Epilepsili yetişkin kadın hastalarda üreme sağlığı
Reproductive health in adult women patients with epilepsy
- Tez No: 1014887
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KUTLUHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, İnfertilite, Kadın üreme sağlığı, Menstrüel dönem, Nöbet önleyici ilaçlar, Antiseizure medications, Epilepsy, Female reproductive health, Infertility, Menstrüel period
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Epilepsili Yetişkin Kadın Hastalarda Üreme Sağlığı Epilepsi, hormonal ve nöroendokrin mekanizmalar aracılığıyla kadın üreme sağlığını yaşamın farklı dönemlerinde etkileyebilen kronik bir nörolojik hastalıktır. Bu çalışmada; epilepsili yetişkin kadın hastalarda üreme sağlığının ergenlik döneminden menopoz sürecine kadar olan özelliklerinin değerlendirilmesi, epilepsinin klinik özellikleri ve kullanılan nöbet önleyici ilaçların üreme sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda takip edilen 18 yaş ve üzeri 150 epilepsili kadın hasta dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri, epilepsiye ilişkin klinik bulguları, nöbet önleyici ilaç kullanımları ve üreme sağlığına ilişkin verileri yapılandırılmış değerlendirme formu ile kaydedilmiştir. Ayrıca EEG, kraniyal görüntüleme ve hormonal parametrelere ait veriler retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda nöbet başlangıcının en sık ergenlik ve erişkinlik dönemde olduğu, tedavi sonrasında nöbet sıklığında belirgin azalma sağlandığı saptanmıştır. Üreme çağındaki kadınlarda valproat kullanımının düşük bulunması ve en sık değiştirilen ilaç olması, klinik pratikte daha güvenli kabul edilen levetirasetam ve lamotrijine yönelimi desteklemiştir. Nöbet başlangıcı çocukluk çağında olan hastalarda gecikmiş ergenlik daha sık izlenmiştir. Menstrüel düzensizliklerin epilepsili kadınlarda sık görüldüğü, özellikle politerapi kullanan hastalarda bu durumun daha belirgin olduğu izlenmiştir. Katamenial epilepsinin hastaların önemli bir kısmında bulunduğu ve politerapi kullananlarda daha fazla olduğu görülmüştür. Ek olarak asetazolamid kullanımının katamenial epilepsi tedavisinde faydalı olabileceği saptanmıştır. PKOS ile spesifik ilaç kullanımı arasında ilişki saptanmazken, hiperandrojenizm gelişenlerde valproat kullanımının anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır. İnfertilite oranları literatürle uyumlu bulunmuş olup infertilite saptanan hastalarda PKOS oranı ve testosteron düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Gebelik döneminde bazı hastalarda nöbet sıklığında artış saptanmış ve lamotrijin kullanan hastalarda daha sık doz düzenlemesi gerektiği görülmüştür. Epilepsili annelerin bebeklerinde komplikasyon oranı dikkat çekici olmakla birlikte özellikle gebelikte valproat kullanımının komplikasyon gelişen bebeklerde daha yüksek olduğu görülmüştür. Menopoz döneminde ise menopoz yaşının bazı hastalarda literatüre göre daha erken olduğu izlenmiştir. Sonuç olarak epilepsili kadın hastalarda üreme sağlığının; nöbet özellikleri, nöbet önleyici tedavi ve hormonal değişikliklerle ilişkili çok boyutlu bir yapı gösterdiği saptanmıştır. Bu nedenle epilepsili kadınların değerlendirilmesinde üreme sağlığına yönelik sorgulamanın rutin klinik pratiğin bir parçası olması ve hastaların multidisipliner yaklaşımla izlenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Reproductive Health in Adult Women Patients with Epilepsy Epilepsy is a chronic neurological disorder that may affect female reproductive health through hormonal and neuroendocrine mechanisms during different stages of life. The aim of this study was to evaluate reproductive health characteristics in adult women with epilepsy from puberty to menopause and to investigate the effects of epilepsy-related clinical features and antiseizure medications on reproductive health. A total of 150 women with epilepsy aged 18 years and older who were followed at the Department of Neurology, Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, were included in the study. Sociodemographic characteristics, epilepsy-related clinical findings, antiseizure medication use, and reproductive health data were recorded using a structured evaluation form. In addition, EEG findings, cranial imaging results, and hormonal parameters were evaluated retrospectively. In our study, seizure onset was most commonly observed during adolescence and adulthood, and a marked reduction in seizure frequency was observed after treatment. The low rate of valproate use among women of reproductive age and its status as the most frequently discontinued medication supported the preference for levetiracetam and lamotrigine, which are considered safer in clinical practice. Delayed puberty was more common in patients with childhood-onset epilepsy. Menstrual irregularities were frequently observed in women with epilepsy, particularly among patients receiving polytherapy. Catamenial epilepsy was identified in a considerable proportion of patients and was more common in those receiving polytherapy. Additionally, acetazolamide use appeared to be beneficial in the treatment of catamenial epilepsy. Although no association was found between polycystic ovary syndrome (PCOS) and specific antiseizure medications, valproate use was significantly higher in patients with hyperandrogenism. Infertility rates were found to be consistent with the literature, while patients with infertility had higher rates of PCOS and higher testosterone levels. Some patients experienced increased seizure frequency during pregnancy, and dose adjustment was more frequently required in patients using lamotrigine. Although the rate of complications in infants born to mothers with epilepsy was notable, valproate use during pregnancy was more common among infants who developed complications. During menopause, the age at menopause appeared to be earlier in some patients compared to the literature. In conclusion, reproductive health in women with epilepsy was found to be a multidimensional condition associated with seizure characteristics, antiseizure treatment, and hormonal changes. Therefore, routine assessment of reproductive health should be considered an integral part of the clinical follow-up of women with epilepsy, and patients should be managed with a multidisciplinary approach.