Dijital platformlarda yer alan içeriklerde Türk ve Türkiye temsili: Netflix, Amazon ve Disney+ örneği
Representation of Turks and Türkiye in content on digital platforms: The example of Netflix, Amazon and Disney+
- Tez No: 1014942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR TAYDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İletişim Çalışmaları, Sinema, Yeni Medya, Oryantalizm, Temsil, Amerikan sineması, Kitle iletişim araçları, Self-oryantalizm, Siyasal iletişim, Siyasal sinema, Siyasi temsil, İçselleştirilmiş oryantalizm, Communication Studies, Cinema, New Media, Orientalism, Representation, American cinema, Mass media, Self-orientalism, Political communication, Political cinema, Political representation, Internalized Orientalism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşmeyle birlikte dijital medya platformlarının bireye erişim gücü artmış ve dünya genelinde izleyici kitlesine ulaşmak çok daha kolay hale gelmiştir. Netflix, Amazon ve Disney+ gibi küresel çapta izleyici kitlesine sahip olan dijital platformlar farklı kültürleri ve toplumları geniş kitlelere tanıtarak, bu kültürlerin uluslararası düzeyde nasıl temsil edildiğini belirleyen önemli bir aktör haline gelmiştir. Medya, kültürel temsillerin şekillendiği en önemli alanlardan biri olarak, ülkelerin ve halkların küresel izleyiciler nezdindeki imajını oluşturmaktadır. Türk ve Türkiye temsili özellikle son dönemde Amerikan yapımı içeriklerde, hem kültürel hem de politik açıdan sıkça ele alınan bir konu haline gelmiştir. Ancak platformlarda yer alan Amerikan yapımı bu içeriklerin temsil ettikleri ne kadar doğru, gerçekçi ya da hangi kültürel-politik stereotiplere dayandığı tartışılması gereken önemli meselelerin başında gelmektedir. Netflix, Amazon ve Disney+ isimli dijital platformlarda yayımlanan Amerikan yapımı içeriklerde ise Türkiye, genellikle Doğulu ya da Oryantal kimlik çerçevesinde“yobaz”,“tehlikeli”ve“fuhuş yuvası”bir bölge olarak lanse edildiği görülmektedir. Bu tür temsiller, Amerikan filmlerini izleyen izleyicilerin Türkiye algılarının değişmesinde önemli araç konumundadır. Aynı zamanda bu içeriklerde, Türk kültürü ve toplumunun bu platformlarda ne kadar doğru ya da yanlış temsil edildiği sorusunu da gündeme getirmektedir. Sözü edilen platformlarda yayımlanan içeriklerde bir yandan Türkiye, tarihi ve kültürel zenginliğiyle ilgi çeken bir ülke olarak sunulurken, diğer yandan terörizm, şiddet ve otoriterlik gibi olumsuz temalarla ilişkilendirildiği içeriklere de karşılaşılmaktadır. Bu tür stereotipler, Türk toplumunu ve kültürünü tek boyutlu olacak şekilde yansıtarak, izleyicilerin Türkiye'ye yönelik bakış açısını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışma, Amerikan yapımı içeriklerde Türkiye temsilinin hangi kodlarla izleyiciye aktarıldığını, Netflix, Amazon ve Disney+ yer alan yapımlarda yer alan Criminal Minds: Beyond Borders, Designated Survivor ve Jack Ryan dizilerini nitel araştırma yöntemlerinden biri olan göstergebilimsel yöntemle analiz ederek, Türk karakterlerin nasıl kurgulandığı, Türkiye'nin hangi temalar üzerinden işlendiği ve bu temsillerin uluslararası düzeyde nasıl algılandığı tartışmaktadır. Ayrıca bu yapımların yansıttığı temsillerin Türk kültürü, Türk karakter, gelenek ve görenekleriyle ne kadar örtüştüğü üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, teze konu olan dijital platformların Türk ve Türkiye temsilinin sinema aracılığıyla nasıl yeniden üretildiği ve küresel izleyiciye aktarıldığı çalışmanın alanını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of globalization, the accessibility of digital media platforms to individuals has expanded, making it significantly easier to reach a global audience. Global digital platforms such as Netflix, Amazon, and Disney+, which possess vast international viewer bases, have emerged as pivotal actors in introducing diverse cultures and societies to the masses and determining how these cultures are represented on an international scale. As one of the most critical domains where cultural representations are shaped, the media constructs the image of nations and peoples in the eyes of global spectators. The representation of Turks and Turkey has recently become a frequently addressed subject in American-produced content, both from cultural and political perspectives. However, the extent to which these representations in American productions on such platforms are accurate and realistic, or which socio-political stereotypes they are grounded upon, remains a primary issue of debate. In American-produced content streamed on digital platforms like Netflix, Amazon, and Disney+, Turkey is often portrayed within an“Orientalist”framework as a“bigoted,”“dangerous,”or“lawless”region associated with vice. Such representations serve as significant instruments in altering the perceptions of Turkey among viewers of American cinema. Simultaneously, these depictions raise questions regarding the accuracy or fallacy of the portrayal of Turkish culture and society. While some content on these platforms presents Turkey as a country of interest due to its historical and cultural richness, other narratives frequently associate it with negative themes such as terrorism, violence, and authoritarianism. These stereotypes project a one-dimensional image of Turkish society and culture, thereby adversely affecting the global audience's perspective toward Turkey. This study examines the codes through which the representation of Turkey is conveyed to the audience in American-produced content. By utilizing semiotic analysis a qualitative research method to examine the series Criminal Minds: Beyond Borders, Designated Survivor, and Jack Ryan available on Netflix, Amazon, and Disney+, this research discusses how Turkish characters are constructed, the themes through which Turkey is processed, and how these representations are perceived internationally. Furthermore, the study focuses on the extent to which these portrayals align with actual Turkish culture, characters, traditions, and customs. In this context, the scope of this study constitutes an analysis of how the representation of Turks and Turkey is reproduced through cinema and transmitted to a global audience by the aforementioned digital platforms.