Kur'an-ı Kerimde cümle ve âyet yapısının manaya yansıması
The reflection of sentence and verse structure on meaning in the Qur'an
  1. Tez No: 1014851
  2. Yazar: HABİP UZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hazif, Kur'an-ı Kerim, Takdim-te'hir, Hazf, Koran, Taqdim, ta'khir
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'an-ı Kerimde cümle ve âyet yapısının manaya yansımasına araştırmacı bir gözle bakıldığında görülür ki; Kur'an-ı Kerim, ayetlerin ve cümlelerin yapısal özelliklerini son derece dikkatli bir şekilde kullanmaktadır. Kur-an'ın doğru anlaşılıp yorumlanabilmesi için, ayetlerin ve cümlelerin yer aldığı yapılar kendi bağlamları ve bütünlükleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerekir. Aksi takdirde bağlamından koparılan ve bütünlüğü göz ardı edilerek yorumlanan bir ayetten veya bir cümleden, Kur-an'ın vermek istediği mesaja ters bir hüküm çıkarılabilir. Bu çalışmada Kur'an-ı Kerimde ayet ve cümle yapısının manaya yansıması konusu incelenecektir. Bir şeyin cüz'ünü iyice tanıyıp kavramadan kül'lünü kavramak çok zordur. Onun için Kur'an'ın anlaşılabilmesi için öncelikle ayetlerin ve cümlelerin yapılarının sağlıklı bir tahlilinin yapılması gerekir. Bu çalışmada bir ayetin ve cümlenin kendi içinde nasıl bir yapıda olduğunu, kendinden önce ve sonraki ayet veya ayetlerle nasıl bir ilişki içinde olduğunu ortaya konulacaktır. Yine ayet ve cümlenin lafız bütünlüğü konusunda, Kur'an'ın her bir ayeti veya cümlesinin, siyak ve sibakına uygun bir şekilde yerleştirilmiş olduğunu; bu kelimelerden birinin yerinin değiştirilmesi durumunda anlamda da değişmenin olacağı ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
When the reflection of sentence and verse structure on meaning in the Qur'an on the meaning is looked at from an investigative eye, it can be seen that; The Quran uses the structural features of verses and sentences very carefully. In order for the Qur'an to be understood and interpreted correctly, the structures in which the verses and sentences take place must be evaluated by considering their own context and integrity. Otherwise, a verse or sentence that has been taken out of its context and interpreted by ignoring its integrity may be contradictory to the message the Qur'an wants to convey. In this study, the reflection of verse and sentence structure in the Quran will be examined. It is very difficult to grasp the whole of something without knowing and grasping the partial of it. Therefore, in order to understand the Qur'an, first of all, a healthy analysis of the structures of the verses and sentences must be made. In this study, it will be revealed what kind of structure a verse and sentence has in itself, and how it relates to the verse or verses before and after it. Again, with regard to the lexical integrity of the verse and sentence, each verse or sentence of the Qur'an is placed in accordance with its language and order; In case of changing the place of one of these words, it will be revealed that there will be a change in the meaning.