Voice based programming of industrial robots
Endüstriyel robotların ses tabanlı programlanması
  1. Tez No: 1015113
  2. Yazar: RAMAZAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel robotlar, İnsan-robot etkileşim, Industrial robots, Human-robot interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Robotik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda endüstriyel robotlar, hız, hassasiyet ve süreklilik gerektiren görevlerde insan gücüne kıyasla önemli avantajlar sağlamaktadır. Robotların yaygınlaşmasıyla birlikte, bu sistemlerin programlanması ve kullanım kolaylığı büyük önem kazanmıştır. Ancak geleneksel robot programlama yöntemleri genellikle karmaşık, zaman alıcı ve uzmanlık gerektiren yapılar içermektedir. Bu tez çalışmasında, söz konusu zorlukları azaltmayı ve insan–robot etkileşimini geliştirmeyi amaçlayan ses tabanlı bir robot programlama sistemi önerilmektedir. Önerilen sistemde, önceden tanımlanmış ses komutları keyword spotting yöntemi ile algılanmakta ve bu komutlar iki farklı yaklaşım ile değerlendirilmektedir. Birinci yaklaşımda, algılanan ses komutları gerçek zamanlı olarak işlenerek robotun alet (tool) referansına göre anlık hareket etmesi sağlanmaktadır. Bu sayede operatör, robotun konum, yönelim ve hareket parametrelerini sezgisel bir şekilde kontrol edebilmektedir. İkinci yaklaşımda ise ses komutları doğrudan hareket oluşturmak yerine, hareket parametrelerine dönüştürülerek bir program yapısı içerisinde saklanmakta ve daha sonra robot kontrolcüsünde çevrimdışı veya yarı çevrimdışı olarak çalıştırılmaktadır. Bu iki yaklaşımın birlikte kullanılmasıyla sistem, hem etkileşimli bir öğretme arayüzü sunmakta hem de yeniden kullanılabilir robot programlarının oluşturulmasına olanak sağlamaktadır. Önerilen yöntem, KUKA KR 6 R900 sixx endüstriyel robotu üzerinde deneysel olarak test edilmiş ve elde edilen sonuçlar sistemin etkinliğini, kullanılabilirliğini ve uygulanabilirliğini doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, industrial robots have provided significant advantages over human labor in tasks requiring high speed, precision, and continuity. With the increasing adoption of robotic systems, the programming and usability of robots have become critically important. However, traditional robot programming methods are often complex, time-consuming, and require expert knowledge. In this thesis, a voice-based robot programming system is proposed to overcome these limitations and improve human–robot interaction. In the proposed system, predefined voice commands are detected using a keyword spotting approach and interpreted through two complementary methods. In the first method, recognized commands are processed in real time, enabling immediate robot motion based on the tool frame reference. This allows operators to intuitively control the robot's position, orientation, and motion parameters through voice commands. In the second method, voice commands are transformed into motion parameters and stored within a program structure. These parameters are then converted into robot-compatible motion commands and executed in an offline or semi-offline manner on the robot controller. By integrating these two approaches, the proposed system provides both an interactive teaching interface and the capability to generate reusable robot programs via voice commands. The system was implemented and experimentally validated using a KUKA KR 6 R900 sixx industrial robot. Experimental results demonstrate the effectiveness, usability, and feasibility of the proposed approach for industrial applications.