İntramedüller femoral çivilemede kanalın femur proksimalindeki topometrisi
Medullary cavity's topometry on proximal femur for intramedullary nailing
- Tez No: 1014856
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN SOYLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: İntramedüller, femoral kırıklar, bilgisayarlı tomografi, ortopedik cerrahi, Intramedullar, femoral fractures, computed tomography, orthopedic surgery
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi (tıp) Bilim Dalı
Özet
Amaç: Cavitas medullaris merkezinin femur proksimalindeki iz düşümünü tespit etmek. Tespiti yapılan iz düşüm merkeziyle tercih edilen diğer giriş yerlerini kıyaslayarak; en uygun ve en güvenilir yeri belirlemek. Giriş: Femur proksimali ve cisim kırıklarının tespitinde intramedüller çivileme sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Cerrahi sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar sebebiyle çivinin uygun yerden girilerek yerleştirilmesi oldukça önemlidir. Yapılan çalışmalarda giriş yeri tercihinin farklılıkları sebebiyle ortaya çıkabilecek riskler bildirilmiştir. Gereç ve Yöntem:“Sectra IDS7”cihazı ile alt abdomen ve pelvis BT'lerinin 3D rekonstrüksiyonu yapıldı. 51 BT'den sağ ve sol taraf olmak üzere 102 femur elde edildi. Üstten görünümde 16 bölge belirlendi. Bölgelere göre femurların cavitas medullaris'inin proksimaldeki iz düşüm merkezinin tayini yapıldı. Tüm femurların fossa trochanterica'sı da bu bölgelere göre tespit edildi. Trochanter major tepesinin, giriş yerinin üzerini örtme durumu da incelendi. Bulgular: Cavitas medullaris'in iz düşüm merkezi sağ taraf için %31,4 sol için %39,2 oranında fossa trochanterica'nın daha önünde ve iç yan tarafında tespit edildi. Cinsiyetler arasında iz düşüm merkezi ya da fossa trochanterica'nın lokalizasyonu açısından anlamlı bir fark yoktu. Trochanter major tepesi; iz düşüm merkezinin üzerini sadece 1 femurda örtmüştü. Fossa trochanterica'nın üzerini ise sağda %66,7; solda %88,2 oranında örtmüştü. Sonuçlar: Tespit edilen iz düşüm merkezi sıklıkla fossa trochanterica'nın daha önünde ve iç yan tarafındadır. İz düşüm merkezi, trochanter major tepesi tarafından örtülmemektedir. Cerrahi öncesi üç boyutlu morfoloji değerlendirilerek uygun giriş yeri tespiti klinik riskleri azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Intramedullary femoral nailing is a widely used technique in proximal and mid- shaft femoral fractures. In spite of the importance of correct entry point, the published data is still unclear about anatomical landmarks. We sought to determine the ideal entry point for antegrade femoral nailing. Sectra IDS7 multi-touch screen visualization table, a commercially available 3D reconstructor of CT&MR images, was used to reconstruct CT images in 3D. 51 low abdomen and pelvis CT images were investigated. The paired femora from 51 CT images were used. So, right and left 102 femurs' proximal regions were visualized. The borders of femoral medullary cavity were drawn on the proximal femur picture. The center of medullary cavity were shown. The proximal femur was divided into 16 regions on the upper view. Then the center and trochanteric fossa was identifid according to the regions. The greater trochanteric tip was also evaluated if it covered the nail insertion area. The projection of medullary cavity's center was 31,4% more anteromedial according to trochanteric fossa for right side. For left side it was 39,2% more anteromedial to trochanteric fossa. There weren't any differences between genders about trochanteric fossa or the projection of center. The center was covered in just one femur by the trochanteric tip for both sides. The covering ratio for right side was 66,7% by the tip of the greater trochanter if trochanteric fossa entry point was preferred. The similar ratio for the left side was 88,2%. In conclusion, the best insertion point for antegrade femoral nailing is anteromedial side of trochanteric fossa. The greater trochanteric tip doesn't cover the projection of medullary cavity's center. Therefore, the projection of medullary cavity's center is a safe region. By using 3D imaging techniques before surgery is the best way to find ideal entry point localisation.