Hashimoto hastalarında eliminasyon diyetinin inflamasyon üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of an elimination diet on inflammation in patients with Hashimoto's thyroiditis
- Tez No: 1015045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. INDRANİ KALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Diyet tedavisi, Eliminasyon, Glutensiz beslenme, Hashimoto hastalığı, Hipotiroidizm, İnflamasyon, Diet therapy, Elimination, Gluten free diet, Hashimoto disease, Hypothyroidism, Inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Hashimoto tiroiditi, otoimmün mekanizmalarla gelişen ve özellikle kadınlarda sık görülen kronik bir tiroid hastalığıdır. Bu çalışmada, eliminasyon diyeti uygulanan ve standart beslenme önerileriyle izlenen Hashimoto tiroiditli kadın hastalarda altı haftalık süreçte tiroid fonksiyonları, otoimmün antikorlar, inflamasyon belirteçleri, antropometrik ölçümler ve metabolik parametrelerde meydana gelen değişimlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, prospektif kohort tasarımında yürütülmüştür. Çalışmaya 30–50 yaş aralığında, levotiroksin kullanan toplam 60 kadın hasta dahil edilmiş; katılımcılar 30 vaka ve 30 kontrol olmak üzere iki grupta incelenmiştir. Vaka grubunu eliminasyon diyeti uygulanan hastalar, kontrol grubunu ise standart beslenme önerileriyle izlenen hastalar oluşturmuştur. Altı haftalık izlem sonucunda vaka grubunda beden kütle indeksi ve vücut yağ kütlesinde azalma gözlenmiştir. Tiroid fonksiyonları açısından TSH düzeyinde düşüş ve T3 düzeyinde artış saptanırken, T4 düzeyinde belirgin bir değişiklik görülmemiştir. Otoimmün antikorlar değerlendirildiğinde Anti-TPO ve Anti-TG düzeylerinin her iki grupta da azaldığı belirlenmiştir. İnflamasyon belirteçleri açısından IL-6 düzeyi vaka grubunda kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur. Metabolik parametreler incelendiğinde vaka grubunda insülin düzeyinde azalma ve D vitamini düzeyinde artış gözlenmiştir. Buna karşın lipid profili ve açlık glukozu açısından anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Sonuç olarak, eliminasyon diyeti uygulanan Hashimoto tiroiditli kadın hastalarda kısa dönemde bazı tiroid fonksiyonları, inflamasyon belirteçleri, antropometrik ölçümler ve metabolik parametrelerde olumlu değişiklikler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hashimoto's thyroiditis is a chronic thyroid disease that develops through autoimmune mechanisms and is particularly common among women. In this study, it was aimed to evaluate the changes in thyroid functions, autoantibodies, inflammatory markers, anthropometric measurements, and metabolic parameters during a six-week period in female patients with Hashimoto's thyroiditis who followed an elimination diet and those who followed standard dietary recommendations. The study was conducted with prospective cohort design. A total of 60 female patients aged 30–50 years who were using levothyroxine were included in the study; participants were evaluated in two groups as 30 cases and 30 controls. The case group consisted of patients who followed an elimination diet, while the control group consisted of patients who followed standard dietary recommendations. At the end of the six-week follow-up, a decrease in body mass index and body fat mass was observed in the case group. In terms of thyroid functions, a decrease in TSH levels and an increase in T3 levels were detected, whereas no significant change was observed in T4 levels. When autoantibodies were evaluated, Anti-TPO and Anti-TG levels were found to decrease in both groups. Regarding inflammatory markers, IL-6 levels were lower in the case group compared to the control group. Evaluation of metabolic parameters showed a decrease in insulin levels and an increase in vitamin D levels in the case group. However, no significant change was detected in lipid profile and fasting glucose levels. In conclusion, positive changes were observed in some thyroid functions, inflammatory markers, anthropometric measurements, and metabolic parameters in female patients with Hashimoto's thyroiditis who followed an elimination diet in the short term.