Sodyum hipokloritin farklı konsantrasyon ve irrigasyon aktivasyon yöntemleriyle uygulanmasının biyoseramik esaslı dolgu patını uzaklaştırma etkinliğinin değerlendirilmesi
Evalution of the effectiveness of different sodium hypochlorite concentrations and irrigation activation methods in removing bioceramic root canal sealer specialty thesis
  1. Tez No: 1014952
  2. Yazar: DAMLANUR ÇETİNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS OYA ATEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Retreatment, Biyoseramik sealer, İrrigasyon aktivasyonu, Taramalı elektron mikroskobu, Sodyum hipoklorit, Retreatment, Bioceramic sealer, Irrigation activation, Scanning electron microscopy, Sodium hypochlorite
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Diş Hastalıkları Tedavisi ve Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, oval kanal anatomisine sahip mandibular premolar dişlerde kök kanal tedavisinin yenilenmesi sonrasında kanal duvarlarında kalan CeraSeal biyoseramik kök kanal patı artıklarının uzaklaştırılmasında, farklı sodyum hipoklorit (NaOCl) konsantrasyonları ile birlikte uygulanan geleneksel iğne irrigasyonu (Gİİ), EDDY, pasif ultrasonik irrigasyon (PUI), XP-Endo Finisher R (XPFR) ve Şok Dalgası ile Geliştirilmiş Emisyon Fotoakustik Akımı (SWEEPS) aktivasyon yöntemlerinin etkinliğini taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 120 adet tek köklü, oval kanal anatomisine sahip mandibular premolar diş kullanıldı. Kök kanalları Reciproc R25 sistemi ile şekillendirildi ve CeraSeal biyoseramik kök kanal patı ile tek kon tekniği kullanılarak dolduruldu. Kök kanal tedavisinin yenilenmesi, ProTaper Universal Retreatment sistemi ve Reciproc R40 eğesi kullanılarak gerçekleştirildi. Örnekler, beş farklı irrigasyon aktivasyon yöntemi ile üç farklı NaOCl konsantrasyonuna (%2,5, %5,25 ve %8,25) göre 15 alt gruba ayrıldı (n=8). Final irrigasyonun ardından kökler uzunlamasına ikiye ayrıldı ve her örnekten rastgele seçilen kanal yüzey bütünlüğü korunmuş kök yarısı taramalı elektron mikroskobu (SEM) altında incelendi. Kanal duvarlarında kalan biyoseramik kök kanal patı/debris miktarı ordinal skorlama sistemi ile değerlendirildi. Veriler kuadratik ağırlıklı Cohen kappa katsayısı ve kümülatif link karma model (CLMM) kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Hiçbir grupta biyoseramik pat artıkları tamamen uzaklaştırılamadı. Aktivasyon yöntemi (p<0,001) ve kök kanal bölgesi (p=0,007) debris skorları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etki gösterirken, NaOCl konsantrasyonunun ana etkisi anlamlı bulunmadı (p=0,236). Aktivasyon yöntemi ile kök kanal bölgesi arasında anlamlı bir etkileşim saptandı (p=0,036). En yüksek debris skorları Gİİ grubunda, en düşük skorlar ise SWEEPS grubunda elde edildi (p<0,001). EDDY, PUI ve XPFR grupları arasında anlamlı fark bulunmadı. NaOCl konsantrasyonları arasındaki anlamlı farklılık yalnızca Gİİ grubunun koronal ve orta bölgelerinde gözlendi. EDDY, PUI ve SWEEPS gruplarında apikal bölgede daha yüksek debris skorları elde edilirken, XPFR grubunda bölgeler arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Kök kanal tedavisinin yenilenmesi sonrasında hiçbir irrigasyon aktivasyon yöntemi biyoseramik kök kanal patı artıklarını tamamen uzaklaştıramamıştır. Debris uzaklaştırma etkinliğinde NaOCl konsantrasyonundan ziyade aktivasyon yönteminin daha belirleyici olduğu görülmüştür. SWEEPS, en düşük debris skorlarını göstererek en etkili temizleme yöntemini oluştururken, Gİİ en yüksek debris skorları ile en düşük temizleme etkinliğini göstermiştir. XPFR grubunda ise kök kanal bölgeleri arasında debris skorları açısından anlamlı farklılık bulunmaması, bu yöntemin kanal boyunca daha homojen bir temizleme etkinliği sağladığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate and compare the effectiveness of conventional needle irrigation (CNI), EDDY, passive ultrasonic irrigation (PUI), XP-Endo Finisher R (XPFR), and Shock Wave Enhanced Emission Photoacoustic Streaming (SWEEPS), used in combination with different sodium hypochlorite (NaOCl) concentrations, in removing CeraSeal bioceramic root canal sealer remnants from the root canal walls following root canal retreatment of mandibular premolars with oval-shaped root canals, using scanning electron microscopy (SEM). Materials and Methods: A total of 120 single-rooted mandibular premolars with oval-shaped root canals were used in this study. The root canals were prepared using the Reciproc R25 system and obturated with CeraSeal bioceramic root canal sealer using the single cone technique. Root canal retreatment was performed using the ProTaper Universal Retreatment system followed by the Reciproc R40 file. The specimens were allocated into 15 subgroups (n = 8) according to five different irrigation activation methods and three different NaOCl concentrations (2.5%, 5.25%, and 8.25%). Following final irrigation, the roots were split longitudinally, and one randomly selected root half with an intact canal surface from each specimen was examined under a SEM. The amount of residual bioceramic root canal sealer/debris on the root canal walls was evaluated using an ordinal scoring system. The data were statistically analyzed using the quadratic weighted Cohen's kappa coefficient and a cumulative link mixed model (CLMM). Results: Bioceramic root canal sealer remnants could not be completely removed in any group. The activation method (p<0.001) and root canal region (p=0.007) had statistically significant effects on debris scores, whereas the main effect of NaOCl concentration was not significant (p=0.236). A significant interaction was observed between the activation method and the root canal region (p=0.036). The highest debris scores were obtained in the CNI group, whereas the lowest scores were observed in the SWEEPS group (p<0.001). No significant differences were found among the EDDY, PUI, and XPFR groups. Significant differences among NaOCl concentrations were observed only in the coronal and middle regions of the CNI group. Higher debris scores were observed in the apical region in the EDDY, PUI, and SWEEPS groups, whereas no significant differences were found among the root canal regions in the XPFR group. Conclusion: None of the irrigation activation methods completely removed the bioceramic root canal sealer remnants following root canal retreatment. The activation method was found to be a more decisive factor than the NaOCl concentration in the removal of debris. SWEEPS demonstrated the lowest debris scores, representing the most effective cleaning method, whereas CNI exhibited the highest debris scores and the lowest cleaning efficacy. In the XPFR group, the absence of significant differences in debris scores among the root canal regions suggests that this method provides a more homogeneous cleaning effect throughout the root canal.