Yaşlısına evde bakım veren aile fertlerinin yaşam durumu: Ankara örneği
Living situation of family members who care for the elderly at home: Ankara example
- Tez No: 1015044
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TUFAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Evde bakım, yaşam durumu, karma yöntem, gerontoloji, bakım veren, Bakım sigortası, Bakım verenler, Bakım verme yükü, Bakıma muhtaç kişiler, Home care, life situation, mixed methods, gerontology, caregiver, Care insurance, Caregivers, Caregiver burden, Person in need of nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yaşlısına evde bakım veren aile fertlerinin bakım sürecine ilişkin deneyimlerini ve yaşam durumlarını incelemektir. Bu doğrultuda şu sorulara cevap aranmıştır: Evde bakım veren aile fertlerinin bakıma ilişkin temel deneyimleri nelerdir? Bu kişilerin yaşam durumu, bakım sürecinden nasıl etkilenmektedir? Yöntem: Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. İlk aşamada nitel araştırma kapsamında Ankara'da yaşlısına bakım veren 12 katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve veriler teori odaklı nitel içerik analizi ile çözümlenmiştir. İkinci aşamada, araştırmacı tarafından oluşturulan standart soru kâğıdı kullanılarak 380 kişiden nicel veri toplanmış ve istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Nicel analizlerde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra korelasyon ve farklılık testlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Nitel bulgular, bakımın ağırlıklı olarak eşler ve yetişkin kız çocukları tarafından üstlenildiğini ve bakım sürecinin bakım verenlerin duygusal, bilişsel ve eylemsel yaşam alanlarını dönüştürdüğünü göstermektedir. Dini inançlar ve sosyalleşme süreçleri önemli motivasyon kaynakları olarak öne çıkarken; gelir, konut ve fiziksel çevre gibi maddi koşullar bakım deneyimini belirgin biçimde etkilemektedir. Nicel bulgular ise bakım motivasyonu ile bakım memnuniyeti arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu, ayrıca bazı sosyo-demografik değişkenlere göre yaşam durumu düzeylerinin anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuç: Araştırma bulguları, evde yaşlısına bakım veren aile fertlerinin yaşam durumunun çok boyutlu biçimde etkilendiğini göstermektedir. Sürdürülebilir bir evde bakım sistemi için sosyo-psikolojik destek, dinlenme ve rehabilitasyon imkânlarının geliştirilmesi ile birlikte ekonomik desteklerin güçlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bakım verenlerin yaşam durumunu iyileştirmeye yönelik bütüncül politikaların geliştirilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the caregiving experiences and living conditions of family members providing home-based care for the elderly. In this context, the study seeks to answer the following questions: What are the primary experiences of family members regarding home care? How does the caregiving process affect their overall living conditions? Method: A mixed-methods research design was employed. In the first phase, as part of the qualitative research, interviews were conducted with 12 participants in Ankara who provide care for the elderly, and the data were analyzed using theory-driven qualitative content analysis. In the second phase, quantitative data were gathered from 380 individuals using a standardized questionnaire developed by the researcher, followed by statistical analyses. In addition to descriptive statistics, correlation and difference tests were utilized in the quantitative analysis. Findings: Qualitative findings indicate that caregiving is predominantly undertaken by spouses and adult daughters, and the caregiving process transforms the emotional, cognitive, and practical domains of the caregivers' lives. While religious beliefs and socialization processes emerge as significant motivators, material conditions such as income, housing, and the physical environment distinctly impact the caregiving experience. Quantitative findings revealed significant relationships between caregiving motivation and care satisfaction; furthermore, levels of living conditions showed significant differences based on various socio-demographic variables. Conclusion: The research findings demonstrate that the living conditions of family members providing home care for the elderly are affected in a multidimensional manner. To ensure a sustainable home-care system, it is essential to develop socio-psychological support, respite, and rehabilitation services, alongside strengthening economic supports. Furthermore, developing holistic policies aimed at improving the living conditions of caregivers remains of critical importance.