Pektus ekskavatumlu olgularda uygulanan Nuss prosedüründe tek veya multibar kullanılmasının Cobb açısı üzerine etkisi
The effect of single or multi-bar use in the Nuss procedure on the Cobb angle in patients with pectus excavatum
- Tez No: 1014998
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN DÜBÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pektus ekskavatum, Nuss prosedürü, Cobb açısı, skolyoz, multibar, tek bar, Göğüs cerrahisi, Omurga, Pectus excavatum, Nuss procedure, Cobb angle, scoliosis, multibar, single-bar, Thoracic surgery, Spine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, pektus ekskavatum (PE) nedeniyle Nuss prosedürü uygulanan hastalarda tek bar ve multibar kullanımının Cobb açısı (CA) üzerindeki etkisini değerlendirmek ve spinal hizalanmadaki değişimleri karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, iki merkezli çalışmada Ocak 2011–Temmuz 2025 tarihleri arasında PE nedeniyle Nuss prosedürü uygulanan ve tedavi sürecini tamamlayan 166 hasta değerlendirildi. Hastalar kullanılan bar konfigürasyonuna göre tek bar (n=102) ve multibar (n=64) olarak iki gruba ayrıldı. CA ölçümleri preoperatif, barlı dönem ve postoperatif dönemde değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda karma varyans analizi, Mann-Whitney U testi ve doğrusal karma etkiler modeli kullanıldı. Bulgular: Tek bar grubunda 102, multibar grubunda 64 hasta değerlendirildi. Gruplar arasında preoperatif CA değerleri benzer bulundu. İki yönlü karma varyans analizinde zaman ana etkisi, grup ana etkisi ve grup × zaman etkileşimi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. ΔCobb₁, ΔCobb₂ ve ΔCobb₃ değişimleri her iki grupta benzerdi. Çoklu doğrusal regresyon analizinde bar konfigürasyonu, yaş, Haller indeksi (HI) ve bar kalma süresi CA değişiminin bağımsız belirleyicisi olarak bulunmadı. Yalnızca HI'nin CA ile anlamlı ilişki gösterdiği saptandı. Sonuç: Nuss prosedürü uygulanan PE hastalarında tek bar ve multibar kullanımının CA değişimi üzerine anlamlı farklılık oluşturmadığı gözlenmiştir. Bar konfigürasyonunun spinal hizalanma üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu düşünülmektedir. Daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalarla bulguların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of single-bar and multibar Nuss procedures on the Cobb angle (CA) and to compare changes in spinal alignment in patients with pectus excavatum (PE). Materials and Methods: In this retrospective two-center study, 166 patients who underwent Nuss procedure for PE between January 2011 and July 2025 and completed the treatment process were evaluated. Patients were divided into two groups according to bar configuration as single-bar (n=102) and multibar (n=64). CA measurements were evaluated during the preoperative, bar-in-place, and postoperative periods. Mixed ANOVA, Mann–Whitney U test, and linear mixed-effects models were used for statistical analyses. Results: A total of 102 patients in the single-bar group and 64 patients in the multibar group were evaluated. Preoperative CA values were similar between the groups. Twoway mixed ANOVA demonstrated no statistically significant differences regarding the main effects of time, group, or group × time interaction. ΔCobb₁, ΔCobb₂, and ΔCobb₃ values were similar between the groups. Multiple linear regression analysis showed that bar configuration, age, Haller index(HI), and bar duration were not independent predictors of CA change. Only the HI showed a significant association with CA. Conclusion: Single-bar and multibar applications in patients undergoing Nuss procedure for PE did not result in significant differences in CA changes. The effect of bar configuration on spinal alignment appears to be limited. Further prospective studies with larger sample sizes are needed to support these findings.