Primer osteoporozlu hastalarda prognostik nutrisyonel indeks ve ultrasonografik incelemelerin, kemik mineral yoğunluğu, kırık riski, denge ve düşme ile olan ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between prognostic nutritional index and ultrasonographic assessments with bone mineral density, fracture risk, balance and falls in patients with primary osteoporosis
- Tez No: 1014853
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KÜLTÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: prognostik nutrisyonel indeks, osteoporoz, denge, düşme, kırık riski, kas kalınlığı, prognostic nutritional index, osteoporosis, balance, falls, fracture risk, muscle thickness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Osteoporoz, kemik mineral yoğunluğunda (KMY) azalma ve kemik dokusunun mikromimarisindeki bozulma ile karakterize sistemik, progresif bir hastalıktır. Bu çalışmada, prognostik nutrisyonel indeks (PNİ) ile birlikte ultrasonografik olarak ölçülen quadriceps ve gastroknemius kas kalınlıklarının KMY, kırık riski, denge ve düşme ile ilişkisi araştırılmıştır. Özellikle alt ekstremite kas kalınlıklarının KMY üzerindeki etkilerinin ortaya konması hedeflenmiş, osteoporoz gelişimine katkıda bulunabilecek ek mekanizmaların incelenmesi ve osteoporoza bağlı sekonder komplikasyonların önlenmesine yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesine kapı aralanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre primer osteoporoz tanısı almış 50 kadın hasta ve osteoporoz tanısı olmayan 50 gönüllü kadın kontrol birey dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri, menopoz yaşları, DXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) ile ölçülen lomber ve femoral KMY değerleri ile T skorları kaydedildi. Son bir yıl içindeki düşme ve osteoporotik kırık öyküleri sorgulandı. Laboratuvar sonuçları kaydedildi, PNİ ve Fracture Risk Assessment Tool (FRAX) değerleri hesaplandı. Tüm katılımcılara Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT) ve Uluslararası Düşme Etkinlik Skalası (UDES) uygulandı, alt ekstremitedeki quadriceps ve gastroknemius kas kalınlıkları ultrasonografik olarak ölçüldü. Bulgular: Osteoporozlu hastalar ve kontrol grubu arasında yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), menopoz süresi ve eğitim düzeyleri arasında fark saptanmazken, osteoporozlu hastalarda lenfosit sayısı ve PNİ değerleri daha düşük, D vitamini ise daha yüksek saptandı. Osteoporozlu hastalarda KMY değerleri daha düşük, FRAX kırık riskleri ise daha yüksek saptandı. Osteoporozlu hastaların yarısından fazlasında son bir yıl içinde düşme öyküsü ve yaklaşık beşte birinde osteoporotik kırık öyküsü mevcuttu. Osteoporozlu hastalarda BDÖ puanları daha düşük, ZKYT süreleri daha uzun, UDES puanları daha yüksek saptandı. Alt ekstremite kas kalınlıkları osteoporozlu hastalarda daha düşük saptandı. Osteoporozlu hastalarda yaş ile albümin, eğitim düzeyi, femur boyun KMY ve T skoru, femur total KMY, kas kalınlıkları ile BDÖ puanları arasında negatif; menopoz süresi, D vitamini, FRAX skorları ve ZKYT süresi arasında pozitif korelasyon saptandı. VKİ ile D vitamini arasında negatif, eğitim düzeyi ile BDÖ ve kas kalınlıkları arasında pozitif korelasyon saptandı. PNİ ile ZKYT süresi negatif koreleydi. BDÖ puanları ile femur boyun KMY ve kas kalınlıkları arasında pozitif; FRAX skorları, ZKYT süresi ve UDES puanları arasında negatif korelasyon saptandı. Regresyon analizinde ileri yaş, uzun menopoz süresi ve yüksek FRAX skorlarının dengeyi olumsuz, eğitim düzeyi ve kas kalınlıklarının ise olumlu etkilediği görüldü. Yaş ve menopoz süresi uzadıkça ZKYT süresinin uzadığı, BDÖ puanları arttıkça ZKYT süresinin kısaldığı saptandı. Lomber total T skoru D vitamini ile pozitif ilişkili iken, femur boynu T skoru gastroknemius kas kalınlığı ile pozitif, yaş ile negatif ilişkili saptandı. Sonuç: Bulgularımız osteoporozun yalnızca KMY'de azalma ile sınırlı olmadığını, kas kütlesi, denge ve beslenme durumuyla ilişkili bir tablo olduğunu göstermektedir. Çalışmamızda osteoporozlu hastalarda alt ekstremite kas kalınlıklarının daha düşük olduğu ve bu kas kalınlıklarının denge performansı ile pozitif, kırık riski ve düşme ile negatif korelasyon gösterdiği saptanmıştır. PNİ'nin osteoporozlu hastalarda daha düşük saptanması nutrisyonel durumun kemik sağlığı ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmamız alt ekstremite kas kalınlıklarının, osteoporoz, denge ve kırık riski ile olan ilişkisini ortaya koyarak kas yapısının ve nutrisyonel durumun osteoporozlu hastalarda dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Osteoporosis is a systemic, progressive disease characterized by a decrease in bone mineral density (BMD) and deterioration in the microarchitecture of bone tissue. In this study, the relationship of the prognostic nutritional index (PNI), together with ultrasonographically measured quadriceps and gastrocnemius muscle thicknesses, with BMD, fracture risk, balance, and falls was investigated. It was particularly aimed to reveal the effects of lower extremity muscle thickness on BMD, to examine additional mechanisms that may contribute to the development of osteoporosis, and to pave the way for the development of new approaches for preventing osteoporosis-related secondary complications. Materials and Methods: The study included 50 female patients diagnosed with primary osteoporosis according to World Health Organization (WHO) criteria and 50 female volunteers without osteoporosis as the control group. Demographic characteristics, age at menopause, lumbar and femoral BMD values measured by DXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry), and T scores were recorded. History of falls and osteoporotic fractures within the past year was questioned. Laboratory results were recorded, and PNI and Fracture Risk Assessment Tool (FRAX) scores were calculated. All participants were assessed using the Berg Balance Scale (BBS), Timed Up and Go Test (TUG), and International Falls Efficacy Scale (FES-I). Quadriceps and gastrocnemius muscle thicknesses in the lower extremities were measured ultrasonographically. Results: No significant differences were found between the osteoporosis and control groups in terms of age, body mass index (BMI), duration of menopause, and educational level, whereas lymphocyte counts and PNI values were lower and vitamin D levels were higher in the osteoporosis group. BMD values were lower and FRAX fracture risk scores were higher in patients with osteoporosis. More than half of the patients with osteoporosis had a history of falls within the past year, and approximately one-fifth had a history of osteoporotic fractures. In the osteoporosis group, BBS scores were lower, TUG durations were longer, and FES-I scores were higher. Lower extremity muscle thicknesses were also lower in patients with osteoporosis. In the osteoporosis group, age showed negative correlations with albumin, educational level, femoral neck BMD and T score, total femur BMD, muscle thicknesses, and BBS scores; positive correlations with duration of menopause, vitamin D, FRAX scores, and TUG duration. BMI showed a negative correlation with vitamin D, while educational level showed positive correlations with BBS scores and muscle thicknesses. PNI was negatively correlated with TUG duration. BBS scores were positively correlated with femoral neck BMD and muscle thicknesses; negatively correlated with FRAX scores, TUG duration, and FES-I scores. Regression analysis revealed that advanced age, longer duration of menopause, and higher FRAX scores negatively affected balance, whereas educational level and muscle thicknesses had positive effects. It was determined that TUG duration increased with advancing age and longer menopause duration, while it decreased as BBS scores increased. Lumbar total T score was positively associated with vitamin D, whereas femoral neck T score was positively associated with gastrocnemius muscle thickness and negatively associated with age. Conclusion: Our findings indicate that osteoporosis is not limited to a decrease in BMD alone, but is a clinical condition associated with muscle mass, balance, and nutritional status. In this study, lower extremity muscle thicknesses were found to be reduced in patients with osteoporosis, and these muscle thicknesses showed positive correlations with balance performance and negative correlations with fracture risk and falls. The lower PNI observed in patients with osteoporosis suggests that nutritional status may be associated with bone health. By demonstrating the relationship of lower extremity muscle thickness with osteoporosis, balance, and fracture risk, our study emphasizes the importance of considering muscle structure and nutritional status in patients with osteoporosis.