanırken, Electra and Her Shadow oyununu analiz etmek için öz-anlatı ve anlatıma feminist yaklaşımla ilgili yorumlar kullanılmıştır. Zinnie Harris'in oyunları, aile ve toplum kurumundaki şiddete ve her zaman var olan bu şiddetin nasıl kurbanlar ürettiğine dair yaratıcı bir bakış açısı sağlar. Harris, üçleme boyunca Electra ve Orestes'in peşini bırakmayan travma gerçeğini keşfetmek için Aeschylus'un oyunlarını bir plan olarak kullanıyor. Clytaemnestra'nın aile içi şiddete maruz kalan tüm kadınlar adına intikam almasıyla Harris, kadınların günümüzdeki durumunu yorumluyor. Ancak Clytaemnestra intikamını alınca şiddet zincirine bir halka daha eklemiş oluyor. Clytaemnestra ve Agamemnon'un eylemleri Electra ve Orestes kardeşleri travma kurbanı haline getirir. Orestes ve Electra, Clytaemnestra'yı öldürmelidir çünkü kardeşlerin yaşadığı travmanın sembolü olan Agamemnon'un laneti onlara musallat olur. Electra and Her Shadow'da travma anlatısı hem bir başa çıkma mekanizması ve feminist bir araç hem de psikiyatri disiplinine yönelik bir eleştiri olarak vurgulanır. Harris'in üçlemesi, Orestes, Electra ve Clytaemnestra'nın toplumsal güç ilişkilerinin kurbanı olarak yaşamak zorunda kaldıkları acıları ve travmaları incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis inspects the act of rewriting and Zinnie Harris's rewriting of Aeschylus's the Oresteia, focusing on how rewriting is capable of revealing and subverting the dominant power struggles in literature and society. The first chapter lays out theoretical concepts as well as several examples of rewritings that can subvert the dominant discourse. The second chapter examines the plays Agamemnon by Aeschylus and Agamemnon's Return by Harris. The chapter particularly focuses on the modernized elements implemented in the trilogy as well as the occurrence of the ghosts and hauntings. The third chapter analyzes the second plays in the trilogies The Libation Bearers by Aeschylus and The Bough Breaks by Harris, where the focus on hauntings and curses is intensified as well as feminist approaches towards the original trilogy, especially Kristeva's outlook. The fourth chapter of the thesis concentrates on the plays The Eumenides by Aeschylus and Electra and Her Shadow by Harris. Kristeva's commentaries on The Eumenides are highlighted, whereas commentaries regarding self-narration and feminist approach to narration are utilized to analyze Electra and Her Shadow. Zinnie Harris's plays provide a creative perspective regarding violence in the institution of family and society, and how this ever-present violence produces victims. Harris uses Aeschylus's plays as a blueprint to explore the reality of trauma that haunts Electra and Orestes's psyches throughout the trilogy. With Clytaemnestra taking revenge on behalf of all the women who are subjected to domestic violence, Harris comments on the contemporary situation of women. Nevertheless, when Clytaemnestra takes her revenge, another link is added to the chain of violence. As a result of Clytaemnestra and Agamemnon's actions, the siblings Electra and Orestes are traumatized. Orestes and Electra must kill Clytaemnestra because they are haunted by the curse of Agamemnon, a symbol for the trauma that the siblings acquired. The narrative of trauma is highlighted both as a coping mechanism and feminist device as well as a criticism towards the discipline of psychiatry in Electra and Her Shadow. Harris's trilogy explores the suffering and traumas that Orestes, Electra and Clytaemnestra have to experience as a victim of the social power relations.