Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi tanısı ile yoğun bakımda takip edilen hastalarda pan-immün inflamasyon değerinin prognostik gücünün diğer prognoz belirteçleri ve mortalite ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the prognostic power of pan-immune-inflammation value and its relationship with other prognostic markers and mortality in intensive care unit patients diagnosed with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever
  1. Tez No: 1015008
  2. Yazar: SERKAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı, Mortalite, Prognoz, Yoğun bakım, Biomarkers, Mortality, Prognosis, Intensive care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), sistemik inflamasyon, endotel hasarı, koagülasyon bozukluğu ve çoklu organ disfonksiyonu ile karakterize, yüksek mortalite oranlarına sahip viral hemorajik bir enfeksiyondur. Klinik seyrin hafif olgulardan ölümcül tablolara kadar değişkenlik göstermesi nedeniyle, mortalite riskini erken dönemde öngörebilecek güvenilir biyobelirteçlere gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmada, yoğun bakım ünitesinde takip edilen KKKA hastalarında Pan-İmmün İnflamasyon Değeri'nin (PIV) prognostik değeri ve diğer prognostik belirteçlerle ilişkisi araştırılmıştır. Bu retrospektif gözlemsel çalışmaya, 2014–2025 yılları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nde KKKA tanısıyla izlenen 110 erişkin hasta dahil edilmiştir. Hastalar hastane içi mortalite durumuna göre yaşayan ve eksitus olan gruplara ayrılmıştır. Demografik özellikler, klinik skorlama sistemleri, laboratuvar parametreleri ve inflamatuvar indeksler değerlendirilmiş; PIV'in prognostik performansı korelasyon analizleri, ROC analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon yöntemleri ile incelenmiştir. Mortalite gelişen hastalarda klinik şiddet skorları ile organ disfonksiyonu ve koagülopatiyi gösteren laboratuvar parametrelerinin anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. PIV değerlerinin mortalite ve hastalık şiddeti ile ilişkili olduğu görülmekle birlikte, çok değişkenli analizlerde bağımsız bir mortalite belirteci olmadığı belirlenmiştir. Buna karşın SGS mortaliteyi öngörmede en güçlü prognostik gösterge olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, PIV yoğun bakımda takip edilen KKKA hastalarında sistemik inflamasyonu yansıtan tamamlayıcı bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte, klinik prognozun belirlenmesinde mevcut skorlama sistemleri ile birlikte kullanılması daha uygun görünmektedir. Daha geniş örneklemli prospektif çalışmalar ile bu bulguların doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a viral hemorrhagic disease characterized by systemic inflammation, endothelial injury, coagulation abnormalities, and multiple organ dysfunction, with a high risk of mortality. Given the wide spectrum of clinical manifestations, ranging from mild illness to fatal outcomes, reliable biomarkers capable of predicting disease severity and mortality at an early stage are of considerable clinical importance. This study aimed to evaluate the prognostic value of the Pan-Immune-Inflammation Value (PIV) and its association with other prognostic markers in patients with CCHF requiring intensive care. This retrospective observational study included 110 adult patients diagnosed with CCHF and admitted to the Intensive Care Unit of Sivas Cumhuriyet University Hospital between 2014 and 2025. Patients were classified into survivor and non-survivor groups according to in-hospital mortality. Demographic characteristics, clinical severity scores, laboratory parameters, and inflammatory indices were analyzed. The prognostic performance of PIV was evaluated using correlation analysis, receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, and multivariable logistic regression models. Patients who died had significantly higher clinical severity scores and laboratory markers reflecting organ dysfunction and coagulopathy. Although PIV was significantly associated with disease severity and mortality, it was not identified as an independent predictor of mortality in multivariable analysis. In contrast, the SGS demonstrated the strongest prognostic performance for predicting mortality. In conclusion, PIV may serve as a complementary inflammatory biomarker reflecting systemic inflammatory burden in critically ill patients with CCHF. However, its clinical utility appears to be greater when interpreted in conjunction with established prognostic scoring systems rather than as a standalone predictor. Further prospective studies with larger patient populations are warranted to validate these findings