Orta ve şiddetli atopik dermatit hastalarında sistemik inflamatuar belirteçlerin hastalık şiddeti ve atopik komorbiditelerle ilişkisi
The association between systemic inflammatory markers, disease severity, and atopic comorbidities in patients with moderate-to-severe atopic dermatitis
  1. Tez No: 1014852
  2. Yazar: DİLANUR SULTAN SEÇİLMİŞ KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKİN ZİNDANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: atopik dermatit, biyobelirteçler, hemogram, immünoglobulin E, inflamasyon, atopic dermatitis, biomarkers, blood cell count, immunoglobulin E, inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada orta ve şiddetli erişkin atopik dermatit (AD) hastalarında hemogram temelli inflamatuar belirteçler aracılığıyla sistemik inflamatuar yükün değerlendirilmesi; bu belirteçlerin hastalık şiddeti ve eşlik eden atopik komorbiditelerle ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, kesitsel, tek merkezli olan çalışmaya Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniğine Mayıs 2022- Aralık 2025 tarihleri arasında başvuran AD tanılı 203 erişkin hasta ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 203 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastalık şiddeti; Egzama Alan ve Şiddet İndeksi (Eczema Area and Severity Index, EASI) ile değerlendirildi ve hastalar orta ve şiddetli AD olarak sınıflandırıldı. Nötrofil-lenfosit oranı (NLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR), monosit-lenfosit oranı (MLR), eozinofil-lenfosit oranı (ELR), eozinofil-nötrofil oranı (ENR), lenfosit-monosit oranı (LMR), sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamatuar yanıt indeksi (SIRI), agregat sistemik inflamasyon indeksi (AISI) hesaplandı. Ayrıca C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), laktat dehidrogenaz (LDH), total immünoglobulin E (IgE) düzeyleri değerlendirildi. Dermatolojik Yaşam Kalite İndeksi (Dermatology Life Quality Index, DLQI) ve eşlik eden atopik komorbiditeler astım ve alerjik rinit (AR) olarak değerlendirildi. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: AD hastalarında nötrofil, monosit, eozinofil ve trombosit düzeyleri ile bunlardan türetilen çeşitli inflamatuar indeksler sağlıklı kontrollere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Hastalık şiddeti arttıkça NLR, MLR, PLR, SII, SIRI ve AISI düzeylerinde anlamlı artış, LMR düzeylerinde ise anlamlı azalma saptanmıştır. Bu belirteçlerin bir kısmı EASI ve yaşam kalitesi skorları ile anlamlı ilişki göstermiştir. Buna karşın eozinofil, ELR ve ENR gibi eozinofil temelli belirteçler hastalık şiddetinden çok eşlik eden atopik komorbiditeler ve total IgE düzeyleri ile ilişkili bulunmuştur. Atopik komorbiditesi bulunan hastalarda eozinofil, ELR, ENR ve total IgE düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptanırken, EASI skorlarında anlamlı farklılık izlenmemiştir. Ayrıca LDH düzeyleri şiddetli hastalık grubunda daha yüksek bulunmuş ve hastalık şiddeti ile pozitif ilişki göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızın bulguları, hemogram temelli inflamatuar belirteçlerin AD'de farklı biyolojik süreçleri yansıttığını düşündürmektedir. Nötrofil, monosit ve trombosit bileşenlerini içeren kompozit inflamatuar indeksler hastalık şiddeti ile daha yakın ilişki gösterirken, eozinofil temelli belirteçler eşlik eden atopik komorbiditeler ile ilişkili bulunmuştur. Atopik komorbidite varlığı klinik deri şiddeti ile ilişkili bulunmazken, eozinofil, ELR, ENR ve total IgE düzeylerindeki artış ile ilişkili bulunmuştur. Bu bulgu, atopik komorbiditelerin AD'de hastalık şiddetinden çok atopik inflamatuar fenotipi yansıttığını düşündürmektedir. Rutin tam kan sayımından elde edilen bu belirteçler, AD'nin farklı klinik ve inflamatuar boyutlarının değerlendirilmesinde yardımcı biyobelirteçler olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the systemic inflammatory burden in adults with moderate-to-severe atopic dermatitis (AD) using complete blood count–derived inflammatory markers and to investigate the relationship of these markers with disease severity and concomitant atopic comorbidities. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional, single-center study included 203 adult patients with atopic dermatitis (AD) who attended the Department of Dermatology and Venereology, Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between May 2022 and December 2025, as well as 203 age- and sex-matched healthy controls. Disease severity was assessed using the Eczema Area and Severity Index (EASI), and patients were categorized into moderate and severe AD groups. Neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), eosinophil-to-lymphocyte ratio (ELR), eosinophil-to-neutrophil ratio (ENR), lymphocyte-to-monocyte ratio (LMR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammation response index (SIRI), and aggregate index of systemic inflammation (AISI) were calculated. In addition, C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), lactate dehydrogenase (LDH), and total immunoglobulin E (IgE) levels were evaluated. Quality of life was assessed using the Dermatology Life Quality Index (DLQI). Concomitant atopic comorbidities were defined as asthma and allergic rhinitis (AR). A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: Neutrophil, monocyte, eosinophil, and platelet counts, as well as several derived inflammatory indices, were significantly higher in patients with AD compared with healthy controls. Increasing disease severity was associated with significantly higher NLR, MLR, PLR, SII, SIRI, and AISI levels, whereas LMR levels decreased significantly. Several of these markers demonstrated significant associations with EASI and quality-of-life scores. In contrast, eosinophil-based markers, including eosinophil count, ELR, and ENR, were more strongly associated with concomitant atopic comorbidities and total IgE levels than with disease severity. Patients with atopic comorbidities had significantly higher eosinophil counts, ELR, ENR, and total IgE levels, whereas no significant differences were observed in EASI scores. Furthermore, LDH levels were significantly higher in the severe AD group and showed a positive association with disease severity. Conclusion: Our findings suggest that complete blood count–derived inflammatory markers reflect distinct biological processes in AD. Composite inflammatory indices incorporating neutrophil, monocyte, and platelet components were more closely associated with disease severity, whereas eosinophil-based markers were primarily associated with concomitant atopic comorbidities. Although the presence of atopic comorbidities was not associated with clinical skin disease severity, it was associated with increased eosinophil counts, ELR, ENR, and total IgE levels. These findings indicate that atopic comorbidities may reflect the atopic inflammatory phenotype rather than disease severity in AD. Easily obtainable from routine complete blood counts, these markers may serve as useful adjunctive biomarkers for assessing different clinical and inflammatory dimensions of AD.