Okul öncesi dönemde alternatif bir uygulama: Reggio Emilia
An alternative practice in the preschool period: Reggio Emilia
  1. Tez No: 1014927
  2. Yazar: NAZLI DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ATABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Preschool education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Reggio Emilia temelli eğitimin okul öncesi dönem çocuklarının bağımsız öğrenme davranışları ve yaratıcılıkları ile annelerinin okul aile iş birliği farkındalıklarına etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, birbirinden bağımsız olarak nicel ve nitel yöntem kullanılmıştır. Reggio Emilia temelli eğitimin çocukların bağımsız öğrenme davranışları ve yaratıcılıklarına etkisinin incelenmesi, ön test-son test ve kontrol gruplu yarı deneysel desenle, annelerin okul aile iş birliği farkındalıklarına etkisi ise betimsel analiz ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel kısmını 11 çocuk deney grubu ve 11 çocuk kontrol grubu olmak üzere 22 çocuk, nitel kısmını ise 11 anne oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, Genel Bilgi Formu, Bağımsız Öğrenme Davranışları Ölçeği 3-5 (BÖD 3-5), Bütünleşik Yaratıcılık Testi-Okul Öncesi (BYT-OÖ) ve Okul Aile İş Birliği Farkındalık Formu kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından dokuz hafta süresince Reggio Emilia temelli eğitim uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, Reggio Emilia temelli eğitimin okul öncesi dönem çocuklarının bağımsız öğrenme davranışları ve yaratıcılıklarında etkili olduğu, annelerin ise okul aile iş birliği farkındalıklarını arttırdığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effects of Reggio Emilia-based education on preschool children's independent learning behaviors and creativity skills, and on mothers' awareness of school-family cooperation. In the research, quantitative and qualitative methods were used independently. The examination of the effects of Reggio Emilia-based education on children's independent learning behaviors and creativity skills was carried out using a pre-test–post-test and control group quasi-experimental design, while its effect on school-family cooperation awareness was conducted through descriptive analysis. The quantitative part of the study consisted of 22 children, including 11 children in the experimental group and 11 children in the control group, and the qualitative part consisted of 11 mothers. As data collection tools; the General Information Form, the Children Independent Learning Development Checklist 3-5 (CHILD 3-5), the Integrated Creativity Test-Preschool (ICT-P) and the School Family Cooperation Awareness Form were used. Reggio Emilia based education was implemented by the researcher for nine weeks. As a result of the study, it was concluded that Reggio Emilia based education was effective on preschool children's independent learning behaviors and creativity skills, and that it increased mothers' awareness of school-family cooperation. In line with these results, various suggestions were presented.