Dolgu duvarları precast beton panellerle güçlendirilmiş betonarme çerçevelerin ansys programı ile nonlineer sonlu eleman analizi
Nonlinear finite element analysis of reinforced concrete frames with precast concrete panels for infill walls using ansys program
  1. Tez No: 1015114
  2. Yazar: MEHMET BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ANSYS, ANSYS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Prekast beton paneller, betonarme yapıların güçlendirilmesinde pratik uygulanabilirliği ve kısa sürede sonuç vermesi açısından öne çıkan yöntemler arasında yer almaktadır. Güçlendirme yönteminin belirlenmesinde, yapının kullanım dışı bırakılmasını gerektirmemesi ve kullanıcılar ile çevre üzerinde minimum düzeyde rahatsızlık oluşturması önemli bir kriterdir. Bu bağlamda, betonarme çerçevelerde bulunan dolgu duvarların ön üretimli prekast paneller ile takviye edilmesi; hem mevcut sistemin rijitlik ve süneklik özelliklerini artırmakta hem de uygulama sürecinde zaman tasarrufu sağlayarak yapının boşaltılmasına gerek bırakmayan etkili bir çözüm sunmaktadır.Bu çalışmada, dolgu duvarları precast beton panellerle güçlendirilmiş betonarme çerçevelerin davranışı, ANSYS programından faydalanarak doğrusal olmayan sonlu eleman analizleri ve sonuçları incelenmiştir. İncelenen referans sistem, iki katlı betonarme yapı dolgu duvarı ve sıva yüzeyinden oluşmaktadır. Güçlendirme aşamasında ise referans sisteme ilave olarak sıva yüzeyine farklı geometrilere sahip precast beton panellerin (kare ve dikdörtgen) sabitlenmesiyle oluşturulan alternatif modeller oluşturulmuştur. Çalışma, dolgu duvar güçlendirmesinde panel geometrisinin yapısal davranış üzerindeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Analiz sonuçları incelendiğinde, precast beton paneller ile güçlendirilen modellerin referans modele göre daha yüksek yatay yük taşıma kapasitesi ve rijitlik sergilediği belirlenmiştir. Güçlendirilmiş modellerde taban kesme kuvveti kapasitesinin arttığı, buna karşılık tepe deplasmanı davranışının daha kontrollü hale geldiği gözlemlenmiştir. Özellikle kare ve dikdörtgen panel geometrilerinin yapısal performans üzerinde farklı etkiler oluşturduğu, panel geometrisinin sistem davranışında önemli bir parametre olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, precast beton panel uygulamasının betonarme çerçevelerin deprem performansının iyileştirilmesinde etkili ve uygulanabilir bir güçlendirme yöntemi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Precast concrete panels are among the leading methods for reinforcing reinforced concrete structures due to their practical applicability and ability to deliver results quickly. When determining the reinforcement method, it is a key criterion that the process does not require the structure to be taken out of service and causes minimal disruption to users and the surrounding environment. In this context, reinforcing infill walls in reinforced concrete frames with prefabricated precast panels offers an effective solution that both enhances the existing system's stiffness and ductility properties and saves time during the application process, eliminating the need to vacate the building. In this study, the behavior of reinforced concrete frames with infill walls strengthened by precast concrete panels was examined using nonlinear finite element analyses and results obtained from the ANSYS program. The reference system under investigation consists of a two-story reinforced concrete structure, an infill wall, and a plastered surface. During the reinforcement phase, alternative models were created by fixing precast concrete panels with different geometries (square and rectangular) to the plaster surface in addition to the reference system. The study aims to reveal the role of panel geometry in the structural behavior of infill wall reinforcement. Upon examining the analysis results, it was determined that the models reinforced with precast concrete panels exhibited higher horizontal load-carrying capacity and stiffness compared to the reference model. It was observed that the base shear capacity increased in the reinforced models, while the top displacement behavior became more controlled. In particular, it was found that square and rectangular panel geometries have different effects on structural performance, and that panel geometry is a significant parameter in system behavior. The results obtained demonstrate that the use of precast concrete panels is an effective and feasible reinforcement method for improving the seismic performance of reinforced concrete frames.