Major abdominal cerrahilerde sıvı yanıtlılığının öngörülmesinde akciğer rekruitment manevrası sonrası oluşacak sistolik basınç değişikliği ile internal juguler ven kollapsibilite indeksinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of the systolic pressure change after the lung recruitment maneuver and the i̇nternal jugular vein collapsibility index i̇n predicting fluid responsiveness i̇n major abdominal surgeries
- Tez No: 1014855
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Akciğer rekruitment manevrası, Internal juguler ven kollapsibilite indeksi, Major abdominal cerrahi, Lung recruitment maneuver, Internal jugular vein collapsibility index, Major abdominal surgery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Perioperatif hasta bakımında sıvı durumunun değerlendirilmesi önemli bir noktadır ve hastaların sıvı yanıtlılığını belirlemek yapılacak sıvı tedavisi için yol gösterici olmaktadır. Günümüzde sıvı yanıtlılığını belirlemede statik parametrelerden uzaklaşılmış olup dinamik parametreler önem kazanmaktadır. Bunların en güncellerinden biri olan internal juguler ven kollapsibilite indeksi (İJV-CI) ve akciğer koruyucu mekanik ventilasyon stratejilerinden olan akciğer rekruitment manevrası (LRM) son yıllarda sıvı yanıtı değerlendirmesinde kullanılmaktadır. Çalışmamızda majör abdominal cerrahilerde sıvı yanıtlılığının öngörülmesinde LRM sonrası oluşan sistolik arter basıncı değişikliği (SAB) ile IJV-CI'nın etkinliklerini karşılaştırdık. Bu noninvaziv yöntemlerin sıvı yanıtlılığını değerlendirmede kullanılabilir yöntemler olmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve gözlemsel bu çalışmaya majör abdominal cerrahi geçirecek 77 hasta dahil edildi. Hastalara ameliyat masasında, 30° oturur pozisyonda, ultrason (USG) cihazı kullanılarak Motion modda(M-mod) hastanın inspirasyon ve ekspirasyon döngüsü 20 saniye süre ile kaydedilerek IJV-CI ölçümü yapıldı. IJV kollapsibilite indeksi [[(Maksimum çap- Minimum çap) / (Maksimum çap)] X 100% formülüne göre hesaplandı. Anestezi indüksiyonu sonrası cerrahi başlamadan hastalara LRM uygulandı. LRM öncesi (Bazal 1) ve sonrasında (LRM) sistolik, diyastolik, ortalama arter basıncı (SAB,DAB,OAB), nabız basıncı(PP), kalp hızı(KH), stroke volüm(SV), kardiyak output(CO) değerleri kaydedildi. Hasta hemodinamisi başlangıç değerlere döndükten sonra Bazal 2 ölçümleri alındı ve Fluid challenge(FC) teste geçildi. FC sonrası değerler de kaydedildi. Bazal 1 ve LRM ile Bazal 2 ve FC sonrası tüm değerlerdeki değişimler yüzde olarak hesaplandı (ilk ve son % değişim). SV de %15 artış olan hastalar sıvı yanıtlı kabul edildi. Hastalar sıvı yanıtsız (Grup 1) ve sıvı yanıtlı (Grup 2) olarak ayrıldı. v Bulgular: Grup 1 ve Grup 2 hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo ve BMI değerleri, sigara kullanımı, alerji öyküsü, ASA skorları ve komorbiditeleri arasında fark bulunmadı (p>0.05). LRM sonrası Bazal 1 değerindeki SAB değişimi, yani İlk değişim % SAB değerinin sıvı yanıtlı hastaları ayırmak için kesim noktası >27.85(AUC 0,64 %95 CI 51,6-77,3) olarak tespit edildi. İlk Değişim % SAB'de 27.85 den daha fazla düşüş olan hastaların sıvı yanıtlı olduğu belirlendi. Sensitivite %62, spesifite ise %62.9 olarak bulundu. IJV- CI için AUC anlamlı bulundu (p<0.01) ve en iyi kesim noktası > 43,6 (AUC 0,72.3 %95 CI %59,8-84,7) olarak tespit edildi. IJV-CI 43,6 ve üzerinde olan hastaların sıvı yanıtlı olduğu gösterildi. Sensitivite %92, spesifite ise %48,1 şeklinde hesaplandı. Sonuç: Major abdominal cerrahilerde sıvı yanıtlılığının öngörülebilmesi için LRM sonrası oluşacak SAB değişimi ve IJV-CI'nın etkinliklerini karşılaştırdığımız çalışmada IJV-CI daha yüksek sensitivite ve spesifiteye sahip bulunmuştur. Bununla birlikte her iki değer de sıvı yanıtlı hastaları tahmin etmede doğru sonuçlar vermiştir. Ancak literatürde yeterli çalışma bulunmayıp kesin değerlerin belirlenebilmesi adına daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of fluid status is an important point in perioperative patient care, and determining the fluid responsiveness of patients provides guidance for fluid therapy. Nowadays, static parameters have been moved away from determining fluid responsiveness and dynamic parameters are gaining importance. Internal jugular vein collapsibility index (IJV-CI), one of the most up-to-date, and lung recruitment maneuver (LRM), one of the lung-protective mechanical ventilation strategies, have been used in the evaluation of fluid response in recent years. In our study, we compared the effectiveness of systolic arterial pressure change (SAP) after LRM and IJV-CI in predicting fluid responsiveness in major abdominal surgeries. We aimed to make these noninvasive methods usable in evaluating fluid responsiveness. Materials and methods: 77 patients undergoing major abdominal surgery were included in this prospective and observational study. IJV-CI measurement was performed on the patients on the operating table, in a 30° sitting position, using an ultrasound (USG) device, recording the patient's inspiration and expiration cycles for 20 seconds in Motion mode (M-mode). IJV collapsibility index was calculated according to the formula [[(Maximum diameter - Minimum diameter) / (Maximum diameter)] X 100%. After induction of anesthesia, LRM was applied to the patients before the surgery began. Systolic, diastolic, mean arterial pressure (SAB, DAB, MAP), pulse pressure (PP), heart rate (HR), stroke volume (SV), cardiac output (CO) values before (Basal 1) and after (LRM) was recorded. After the patient's hemodynamics returned to baseline values, Basal 2 measurements were taken and Fluid challenge (FC) testing was started. Post-FC values were also recorded. Changes in all values after Basal 1 and LRM, and Basal 2 and FC were calculated as percentages (first and last % change). Patients with a %15 increase in SV were considered fluid responsive. Patients were divided into fluid unresponsive (Group 1) and fluid responsive (Group 2). vii Results: There was no difference between the age, gender, height, weight and BMI values, smoking, allergy history, ASA scores and comorbidities of Group 1 and Group 2 patients (p>0.05). The change in SAB in the Basal 1 value after LRM, that is, the cut-off point of the SAB % first change value to separate patients with fluid response, was determined to be >27.85 (AUC 0.64 95% CI 51.6-77.3). Patients with a decrease of more than 27.85 in First Change % SAP were determined to be fluid responsive. Sensitivity was found to be 62% and specificity was 62.9%. The AUC for IJV-CI was found to be significant (p<0.01) and the best cut-off point was found to be > 43.6 (AUC 0.72.3 95% CI 59.8- 84.7%). Patients with IJV-CI 43.6 and above have been shown to be fluid responsive. Sensitivity was calculated as 92% and specificity as 48.1%. Conclusion: In our study where we compared the effectiveness of IJV-CI and the SAB change that will occur after LRM in predicting fluid responsiveness in major abdominal surgeries, IJV-CI was found to have higher sensitivity and specificity. However, both values gave accurate results in predicting patients with fluid responsiveness. However, there are not enough studies in the literature and more evidence is needed to determine exact values.