Rotator cuff yırtığı olan kronik omuz ağrılı hastalarda deltoid kas kalınlığının ağrı şiddeti, fonksiyonel durum ve kinezyofobi ile ilişkisi
Relationship of deltoid muscle thickness with pain severity, functional status, and kinesiophobia in patients with chronic shoulder pain and rotator cuff tear
- Tez No: 1014999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI DERYA BUĞDAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Rotator cuff yırtığı, deltoid kas kalınlığı, kronik omuz ağrısı, VAS, QuickDASH, kinezyofobi, Tampa Kinezyofobi Ölçeği, manyetik rezonans görüntüleme, Omuz ağrısı, Rotator manşet yaralanmaları, Rotator cuff tear, deltoid muscle thickness, chronic shoulder pain, VAS, QuickDASH, kinesiophobia, Tampa Scale for Kinesiophobia, magnetic resonance imaging, Shoulder pain, Rotator cuff injuries
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, rotator cuff yırtığı olan kronik omuz ağrılı hastalarda deltoid kas kalınlığının ağrı şiddeti, fonksiyonel durum ve kinezyofobi ile ilişkisini incelemektir. İkincil amaç olarak ise ağrı şiddeti ile klinik ölçekler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, 15.05.2025-15.02.2026 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ile Ortopedi ve Travmatoloji polikliniklerine başvuran, kronik omuz ağrısı bulunan ve omuz manyetik rezonans görüntülemelerinde rotator cuff yırtığı saptanan, yaşları 37 ile 79 arasında değişen 123 hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik verileri kaydedildi. Ağrı şiddeti Vizüel Analog Skala (VAS), fonksiyonel durum Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (QuickDASH) ölçeği ve kinezyofobi düzeyi Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TSK) ile değerlendirildi. Deltoid kas kalınlığı omuz MR görüntülerinde aksiyel düzlemde ve mid-glenoid seviyede anterior, lateral ve posterior bölgelerden ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 59,33±8,75 yıl olup katılımcıların %70,7'si kadındı. En sık görülen tendon yırtığı supraspinatus tendonuna ait bulundu. Yaş ile deltoid kas kalınlığı arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptandı. Erkek hastalarda tüm deltoid kas kalınlığı ölçümleri kadınlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p<0.001). Regresyon analizlerinde omuz ağrısı dominant ekstremite tarafında olan hastaların anterior ve ortalama deltoid kas kalınlığının daha fazla olduğu görüldü. Deltoid kas kalınlığı ile ağrı şiddeti, fonksiyonel durum ve kinezyofobi düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Bununla birlikte VAS, QuickDASH ve TSK skorları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulundu. Sonuç: Rotator cuff yırtığı olan kronik omuz ağrılı hastalarda deltoid kas kalınlığı; ağrı şiddeti, fonksiyonel durum ve kinezyofobi düzeyi ile ilişkili bulunmamıştır. Bununla birlikte yaş, cinsiyet ve ağrının dominant ekstremitede olmasının deltoid kas kalınlığı üzerinde belirleyici faktörler olduğu saptanmıştır. Yırtık saptanan tendon sayısı arttıkça fonksiyonel kapasite azalmaktadır. Ağrı şiddeti ve kinezyofobi düzeyi arttıkça fonksiyonel kısıtlılığın da arttığı görülmüştür. Bu bulgular, rotator cuff yırtığı olan hastaların rehabilitasyonunda biyopsikososyal yaklaşımın önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship of deltoid muscle thickness with pain severity, functional status, and kinesiophobia in patients with chronic shoulder pain and rotator cuff tear. The secondary aim was to evaluate the relationship between pain severity and clinical scales. Materials and Methods: This cross-sectional study included 123 patients aged between 37 and 79 years who presented to the Physical Medicine and Rehabilitation and Orthopedics and Traumatology outpatient clinics of University of Health Sciences İstanbul Physical Therapy and Rehabilitation Training and Research Hospital between 15.05.2025 and 15.02.2026. All patients had chronic shoulder pain and rotator cuff tear detected on shoulder magnetic resonance imaging (MRI). Demographic and clinical data were recorded. Pain severity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), functional status using the Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (QuickDASH) questionnaire, and kinesiophobia using the Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK). Deltoid muscle thickness was measured from the anterior, lateral, and posterior regions on axial shoulder MRI images at the mid-glenoid level. Results: The mean age of the patients was 59.33±8.75 years, and 70.7% of the participants were female. The most common tendon tear involved the supraspinatus tendon. A significant negative correlation was found between age and deltoid muscle thickness. All deltoid muscle thickness measurements were significantly higher in male patients compared to females (p<0.001). Regression analyses showed that patients with shoulder pain on the dominant extremity had greater anterior and mean deltoid muscle thickness. No significant relationship was found between deltoid muscle thickness and pain severity, functional status, or kinesiophobia levels. However, significant positive correlations were observed among VAS, QuickDASH, and TSK scores. Conclusion: No significant relationship was found between deltoid muscle thickness and pain severity, functional status, or kinesiophobia in patients with chronic shoulder pain and rotator cuff tear. However, age, sex, and pain on the dominant extremity were found to be determinants of deltoid muscle thickness. Functional capacity decreased as the number of torn tendons increased. In addition, higher pain severity and kinesiophobia levels were associated with greater functional limitation. These findings highlight the importance of a biopsychosocial approach in the rehabilitation of patients with rotator cuff tear.