Matematik öğretmen adaylarının oyunlaştırma bağlamında TPAB değişimlerinin incelenmesi: Öğretim deneyi
Investigation of TPACK changes of mathematics teacher candidates in the context of gamification: A teaching experiment
- Tez No: 1014854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KEPCEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel oyunlar, Educational games
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ilköğretim matematik öğretmen adaylarının oyunlaştırma piramidi ve D6 kuralı temelinde hazırladıkları ders planları ve oluşturdukları oyunları, öğretmenlik uygulaması kapsamında kullanmalarının, onların teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB) gelişim süreçleri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2023–2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde batı karedeniz bölgesinde bir üniversitede eğitim fakültesi ilköğretim matematik öğretmenliği programında öğrenim gören ve öğretmenlik uygulaması II dersine kayıtlı altı (6) öğretmen adayı oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemi kapsamında öğretim deneyi deseninin kullanıldığı çalışmada; adayların lisans eğitimleri boyunca edindikleri matematik alan bilgisi ve pedagojik formasyonu, MEB'e bağlı resmi ortaokullarda uygulama yaparak deneyimlemeleri sağlanmıştır. Adaylar, 5, 6 ve 7. sınıf matematik kazanımlarını oyunlaştırma piramidi ve D6 kuralı çerçevesinde hazırladıkları ders planları ve oyunlar ile yeniden yapılandırmış, bu içerikleri gerçek sınıf ortamında uygulamış; ardından yansıtıcı döngüler, akran değerlendirmeleri ve öz yansıtma pratikleri ile bu içerikleri geliştirmişlerdir. Araştırma bulguları; öğretmen adaylarının süreç başlangıcında teknolojiyi geleneksel öğretim yöntemlerine entegre etmekle (yani sadece bir kabul düzeyiyle) sınırlı kaldıklarını, ancak hazırladıkları ders planlarını ve oyunları öğretmenlik uygulaması kapsamında uygulamalarıyla birlikte keşfetme ve geliştirme düzeylerine ulaştıklarını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, öğretmen adaylarının hazırladıkları ders planları ve oyunları gerçek sınıf ortamında uygulama süreçlerinin, adayların teknolojik imkanları pedagojik stratejilerle harmanlayarak matematik öğretimini destekleyen amaçlı ve gerekçelendirilmiş tasarımlara dönüştürme yetkinliklerini artırdığını; öğretmen yetiştirme programlarında teknoloji eğitiminin, oyunlaştırma gibi teorik çerçevelerle desteklenen ve staj uygulamalarıyla pekiştirilen yansıtıcı süreçleri içermesinin kritik öneme sahip olduğunu kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of pre-service elementary mathematics teachers' use of lesson plans and games designed based on the Gamification Pyramid and the D6 Framework within the Teaching Practice course on their Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) development processes. The sample of the study consists of six (6) pre-service teachers enrolled in the Elementary Mathematics Teacher Education Program at the Faculty of Education of a university in the Western Black Sea Region during the spring semester of the 2023–2024 academic year and registered for the Teaching Practice II course. Conducted within the qualitative research methodology using the teaching experiment design, the study enabled the participants to experience and apply the mathematical content knowledge and pedagogical training they had acquired throughout their undergraduate education by conducting teaching practices in public middle schools affiliated with the Ministry of National Education (MoNE). The participants reconstructed the mathematics learning outcomes for the 5th, 6th, and 7th grades through lesson plans and games designed in accordance with the Gamification Pyramid and the D6 Framework, implemented these materials in authentic classroom settings, and subsequently improved them through reflective cycles, peer evaluations, and self-reflection practices. The findings of the study indicate that, at the beginning of the process, the pre-service teachers were limited to integrating technology into traditional teaching methods (that is, only at the acceptance level); however, after implementing the lesson plans and games they had developed within the Teaching Practice course, they progressed to the exploration and advancement levels. The results demonstrate that the process of implementing the lesson plans and games they had designed in authentic classroom settings enhanced the pre-service teachers' competencies in transforming technological opportunities into purposeful and well-justified instructional designs that support mathematics teaching by integrating them with pedagogical strategies. Furthermore, the findings confirm that technology education in teacher education programs should incorporate reflective processes supported by theoretical frameworks such as gamification and reinforced through teaching practicum experiences, as these are of critical importance.