Endometrial endometrioid karsinomlarda tümör invazyon paternlerinin mikrosatellit instabilite durumu ve diğer prognostik faktörlerle ilişkisi
Assessment of the association between tumor invasion patterns, and established prognostic parameters in endometrial endometrioid carcinomas
  1. Tez No: 1015003
  2. Yazar: ELİF SEVDE TOPALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA TOSUN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: MMR, MMR
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, endometrial endometrioid karsinomlarda (EEK) farklı invazyon paternlerinin immünohistokimyasal mikrosatellit instabilite/MMR protein ekspresyon durumu ile invazyon derinliği, lenfovasküler invazyon, servikal stromal tutulum, alt uterin segment tutulumu, adneksiyal tutulum, lenf nodu metastazı ve FIGO evresi gibi prognostik parametrelerle ilişkisini ortaya koymaktır. Ayrıca bu invazyon paternlerinin prognostik değerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği'nde 2023-2025 yılları arasında EEK tanısı almış 200 rezeksiyon materyalinin dahil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Hematoksilen ve Eozin (H&E) boyalı preparatları ve immünohistokimyasal MMR ekspresyonları, grade, invazyon derinliği, lenfovasküler invazyon, alt uterin segment tutulumu, seroza tutulumu, servikal stromal tutulum, lenf nodu metastazı, FIGO evresi orijinal raporlardan bağımsız olarak değerlendirildi. Olguların yaş bilgilerine Sarus Bilgi Sistemi'nden ulaşılarak kaydedildi. İnvazyon paternleri; birden fazla invazyon paterni sık görüldüğü için tümörde baskın olan invazyon paterni ve en derin invazyon alanındaki patern ayrı ayrı değerlendirildi. Bulgular: Baskın invazyon paterni ile myometriyal invazyon derinliği (p=0,001), lenfovasküler alan invazyonu (p<0,001), alt uterin segment tutulumu (p=0,001), lenf nodu metastazı (p=0,007), FIGO evresi (p=0,007) ve MMR protein ekspresyon durumu (p=0,007) arasında anlamlı ilişki saptandı. MELF paterni derin miyometriyal invazyon, lenfovasküler alan invazyonu, lenf nodu metastazı, alt uterin segment tutulumu ve ileri evre hastalık ile ilişkili bulundu. Diffüz infiltratif patern grubunda dMMR oranı geniş ön yüz-itici paterne göre anlamlı derecede yüksekti. Geniş ön yüz-itici patern ise düşük evre hastalık ve daha iyi prognostik özelliklerle ilişkiliydi. Baskın invazyon paterni ile yaş, grade, serozal tutulum, servikal stromal tutulum, adneksial tutulum arasında anlamlı ilişki saptanmadı (P>0,05). En derin invazyon alanında izlenen patern değerlendirildiğinde invazyon paterni ile invazyon derinliği (p<0,001), lenfovasküler alan invazyonu (p<0,001), lenf nodu metastazı (p<0,001) ve ileri evre (p=0,001) arasında anlamlı ilişki saptandı. En derin invazyon alanında MELF paterni izlenen olguların, diğer gruplardan istatistiksel olarak bariz şekilde ayrıldığı dikkati çekti. En derin invazyon paterni ile alt uterin segment tutulumu, seroza tutulumu, servikal stromal tutulum ve adneksial tutulum açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bulgularımız, endometrial endometrioid karsinomlarda invazyon paternlerinin prognostik önem taşıyan histopatolojik parametrelerden biri olduğunu göstermektedir. Özellikle MELF paterninin agresif klinikopatolojik özelliklerle ilişkisi dikkat çekicidir. Ayrıca çalışmamız, baskın invazyon paterni ile birlikte en derin invazyon alanında izlenen paternin değerlendirilmesinin de prognostik bilgi sağladığını ortaya koymuştur. İnvazyon paternlerinin değerlendirilmesi, mevcut prognostik parametreleri tanımlayarak risk gruplarının belirlenmesine ve iyileştirilmesine, hastaların prognozunun daha doğru öngörülmesine ve uygun cerrahi ile adjuvan tedavi yaklaşımlarının planlanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the prognostic significance of different invasion patterns in endometrial endometrioid carcinoma and to investigate their associations with microsatellite instability/MMR protein expression status and other established prognostic parameters. Materials and Methods: Our study is a retrospective study including 200 EEC-approved resection specimens from the Pathology Clinic of Antalya Training and Research Hospital, Health Sciences University, between 2023 and 2025. Hematoxylin and eosin (H&E) preparations and immunohistochemical MMR expression, grade, depth of invasion, lymphovascular invasion, lower uterine segment involvement, serosa involvement, cervical stromal involvement, lymph node metastasis, and FIGO stage were evaluated microscopically independently of original reports. Patient age was obtained from the hospital information system and recorded. Invasion patterns; Since the extra-invasion pattern became more frequent, the dominant invasion pattern in the tumor and the deepest invasion area pattern were evaluated and created separately Results: A significant association was found between the dominant invasion pattern and myometrial invasion depth (p=0.001), lymphovascular space invasion (p<0.001), lower uterine segment involvement (p=0.001), lymph node metastasis (p=0.007), FIGO stage (p=0.007), and MMR protein expression status (p=0.007). The MELF pattern was associated with deep myometrial invasion, lymphovascular space invasion, lymph node metastasis, lower uterine segment involvement, and advanced disease. The frequency of dMMR was significantly higher in the diffuse infiltrative pattern group compared to the broad front/pushing pattern. The broad anterior-push pattern was associated with low-stage disease and better prognostic features. No significant association was found between the dominant invasion pattern and age, grade, serosal involvement, cervical stromal involvement, and adnexial involvement (P>0.05). When the pattern observed in the deepest invasion area was evaluated, a significant association was found between the invasion pattern and invasion depth (p<0.001), lymphovascular space invasion (p<0.001), lymph node metastasis (p<0.001), and advanced stage (p=0.001). It was noted that cases with a MELF pattern in the deepest area were statistically significantly different from other groups. No statistically significant difference was found between the deepest invasion pattern and lower uterine segment involvement, serosal involvement, cervical stromal involvement, and adnexial involvement (p>0.05). Conclusion: Our findings demonstrate that invasion patterns in endometrial endometrioid carcinomas are histopathological parameters of prognostic importance. The association of the MELF pattern with aggressive clinicopathological features is particularly noteworthy. Furthermore, our study shows that evaluating the pattern observed in the deepest invasion area, along with the dominant invasion pattern, also provides prognostic information. Evaluating invasion patterns can complement existing prognostic parameters, improve risk stratification, lead to more accurate prognosis prediction, and contribute to the planning of appropriate surgical and adjuvant treatment approaches.