KOAH hastalarında kantitatif amfizem ölçümünün solunum fonksiyon testi ile korelasyonu
Correlation of quantitative emphysema measurement with pulmonary function tests in patients with chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 1015031
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÇAGATAY ÇİMŞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Solunum fonksiyon testi, Amfizem volümü, GOLD evresi, Chronic obstructive pulmonary disease, Quantitative emphysema measurement, pulmonary function test, GOLD stage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Tezin başlığı :KOAH hastalarında kantitatif amfizem ölçümünün solunum fonksiyon testi ile korelasyonu Amaç: KOAH tanılı hastaların BT incelemesinde ölçülen amfizem oranının SFT verileri ile korelasyonu araştırılacaktır. Aynı zamanda hastanın paket /yıl sigara kullanımı ve GOLD evresinin amfizem oranı ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada SFT'si ve SFT tarihine yakın (3 ay içerisinde) YÇBT görüntülemesi olan 120 KOAH olgusu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Amfizem volümünün total akciğer volümüne oranı yüzdesel olarak hesaplanarak SFT verileri, paket/yıl sigara kullanımı ve GOLD evresi ile korelasyonu istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, KOAH hastalarının YÇBT incelemesinde ölçülen amfizem oranı ile spirometrik parametreleri arasında anlamlı ilişki olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca, amfizem volümü ile GOLD obstrüksiyon derecesi ve GOLD A-B-E evresi arasında da anlamlı ilişki olduğu gösterilmiştir. Ancak ilişki gücünün orta düzeyde olması, KOAH hastalığının heterojen yapısı nedeniyle değerlendirmede amfizem volümün tek başına yeterli olmadığını, klinik ve spirometrik verilerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca çalışmamızda P/Y sigara kullanımı miktarı ile amfizem volümü arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Literatürde amfizem ile sigara kullanımı arasında ilişki olduğunu gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Bizim çalışmamızda anlamlı çıkmamasının nedeni hastaların birbirlerine yakın miktarlarda sigara kullanmış olmaları ve örneklem büyüklüğünün yetersiz olması olabilir. Sonuç: Çalışmamızda, hastaların YÇBT incelemesinde elde edilen kantitatif amfizem ölçümünün spirometrik parametreler ile anlamlı ilişkisinin olduğunun ortaya koymaktadır. Aynı zamanda hastalığın şiddetini öngörmede prediktif açıdan faydalı olabilir. Ancak, KOAH hastalığının heterojen doğası gereği klinik ve spirometrik verilerle birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Title of Thesis: Correlation of quantitative emphysema measurement with pulmonary function tests in patients with chronic obstructive pulmonary disease Objective: In this study, the correlation between emphysema percentage measured on computed tomography (CT) and pulmonary function test (PFT) parameters in patients diagnosed with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) will be investigated. In addition, the relationship between pack-year smoking history, GOLD stage, and emphysema percentage will also be evaluated. Materials and Methods: In our study, a significant relationship was demonstrated between the emphysema percentage measured on HRCT examinations and spirometric parameters in patients with COPD. In addition, a significant association was found between emphysema volume and both GOLD airflow obstruction grade and GOLD A-B-E stage. However, the moderate strength of this relationship suggests that emphysema volume alone is not sufficient for the evaluation of COPD due to the heterogeneous nature of the disease, and that it should be interpreted together with clinical and spirometric findings. Furthermore, no significant relationship was found between pack-year smoking history and emphysema volume in our study. Although numerous studies in the literature have demonstrated an association between smoking and emphysema development, the lack of significance in our study may be related to the relatively similar smoking exposure among patients and the limited sample size. Conclusion: Our study demonstrates that quantitative emphysema measurement obtained from HRCT examinations has a significant relationship with spirometric parameters. In addition, it has predictive value in determining disease severity. However, due to the heterogeneous nature of COPD, it should be evaluated together with clinical and spirometric findings.