Okul öncesi dönem çocuklarına anlatılan Bursa yöresine ait masalların çocukların dinleme becerilerine etkisi
The effect of fairy tales from the Bursa region told to preschool children on listening skills
- Tez No: 1015088
- Danışmanlar: PROF. ASUDE BALABAN DAĞAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bursa, Erken çocuk eğitimi, Masallar, Okul öncesi çocuklar, Çocuk edebiyatı, Bursa, Early child education, Tales, Preschool children, Children’s literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma 60-72 aylık çocuklara anlatılan Bursa yöresine ait masalların çocukların dinleme becerilerine etkisini çeşitli değişkenler açısından (yaş, cinsiyet, anne- baba eğitim düzeyi, çocuğun kişilik özelliği) incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeline göre ilerlemiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden ön test- son test kontrol gruplu seçkisiz yarı deneysel desene başvurulmuştur. Orta sosyoekonomik bir çevreden belirlenmiş İstanbul, Kağıthane ilçesinde eğitim alan 60-72 ay grubu çocuklar, uygun örnekleme yolu ile çalışma grubunu oluşturmuştur. Seçkisiz atama yolu ile çocuklar 16'şar kişilik iki deney, bir kontrol grubuna ayrılmıştır. Deneysel sürece başlanmadan evvel Bursa köylerinden derlenen 12 masal, uzman görüşü alınarak çocuğa uygun hale getirilmiştir. Daha sonra, deney gruplarına altı hafta içerisinde 12 masal anlatım uygulaması yapılmıştır. Veriler IBM SPSS 27.0 programıyla analiz edilmiştir ve anlamlılık düzeyi p < .05 olarak kabul edilmiştir. Ölçeklerin iç tutarlılığı Cronbach's Alpha ile doğrulanmış; verilerin normal dağılmadığı tespit edildiğinden analizler parametrik olmayan testlerle sürdürülmüştür. Araştırmanın bağımsız değişkenlerine göre test puanlarında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla ve grupların başlangıç düzeylerinin karşılaştırıldığı ön test analizlerinde Kruskal–Wallis H testi kullanılmış ve gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Bu başlangıç farkının sonuçları etkilememesi için son test verileri, ön test puanlarının kontrol değişkeni olarak atandığı Kovaryans Analizi (ANCOVA) ile değerlendirilmiştir. İki kategorili değişkenler için Mann-Whitney U testi, üç ve üzeri kategorili değişkenler için ise Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda kontrol gruplarında herhangi bir değişiklik gözlenmezken Deney 1 (Düz anlatım) grubunun sosyal ve bilişsel dinleme puanlarının ve Deney 2 (Yapay zeka destekli görsel eşliğinde masal anlatım) grubunun sosyal dinleme puanlarının belirgin şekilde yükseldiği böylece deneysel uygulamaların her iki grupta etkili olduğu görülmüştür. Son test puanlarında en yüksek düzeye ulaşan grubun Deney 1 olduğu ayrıca her iki deney grubundaki uygulamalarında sosyal dinleme puanlarını daha fazla yükselttiği görülmüştür. Öte yandan dinleme becerileri ile ilişkilendirilen“Çocuğun Yaşı”,“Çocuğun Cinsiyeti”,“Çocuğun Kardeş Sayısı”,“Anne-Baba Yaşı”,“Anne-Baba Sosyoekonomik Durumu”,“Anne-Baba Eğitim Durumu”değişkenleri arasında istatistiki önem taşıyan bir fark görülmemiştir. Buna karşın“Çocuğun Kişilik Özelliği”değişkeni ile dinleme becerisi arasındaki ilişkide deney öncesinde anlamlı farklılık tespit edilsede deney sonunda bu fark ortadan kalkmıştır. Masal anlatma uygulamalarının bu farkı ortadan kaldırması açısından uygulama süreci önem kazanmaktadır. lgili sonuçlar literatür çerçevesinde tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of fairy tales from the Bursa region told to children aged 60–72 months on their listening skills with respect to various variables, including age, gender, parental education level, and the child's personality traits.The research was conducted using a relational survey model. A pretest–posttest control group quasi experimental design with random assignment, one of the quantitative research methods, was employed. The study group consisted of children aged 60–72 months attending education in the Kağıthane district of İstanbul, selected from a middle socioeconomic background through convenience sampling. Through random assignment, the children were divided into two experimental groups and one control group, each consisting of 16 participants. Prior to the experimental process, 12 fairy tales compiled from villages in Bursa were adapted to be age-appropriate based on expert opinions. Subsequently, a total of 12 storytelling sessions were conducted with the experimental groups over a six-week period. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 27, and the significance level was set at p < .05. The internal consistency of the scales was verified using Cronbach's Alpha. Since the data did not exhibit a normal distribution, non-parametric tests were employed for the analyses. To determine whether there were significant differences in test scores based on the independent variables and to compare the initial levels of the groups, the Kruskal–Wallis H test was used in the pretest analyses, revealing a significant difference among the groups. In order to control for this initial difference, posttest data were analyzed using Analysis of Covariance (ANCOVA), in which pretest scores were assigned as a covariate. The Mann Whitney U test was applied for variables with two categories, while the Kruskal–Wallis test was used for variables with three or more categories. The results of the study indicated that no significant change was observed in the control groups, whereas a notable increase was found in the social and cognitive listening scores of Experimental Group 1 (traditional storytelling) and in the social listening scores of Experimental Group 2 (AI-supported visual storytelling). Thus, the experimental interventions were found to be effective in both groups. It was also observed that Experimental Group 1 reached the highest level in posttest scores and that the interventions in both experimental groups led to a greater increase in social listening scores. On the other hand, no statistically significant differences were found between listening skills and the variables of“Child's Age,”“Child's Gender,”“Number of Siblings,”“Parents' Age,”“Parents' Socioeconomic Status,”and“Parents' Educational Level.”However, although a significant difference was identified between the variable“Child's Personality Trait”and listening skills prior to the experiment, this difference disappeared after the intervention. In this regard, the storytelling practices played an important role in eliminating this difference. The findings were discussed within the framework of the relevant literature, and recommendations were provided.